Eliška Rambousková: Dekorativní kosmetika jako poslední krok k pocitu radosti v daný moment

Zveřejněno 28. 5. 2021

Na květnové Rande naslepo přijala pozvání certifikovaná makeup artistka Eliška Rambousková. Ještě před samotným vstupem do světa vůně a barev se pohybovala v oblasti akrobatického rock and rollu a gymnastiky. Nyní žije spokojeně na Vysočině po boku přítele a britského kocoura. Proč je kosmetika pro ženy v životě tak zásadní a jaký názor má na veganské či přírodní produkty? Při čtení se také můžete snadno přiblížit k odpovědi beauty neznámé, která se vám už dlouho převaluje v hlavě.

Jak sis k dekorativní kosmetice a následně k vytváření makeupu druhým ženám našla otevřený vztah, který momentálně vytváří Tvoji zálibou a zároveň i Tvoji práci?

Můj zájem o kosmetiku se začal formovat od doby, kdy mě trápily problémy s pletí, což bylo v nějakých třinácti až čtrnácti. Začala jsem společně s mamkou objevovat produkty a postupem času došlo i na focení daných produktů. Testovala jsem, co mi vyhovuje a co ne. Líčila jsem se primárně pro sebe a poté mi proběhlo hlavou, že by bylo hezké líčit i někoho jiného a vidět na něm výsledek. Postupně mě začaly vyhledávat slečny se záměrem, abych je nalíčila. Řekla bych, že si mě kosmetika našla sama. Následně jsem to vzala do vlastních rukou a přišlo na řadu vzdělání, k čemuž mi dopomohl kurz skrze Surface. Týdenní trénink mi pomohl více si osvojit potřebné schopnosti a dovednosti. Je rozdíl líčit sebe a někoho jiného. To mě na tom baví.

Které osoby z beauty světa Tě ovlivnily v přístupu k líčení?

Neřekla bych, že by mě někdo vyloženě ovlivnil, spíš se inspiruji. Baví mě sledovat videa od GetTheLouk a ze zahraničí sleduji ráda Carli Bybel. Momentálně také čerpám inspiraci více z fotografií než z videí.

Běžně vytváříš klientkám denní a večerní líčení. Vychutnáváš si spíše přirozenější looky, nebo raději experimentuješ se zářivými barvami a netradičními geometrickými vzory?

Miluji svatební makeup. Jednoduché a romantické looky, kde převažuje přirozenost. Užívám si na stejné úrovni i líčení na plesy, kde přicházejí do popředí glitry a výraznější makeup. Geometrické vzory nejsou můj šálek kávy.

Načaly jsme téma barev. S ním se pojí i velmi známá typologie. Jarní, letní, podzimní a zimní typ obsahuje tolik charakteristik, že jsou ženy ve finále ztracené v tom, které oční stíny a rtěnka budou představovat tu pravou volbu. Opravdu barevná typologie k pleti a vizuálu v realitě funguje, nebo představuje pouze zajeté osnovy?

Myslím si, že typologie má něco do sebe. Určitě se osvědčilo, že hnědozeleným očím budou lichotit fialové stíny a modrým očím zase oranžové a cihlově laděné stíny. Zásada je, aby se v líčení daná žena cítila dobře. Jednou se mi stalo, že mě líčila zkušená vizážistka, která rozumí této oblasti a má za sebou několik let praxe, ale v celkovém makeupu jsem se necítila vůbec dobře.

Kdybys měla jednoduše popsat význam dekorativní kosmetiky, který pro většinu žen představuje lepší pocit z jejich vzhledu, jaký by to byl?

Dekorativní kosmetika představuje poslední krok k tomu, abych se cítila v daný moment dokonale. Jednoduše mi přináší radost. Na druhou stranu se cítím dobře i bez makeupu, nedělá mi to problém.

Máme tu jaro a jeho oficiálně poslední měsíc. Období svěžích vůní, květin, deště. Máš s tímto ročním obdobím spojené oblíbené květiny či přírodniny v kosmetice?

Oblíbila jsem si šeřík v parfémech. Dále například Manufaktura nabízí příjemný denní a noční krém obsahující výtažky ze sedmikrásek. S přelomem jara a léta mám ráda i vůni třešňového květu, která je příjemně obsažena v produktech řady Sakura od Rituals. A také mám každé roční období spojené s tea treem olejem.

Jaký zaujímáš postoj k přírodním či veganským produktům? Vidíš v nich prosperující budoucnost?

Jedině pozitivní. Je důležité si uvědomit, že vše, co si dáváme na kůži, se nám dostává do krevního oběhu, i když to nemusí být zrovna ve velkém množství. Samozřejmě, že taky používám chemicky zpracované produkty, ale více se přikláním k přírodnímu proudu. Mám velmi ráda veganskou značku Onest a přírodní kosmetiku Šumava Forrest. Onest má vynikající oleje, krém a cleansery na obličej.

A co taková pečující kosmetika. Zdá se mi to, nebo v poslední době mladé i starší ženy tíhnou spíše k ní a dekorativní kosmetiku vytáhnou ze šuplíku v případě večírku nebo nějaké akce?

Z mého pohledu naučila karanténa hodně lidí se nelíčit. Zapůsobilo to i na mě. Taková skin care představuje základ, ale teď se o ní mluví čím dál více. Krémy a oční krém pro mě představují nenahraditelné pomocníky.

Hrají pleťové masky a peeling důležitou roli v péči o pleť?

Jemný peeling dokáže pleti výrazně prospět podle mých zkušeností. Používám i ultrazvukovou špachtli, to je za mě super doplněk, co se týče skin care. Masek najdeme na trhu samozřejmě mnoho a záleží, jestli od nich budeme očekávat hydrataci, čištění pórů či rozjasnění. Velmi univerzální je maska od značky Onest s bambusovým uhlím, která hydratuje, pomáhá na začervenalá místa a zároveň pleť čistí. Také stojí za zmínku levandulová maska od Lushe.

S jakými prohřešky vůči pleti se nejčastěji setkáváš?

Když líčím osobu a ta jde v kompletním makeupu klidně spát, aby vyzkoušela, zda drží (smích). Záměrné neodličování je za mě to nejhorší, co můžeme pro naši pleť udělat. Za lehký prohřešek považuji i to, když má žena suchou pleť a nepoužívá vhodné sérum. A také nevzhledné výrazné obočí, když si ho daná slečna neumí upravit. Prohřeškům musíme předcházet a vyhýbat se jim, v nejlepším případě. Spíše pleť podporovat v tom směru, že si ji budeme odličovat dvakrát denně a umývat si obličej pravidelně studenou vodou. To vás hned nakopne a zároveň stáhne póry.

Za které kosmetické produkty z oblastí dekorativní a pečující kosmetiky bys dala ruku do ohně a stojíš si za nimi?

Z pečující kosmetiky jednoznačně sérum s vitamínem C na akné od korejské značky Klair‘s, to je bezvadné. Dále sérum s kyselinou hyaluronovou od Onest, které se dá použít i pod oči a na kruhy pod očima. Z dekorativní kosmetiky makeup od Estée Lauder Double Wear v nude verzi. Také zbožňuji pomádu na obočí od značky Milani. Přivezla jsem si ji z Ameriky a vydržela mi dva roky, štěteček používám dosud.

Myslíš si, že se v Česku nacházíš mezi silnou konkurencí makeup artistů a co Ti osobně popřípadě v Česku chybí ohledně kosmetiky?

Já nevnímám konkurenci. Vnímám sebe a ráda sleduji práci ostatních, ale ne v pozici konkurence. Myslím si, že v Česku jsou rozhodně nadaní makeup artisté.

Dříve mi tu chyběl výběr kosmetiky. Například v Americe najdeme větší výběr i cenově dostupnější. V posledních letech mi ale připadá, že je toho na trhu čím dál více a člověk se v tom pomalu ztrácí. Kdo se v kvalitní kosmetice pořádně nevyzná a nemá přehled, může mít problém si vybrat.

Snažíš se v kosmetice stále vzdělávat a nasávat nové vědomosti? Doporučila bys určité zdroje ženám, slečnám, které se o kosmetiku zajímají více do hloubky?

Sleduji kosmetické trendy, ale nepodléhám jim. Celkově se řídím tím, že se požadavky na makeup i skin care mění individuálně v každém ročním období.  Z osvědčených zdrojů bych doporučila sledovat videa na YouTube nebo na IGTV. Každý si tu najde to, co potřebuje a líbí se mu podle své intuice. Nebo se zajímat i o knihy s tématikou přírodních zdrojů v oblasti kosmetiky, jak funguje proces výroby, to je zajímavé čtení.

S jarem, přesněji řečeno s květnem, si můžeme také intenzivněji spojit city, snění. Máš vysněnou kosmetickou značku s produkty, které by byly podepsané právě Tebou?

Poslouchám podcasty na téma budování kosmetických značek a musím říct, že je to tvrdá a náročná práce. Vyloženě svoji kosmetickou značku bych nechtěla, spíše nějaký produkt, ale momentálně to není aktuální záležitost. Nechávám vše volně plynout a vím, že kdybych měla skvělý nápad, tak bych k němu přistoupila aktivně a snažila se o realizaci.

Otázky na téma měsíce – Zamilování

Do čeho ses za poslední dobu opět zamilovala?

Zamilovala jsem se do vůně květin, které znovu po roce přišly. Často chodím s přítelem na procházky a očucháváme keře a květiny (smích).

V jakých případech si myslíš, že zamilování nemůže nikdy vyprchat?

Pokud dva chtějí. Když druhý nebude chtít, tak vztah fungovat nikdy nebude. Porozumění, stejný humor, komunikace, podpora, společně strávený čas a společně se posouvat. To je pro mě základ k úspěchu. Zamilování by nemělo nikdy vyprchat kvůli jedné negativní vlastnosti, která se nám na tom druhém nelíbí.

Instagram

Zdroj fotografií: Archiv Elišky Rambouskové

S AI o vztazích

S AI o vztazích

Pozvala jsem umělou inteligenci na brunch - což se vyplatí jelikož toho moc nesní ani nevypije, takže z toho vyjdu poměrně dobře. (A ona mé pozvání přijala, pozor.) Žijeme budoucnost, jdu do kavárny sama a řeším vztahové otázky s umělou inteligencí. A proč by taky ne?...

Sára Struhařová: Má modeling smysl, když nemáte vlasy?

Sára Struhařová: Má modeling smysl, když nemáte vlasy?

K modelingu si našla cestu již ve čtrnácti letech díky modelingové soutěži. Procestovala pracovně Japonsko, Milán, Paříž, zažila pražské fashion weeky, stala se make-up artistkou a múzou fotografa Filipa Kartouse či módní návrhářky Beáty Rajské. Kvůli...