Přátelství mezi ženou a mužem vs. zajeté stereotypy

Zveřejněno 7. 5. 2021

Jedna velmi dobrá přítelkyně kdysi řekla: „Mezi ženou a mužem nemůže být nikdy, ale opravdu nikdy čisté přátelství.“ Vždy ucítíš ten kousavý svádějící pohled. Je jedno, jestli prvně nebo potom, vždy ho ucítíš. Tak se na to pojďme podívat. Na lásku, zamilování a přátelství. A také na oblíbené generalizující stereotypy. Ty já ráda.

Korektní výzkum: Pokud máte za sebou přibližně alespoň deset přátelství s opačným pohlavím končící nepovedeným vztahem, pravděpodobně můžete tvrdit, že přátelství mezi a mužem a ženou neexistuje.

Existuje nebo neexituje?

Já si myslím, že ano! A dokonce takové, že mu klidně zavoláte v dvě ráno s brekem, protože už vás nebaví poslouchat jedním uchem deprimující rady kamarádek.

Muž bývá v zásadě pohodář a jeho cíl směřuje k rychlému a klidnému řešení – začít se bavit o tom, co si dáte k jídlu, na jaký se podíváte film, kolikrát si zahrajete prší, i když zrovna neprší a to nepodporuje vaši deep náladu, jak jste měly v plánu. V tomto případě něco hrát nemá cenu, jedině karty!

Platí jedno – každý není stejný, tak proč by se to nemohlo vztahovat i k mužské části populace? Když postavíte do řady deset kluků, vsadím se, že minimálně jeden se najde, jeden bez vedlejších účinků.

Stereotyp číslo jedna směřuje k homosexuálním jedincům. Nevím, kdo přišel do společnosti s tím, že pouze gayové se baví s ženami na přátelské úrovni bez dalších záměrů, ano, těch sexuálních. Na druhou stranu ani já netuším, zda si nevytvářím z padesáti procent kolem sebe utopii. Držme se ale výzkumu.

Dále stojí za zmínku již zmiňovaný pohled s vedlejšími úmysly. Pardon, ale nikdy se mi nepodařilo narazit v komunikaci a v setkání na samé muže, u kterých bych si řekla, že by stáli za hřích a tato samá myšlenka proběhla mozkovými závity i druhé strany. Prostě to tak nefunguje a fungovat zákonitě nemůže. Můžu se bavit s mužem na přátelské úrovni, ať už to trvá tři hodiny nebo deset let.

Další podsouvaný výrok – svého milovaného přítele máš přece i na úrovni nejlepšího kamaráda. To sice ano, ale ten vztah je odlišný. Odlišný v tématech, blízkosti. Prosím, snažme se oddělovat každý jednotlivý vztah a jeho význam. Jinak by se mohlo stát, že se do nich zamotáme a už se nikdy nevymotáme.

S dobrým kamarádem můžete sdílet třeba oblíbený sport nebo zájem o umění. Takové přátelství se rodí možná věkem, možná zkušenostmi a možná je souzeno jen pár jedincům na planetě.

Ve výsledku ho můžeme přirovnat k zamilování, ale k tomu bezpečnému, které neohrožuje váš vztah s partnerem, vaše svědomí, vaše city.

Takové zamilování do přátelství s hranicemi vykazuje mnohdy blahodárnější účinky, něž se zamilovat do vztahu bez hranic.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...