Co byste měli vědět o SPF

Zveřejněno 15. 8. 2021

Léto je sice skoro za námi, před sluncem se ale musíme chránit po celý rok. Víte vlastně, co znamená označení SPF na opalovacích krémech?

SPF, neboli Sun Protection Factor, je číslo, kterým se označuje míra ochrany před UV zářením. Samozřejmě platí, že čím vyšší číslo, tím lepší ochrana. Bohužel je potřeba si uvědomit, že žádné číslo nedokáže blokovat UV záření na 100 %. Dermatologové nejčastěji doporučují faktory 30-50, vyšší už nemají smysl a v Evropské unii se ani neprodávají.

Kolik UV jednotlivé faktory blokují?

  • SPF 50 – až 98 % UV záření
  • SPF 30 – 97 % UV záření
  • SPF 20 – 95 %
  • SPF 15 – 93 %
  • SPF 10 – 90 %

Na SPF se také můžeme dívat jako na čas, po který jsme chráněni před sluncem. Bez jakéhokoliv opalovacího krému byste se spálili přibližně za 10 minut (samozřejmě záleží na typu pokožky a intenzitě slunečního záření). Dá se pak říct, že SPF 10 tuto dobu prodlouží 10krát, tedy až na 100 minut. I přes tyhle hrubé výpočty se ale doporučuje opakovat aplikaci krému každé 2 hodiny, během plavání nebo sportování ještě častěji.

Na co myslet při výběru opalovacího krému

Důležité je myslet na prostředí, ve kterém se budete pohybovat, roční období i váš fototyp. Jak jsem již zmiňovala, většinou se doporučuje používat mezi SPF 30 – 50 pro naše podmínky. Pokud jedete na dovolenou, rozhodně sáhněte po vyšším čísle.

Další, na co si dát pozor, je zda má krém označení „broad-spectrum“. To znamená, že vás ochrání jak před UVB zářením (které proniká jen do vnějších vrstev kůže), tak před UVA (proniká hlouběji a způsobuje předčasné stárnutí pleti).

Na výběr kromě několika faktorů ještě máte mezi chemickým a minerálním filtrem. Kde je rozdíl? Chemické filtry se vstřebávají do kůže a v podstatě UV záření absorbují. Aby fungovaly správně, musí se tedy nejprve vstřebat, takže je použijte aspoň 20 minut před opalováním. Jejich výhodou je snazší aplikace, navíc většinou nezanechávají bílé fleky. Naproti tomu minerální filtry zůstávají na povrchu kůže, kde vytváří takovou ochrannou bariéru, od které se UV záření odráží. Účinkují tedy okamžitě, zato ale na kůži mohou zanechat bílou vrstvu. V mnoha případech moderní opalovací krémy kombinují oba typy filtru, je ale dobré se na to při nákupu zaměřit.

Kolik krému použít?

Nekonečná debata. Realitou ale je, že většina lidí nepoužívá dostatek. Aby to mělo aspoň trochu smysl, měli bychom používat půl čajové lžičky na obličej a krk dohromady (vyjde to tak na délku dvou prstů), jednu lžičku pak na každou ruku a nohu.

Kolik krému použít na obličej
Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...