Víno a kultura: ideální plán na víkend v Praze

Zveřejněno 15. 9. 2021

Přemýšlíte, jak strávit tento zářijový víkend? Máme pro vás tipy na zajímavé akce, které byste si neměli nechat ujít.

Chuchelské Vinobraní

Kdy: Sobota 18. 9. od 13 hodin
Kde: Chuchle Arena Praha
Cena: 330 Kč nebo VIP varianta: 2200 Kč

Chcete si zpestřit víkend a užít si s kamarády, rodinou nebo jen tak o samotě? Máte třeba děti, které
by nutně potřebovaly vybít tuny energie? Nebo se rádi vzděláváte a toužíte se dozvědět nové
informace např. o světových vínech, výrobě čokolády v Česku, tradiční čínské medicíně či etiketě
stolování a chování? Pokud ano, neměla by vaší pozornosti uniknout Chuchelské vinobraní 2021.
To je samozřejmě především o dobrém a kvalitním víně, ale na své si přijde snad naprosto každý, a to
právě díky bohatému doprovodnému programu.


Jaká vína budete moci degustovat? Nejen česká a moravská od našich šikovných vinařů, ale také světová, která vám nabídnou různé vinotéky. Čekají na vás např. Vinné sklepy Kutná Hora, Vinařství Šalša, Víno Hruška, Vinařství Šmerák, Víno Blatel, vinárna Vinograf či Vinný sklep u Štipčáků. A to zdaleka není vše.
Organizátoři akce mysleli na všechny věkové kategorie. Děti si mohou užít kouzelnická vystoupení, Bubble show, ukázky akrobacie nebo bojových sportů, zápasů v ping-pongu nebo stolním tenisu a mnoho dalšího. Na dospělé pochopitelně čeká degustace vína nebo hudební program v podání Jaroslava Uhlíře a kapely, legendárních PSH, Cimbálové muziky Trnka, vystoupení Mladých a Neklidných a také koncert rappera Justina Case.


„Zralejší“ ročníky mezi účastníky zase ocení povídání se speciálními hosty, kteří budou brzy odtajněni. Už nyní vám ale můžeme sdělit, že se bude jednat o témata jako je víno, čokoláda, tradiční čínská medicína, etiketa a další.
Více informací najdete na www.chuchelskevinobrani.cz.

Národní muzeum a poslední možnost navštívit Sluneční krále

Výstava, kterou připravilo Národní muzeum společně s Univerzitou Karlovou a Nejvyšší radou pro památky Egypta, se v minulých měsících stala výstavním klenotem naší republiky. Ještě nikdy nebylo z Egypta do zahraničí zapůjčeno takové množství významných artefaktů jako právě na výstavu Sluneční králové. Její pojistná hodnota je 1 miliarda korun. K vidění jsou unikátní exponáty z mnoha světových muzeí – z Egyptského muzea v Káhiře, z Velkého egyptského muzea v Gíze, z muzeí v Berlíně, Lipsku, Hannoveru, Heidelbergu, Hildesheimu a Frankfurtu nad Mohanem. Součástí výstavy jsou rovněž předměty, které Národní muzeum získalo jako československý podíl na nálezech učiněných expedicí Univerzity Karlovy v Abúsíru. Vystaveny jsou poklady z doby 3. až 1. tisíciletí př. n. l., například unikátní královská socha panovníka Raneferefa, jednoho ze čtyř faraonů pohřbených v Abúsíru, nebo rozsáhlý soubor soch z hrobek princezny Šeretnebtej a písaře Nefera.

Výstava bude k vidění pouze do 30. září, takže určitě doporučujeme navštívit.

Současně se od 3. září do Národního muzea vrátila i velryba!

Kostra plejtváka myšoka je od pátku 3. září 2021 po náročném restaurování opět přístupná návštěvníkům Národního muzea společně s 1500 unikátními předměty ve zcela nové expozici Zázraky evoluce. Na ploše 2000 m 2 v celkem 6 sálech se pro veřejnost otevírá jedna z nejmodernějších přírodovědeckých expozic v Evropě.

Novou expozici s názvem Zázraky evoluce připravovali pracovníci Národního muzea dlouhých pět let za spolupráce s odborníky, preparátory, umělci a IT specialisty z celé Evropy, aby mohla nyní návštěvníkům Národního muzea nabídnout pohled světové úrovně. Expozice vypráví poutavé příběhy evoluce a představuje svět zvířat tak, jak ho z muzeí běžně neznáte – bez polic a regálů. Nad hlavou vám budou doslova létat ptáci či proplouvat ryby. Uvidíte
zvířata v jejich přirozeném prostředí a pohybu. Jedinečné a vzácné exponáty doplňují zbrusu nové modely zvířat včetně žraloka bílého, plejtváka malého nebo největšího modelu krakatice obrovské na světě, který má na délku 17 metrů.

Galerie DOX představuje novou výstavu Viktora Karlíka s názvem Literatura

Viktor Karlík, malíř, grafik, sochař, považovaný za nejvýraznějšího výtvarného umělce tzv. druhé generace českého undergroundu, také spoluzakladatel a redaktor Revolver Revue. Těžištěm jeho práce je volná tvorba. Ve výstavě LITERATURA představí plastiky a objekty ze stejnojmenného cyklu, který vznikal od roku 2012. Návštěvníci je mohou vidět souhrnně vůbec poprvé v jejich originální hmotné podobě.

Divadelní hra Matka kuráž

Kdy: 20.10., 1.11. a 15.11.
Kde: divadlo ABC
Lístky: k zakoupení zde

Brechtovo drama s nemilosrdnou analýzou krizových společenských vztahů se vrací na pražská jeviště po více než čtyřiceti letech. Když se svět, jak jsme ho znali, zhroutí, musí se každý postarat sám o sebe a nemůže věřit nikomu a ničemu. Matka Kuráž viděla nejhorší katastrofy a už dávno přišla o iluze. Dívá se na historii zezdola a pociťuje ji na vlastní kůži. Z neznalosti a nemohoucnosti se stává součástí zla. Z něj žije, ale z něj také pramení všechna její bolest….