Sluneční brýle (nejen) na tohle léto

Zveřejněno 21. 6. 2021

Sluneční brýle – přestože je můžeme nosit po celý rok – nejvíc řešíme právě teď, s nástupem léta. Jak si je ale správně vybrat, aby vypadaly dobře a zároveň sloužily tak, jak mají?

Sluneční brýle (nejen) na tohle léto

Sluneční brýle mohou doplnit celý váš vzhled, podobně jako šperky nebo kabelka. Jsou prostě dobrým módním doplňkem a každý by měl mít ve svém vlastnictví aspoň jedny, nadčasové, které se hodí ke všemu.

Podle čeho vybírat sluneční brýle

Kvalita

Sluneční brýle jsou sice skvělý módní doplněk, ale nesmíme zapomínat na jejich hlavní účel – ochrana před sluncem. UV záření, kterému jsme vystaveni každý den, je škodlivé nejen pro kůži, ale i oči. Dlouhodobé působení UV záření může poškodit oční čočku a rohovku, proto je důležité myslet na kvalitu slunečních brýlí. Hledejte ty s UV filtrem 400, jen tak máte zaručenou 100% ochranu.

Vzhled

Sluneční brýle jsou často první věcí, kterou si na vás lidé všimnou. Už v prvních vteřinách díky nim uděláte nějaký dojem. Brýle také mohou změnit celý tvar vašeho obličeje, je proto důležité vybrat si správně.

Na co se tedy při vybírání zaměřit? Hlavně si uvědomte, jaký tvar má váš obličej. Když půjdete do kamenného obchodu, nebojte se zeptat a požádat o pomoc. Občas je fajn dostat radu od někoho, kdo vás vidí poprvé a může tak nezaujatě posoudit, co vypadá nejlíp. Ale pokud raději nakupujete přes internet (i když zrovna u brýlí je to trochu riskantní), zkuste třeba tenhle rozřazovací test, podle kterého zjistíte svůj ideální tvar slunečních brýlí.

Co jste nevěděli o tónování skel

Přestože hodně lidí si myslí, že barevné tónování skel brýlí je jen módní výstřelek, ve skutečnosti má také svůj účel. Každé tónování má trochu jiné vlastnosti, které byste měli brát v potaz.

  • hnědé – je nejvíc univerzální, mohou ho používat všichni. Vhodné jak ven, tak dovnitř, hlavně zlepšuje kontrast.
  • žluté a oranžové – vhodné hlavně do mlhy a na sportování.
  • šedé – jen snižuje intenzitu slunečního záření, ale nemění vjem barev. Je vhodné pro jedince citlivější na světlo nebo pokud potřebujete zachovat přesnou interpretaci barev.
  • zelené – dobré pro zlepšení kontrastů, má schopnost absorbovat infračervené záření (proto se používá do ochranných brýlí např. sklářů).

České sluneční brýle, které prostě chcete

Podpořit české značky nikdy nebylo důležitější. Podívejte se na několik našich doporučení slunečních brýlí od českých návrhářů.

ZEW

Tahle značka nabízí kvalitní dřevěné brýle, sluneční i dioptrické. Přestože byla založená teprve v roce 2012, má za sebou už řadu úspěchů na českém i světovém trhu.

NEIBO

Stylové sluneční brýle od značky NEIBO zaujmou originálním designem i kvalitou. Všechny jejich produkty mají také polarizační skla.

Nastassia Aleinikava

Nastassia je absolventka pražské UMPRUM, svou první kolekci slunečních brýlí (kde každý kus je originál) uvedla v roce 2015 na Designbloku. Od té doby svou nabídku rozšířila o další doplňky a brýle na míru.

Relax

Relax je největší český dovozce a výrobce brýlí, hlavně slunečních a sportovních. Najdete u něj i speciální brýle s čočkou IRUV 1000, které nemají propustit ani infračervené záření.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...