Jak na finance s kapkou nadhledu

Zveřejněno 31. 7. 2021

Málo, středně, hodně – lehce dokážeme přiřadit k našemu finančnímu rozpoložení. Jeden měsíc máme málo, druhý středně a když se zadaří a přiklopýtá k nám příznivý měsíc – kdy si nekoupíme patnáct kafíček, nové oblečení a nedoplácíme za elektriku, ale pouze dvě kafíčka a nový mop na podlahu – máme hodně.

Najít rovnováhu ve financích se vyplácí, ale jak na ni?

Karta lehká, hlava těžká

Bezstarostně vytáhnout při každé platbě kartu a uslyšet jemné nebolestné pípnutí se bolestně projeví na našem účtu při týdenní (nedej bože měsíční) kontrole. A to si potom nevíme mnohdy rady. Pokuste se občas platit i v hotovosti, budete tak mít lepší přehled o jinak vypařených penězích.

Bloček nebo Excel? Ani nápad

Psát jednotlivou papriku, sukni, utěrku do papírového bloku (pokrokoví z nás využijí Excel) je upřímně řečeno psychicky náročné. Ale! – někomu tento způsob přehledu financí a následnému ušetření vyhovuje a dokonce pomáhá. Pokud vám však tento způsob přijde omezující, zkuste se zamyslet na konci každého měsíce za co budete muset následující měsíc platit a rozdělit si finance do jednotlivých kategorií.

Žít v přítomnosti, ale jednou nohou v budoucnosti

Studenti se zaměřují především na přítomnost, takže u většiny skončí vydělané peníze u moře nebo nového telefonu, elektroniky a podobně. S postupným nárůstem číslic našeho věku však začínáme přemýšlet jinak. Každopádně by ani studentovi neuškodilo mít nějaký menší finanční polštář pod hlavou, aby se mu mohlo klidně usínat a vstávat.

Co můžu sám/a a nemusí ostatní

Choďte co nejvíce pěšky a ušetříte za hromadnou dopravu. Pohyb nám jedině prospívá! Také se můžete chytnout kreativity a využít ji ku prospěchu. Přešijte si nenošené kousky oblečení nebo si vyrobte potřebné věci, které jsou ve vašich silách a možnostech, ať už se jedná o pečující kosmetiku či dárky.

Nevyužívaná předplatná a velké slevy jako ukazetelé rozmarů

Setkáváme se s nimi neodkladně a měsíčně. Předplatná využívá v dnešní době snad skoro káždý solidní člověk. Filmy, aplikace, noviny se neobejdou bez předplatné formy. Zkontrolujte si, která předplatná doopravdy používáte, ostatní si s klidným srdcem zrušte – ve výsledku ušetříte pomerně velkou sumu.

Nekonečné slevy nás dokáží pořádně zmanipulovat. Jeden takový pohled na slevy si můžete přečíst zde. Když se s nimi umí zacházet, tak nejsou škodlivé, ba naopak. To platí nejen u slev a financí!

Opravdu se (ne)omezuji

Kde je hranice zbytečností a potřebností? Opravdu se omezuji, nebo je to pouhý odraz společnosti, ve které žijeme? Luxusní věci nemusí být na druhý pohled (u profíků i na první) až tak luxusní. V případě, kdy si uvědomíme, co opravdu potřebujeme k životu a k tomu přihodíme občasnou dražší radost a vystačí nám peníze také na radosti pro druhé, můžeme si říct, že máme finance zmáknuté. Nebo ne?

Tip: Pro hlubší analýzu tématu financí doporučujeme divadelní hru Domeček pro panenky alias Nora od norského dramatika Ibsena. Příběh peněz a lidí – místy děsivá kombinace, místy kombinace, kterou čtenáři pochopí a soucítí s ní.

Byla někdy láska?

Byla někdy láska?

Myslím, že jsem se poprvé zamilovala v 18 letech. Ačkoliv si tím nejsem jistá, jelikož vlastně dodnes nevím, zda-li jsem byla někdy skutečeně zamilovaná. A když se rozhodnu natolik někomu otevřít a svěřit se s těmito pochybnostmi, většina mi odpoví, že to je známka...

Lactic acid

Lactic acid

Kdyby vám někdo řekl, že nanesením zkaženého mléka na pleť se zbavíte pigmentových skvrn a zmenšíte jemné vrásky, věřili byste mu? I když to zní jako příliš dobrý, než aby to byla pravda, vědecké poznatky jsou toho důkazem. Kyselina mléčná - exfoliační kyselina...

Italština 101 na dovolenou

Italština 101 na dovolenou

Italská kuchyně, romantická zákoutí, temperamentní italové, umění, renesance, historie, filosofie, Shakespearovy příběhy, víno, moře, hory, jezera a … už jsem zmínila jídlo?  Itálie je místo, které si zamiluje každý. Nabízí spoustu oblastí a každá z nich je...