Jak na finance s kapkou nadhledu

Zveřejněno 31. 7. 2021

Málo, středně, hodně – lehce dokážeme přiřadit k našemu finančnímu rozpoložení. Jeden měsíc máme málo, druhý středně a když se zadaří a přiklopýtá k nám příznivý měsíc – kdy si nekoupíme patnáct kafíček, nové oblečení a nedoplácíme za elektriku, ale pouze dvě kafíčka a nový mop na podlahu – máme hodně.

Najít rovnováhu ve financích se vyplácí, ale jak na ni?

Karta lehká, hlava těžká

Bezstarostně vytáhnout při každé platbě kartu a uslyšet jemné nebolestné pípnutí se bolestně projeví na našem účtu při týdenní (nedej bože měsíční) kontrole. A to si potom nevíme mnohdy rady. Pokuste se občas platit i v hotovosti, budete tak mít lepší přehled o jinak vypařených penězích.

Bloček nebo Excel? Ani nápad

Psát jednotlivou papriku, sukni, utěrku do papírového bloku (pokrokoví z nás využijí Excel) je upřímně řečeno psychicky náročné. Ale! – někomu tento způsob přehledu financí a následnému ušetření vyhovuje a dokonce pomáhá. Pokud vám však tento způsob přijde omezující, zkuste se zamyslet na konci každého měsíce za co budete muset následující měsíc platit a rozdělit si finance do jednotlivých kategorií.

Žít v přítomnosti, ale jednou nohou v budoucnosti

Studenti se zaměřují především na přítomnost, takže u většiny skončí vydělané peníze u moře nebo nového telefonu, elektroniky a podobně. S postupným nárůstem číslic našeho věku však začínáme přemýšlet jinak. Každopádně by ani studentovi neuškodilo mít nějaký menší finanční polštář pod hlavou, aby se mu mohlo klidně usínat a vstávat.

Co můžu sám/a a nemusí ostatní

Choďte co nejvíce pěšky a ušetříte za hromadnou dopravu. Pohyb nám jedině prospívá! Také se můžete chytnout kreativity a využít ji ku prospěchu. Přešijte si nenošené kousky oblečení nebo si vyrobte potřebné věci, které jsou ve vašich silách a možnostech, ať už se jedná o pečující kosmetiku či dárky.

Nevyužívaná předplatná a velké slevy jako ukazetelé rozmarů

Setkáváme se s nimi neodkladně a měsíčně. Předplatná využívá v dnešní době snad skoro káždý solidní člověk. Filmy, aplikace, noviny se neobejdou bez předplatné formy. Zkontrolujte si, která předplatná doopravdy používáte, ostatní si s klidným srdcem zrušte – ve výsledku ušetříte pomerně velkou sumu.

Nekonečné slevy nás dokáží pořádně zmanipulovat. Jeden takový pohled na slevy si můžete přečíst zde. Když se s nimi umí zacházet, tak nejsou škodlivé, ba naopak. To platí nejen u slev a financí!

Opravdu se (ne)omezuji

Kde je hranice zbytečností a potřebností? Opravdu se omezuji, nebo je to pouhý odraz společnosti, ve které žijeme? Luxusní věci nemusí být na druhý pohled (u profíků i na první) až tak luxusní. V případě, kdy si uvědomíme, co opravdu potřebujeme k životu a k tomu přihodíme občasnou dražší radost a vystačí nám peníze také na radosti pro druhé, můžeme si říct, že máme finance zmáknuté. Nebo ne?

Tip: Pro hlubší analýzu tématu financí doporučujeme divadelní hru Domeček pro panenky alias Nora od norského dramatika Ibsena. Příběh peněz a lidí – místy děsivá kombinace, místy kombinace, kterou čtenáři pochopí a soucítí s ní.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...