Nekynuté tvarohové šátečky

Zveřejněno 5. 6. 2021

Nedávno mi mamka vyprávěla o (cituji) „těch tvarohových šátečcích, co vždycky pekla babička“. Bohužel moje paměť připomíná spíš děravý cedník, a tak jsem neměla tušení, o čem to mluví. Po chvíli jsme ale našly recept na tyhle nekynuté tvarohové šátečky a po několika zkušebních várkách a úpravách jsme tady. Ne nadarmo se říká, že babičky pečou nejlíp – a proto pro vás mám další z receptů z mého dětství, které jsem trávila u babičky v kuchyni.

Tyhle nekynuté tvarohové šátečky jsou super rychlé, nadýchané a věřte mi, když říkám, že se po nich jen zapráší. Je to zase taková česká klasika, kterou se vždy hodí mít po ruce.

Budete potřebovat:

Těsto

  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 200 gramů másla
  • 250 gramů tvarohu (tvaroh musí být měkký, ale ne ve vaničce – nejlepší je ten balený v alobalu)
  • špetka soli

Náplň

  • 250 gramů tvarohu (tenhle už může být i z vaničky)
  • 40 gramů cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek

Postup:

Troubu předehřejte na 200 stupňů.

Mouku, máslo, tvaroh (opravdu použijte ten měkký v alobalu) a sůl smíchejte v míse do hladkého těsta – nemělo by se lepit, pokud ano, přidejte trochu mouky. Těsto zabalte do potravinářské folie a nechte chladit v lednici.

Nekynuté šátečky - příprava těsta

V menší misce připravte náplň – tvaroh, žloutek, oba cukry a promíchejte. Tvaroh na náplň musí být měkký, ale už je jedno jestli ve vaničce nebo v alobalu.

Nekynuté šátečky - příprava náplně

Rozválejte těsto (mělo by být vysoké asi půl centimetru) a rozkrájejte ho na čtverečky.

Rozválené těsto

Do každého čtverečku dejte lžíci tvarohové náplně, opačné rohy spojte uprostřed.

Pečte přibližně 20-25 minut, než budou šátečky zlaté.

Nekynuté šátečky před pečením

Přestože v názvu článku vidíte, že šátečky jsou tvarohové, nakonec jsem se rozhodla přidat i pár s marmeládou. Je to jako s buchtami – někdo chce tvaroh, někdo povidla, někdo mák. I šátečky můžete naplnit (skoro) čímkoliv. Pokud se rozhodnete dělat s marmeládou, použijte takovou, která neteče. Čím pevnější bude, tím lépe bude během pečení držet uvnitř šátečků.

Nekynuté tvarohové šátečky

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Každá rodina má svůj vlastní recept na úspěšné Vánoce. Určitě se ale shodnem, že cukroví je velká věc všude. Rodiny a sousedé se mezi sebou běžně předhání, kdo má lepší recepty a kdo peče víc druhů (pak že Vánoce jsou svátky klidu a míru). Sama znám rodiny, kde se...

Halloweenské recepty

Halloweenské recepty

Letos jsme si pro vás připravili halloweenské recepty, které se hodí, ať už slavíte doma, nebo na party. A jak už to bývá, v hlavní roli je dýně a jablka. Sněhové pusinky 100 gramů bílků (jsou to přibližně 3 vejce)225 gramů cukru krupice Oddělené bílky (opravdu v nich...

Veganské letní recepty ála Rostlinkář

Veganské letní recepty ála Rostlinkář

Léto je v plném proudu, a proto to chce pořádnou dávku letních receptů! Správný letní pokrm osvěží a zároveň jeho přípravou netrávíme příliš času. Protože upřímně, vaření mě sice baví, ale v létě mám i jiný plány než postávat v kuchyni. Veganské proteinové těstoviny...