Vůně pro každou náladu

Zveřejněno 6. 5. 2021

V Hledání ztraceného času se Marcel Proust dostane díky vůni madlenky až do svého dětství – tedy, jen obrazně. Vůně a chuť sladkého pečiva namočeného v čaji ho přenese až do hlubokého vzpomínání na dětství. Do vzpomínek, na které do té doby úplně zapomněl. Právě takovou sílu mají naše smysly, které dokáží dokonale ovlivnit i naší náladu.

Vůně pro každou náladu

Vůně a nálada

Všichni asi víme, že naše smysly jsou propojené. Když ztratíte čich, nemáte chuť. Když nevidíte, co jíte, nerozeznáte ani jak to chutná. Čich hraje v našem životě obrovskou roli, i když si to většinou ani neuvědomíme. Protože čich je náš nejsilnější smysl, dokáže nejlépe ovlivnit činnost našeho mozku. Právě proto nám občas nějaká vůně připomene konkrétní vzpomínku. Já sama mám doma parfém, který mi vždycky připomene dovolenou u moře, nebo parfém, který mi připomene moji babičku. Právě tyhle asociace potom i mění naší náladu, protože si hrají s našimi vzpomínkami.

Aromaterapie jako forma péče o sebe a své mentální zdraví také není nic nového. Existuje nespočet různých olejů a esencí, každá je dobrá na něco jiného a každá na vás působí odlišně. Aromaterapie ale není jen o náladě, dokáže totiž vyléčit i dlouhodobé a závažnější problémy – třeba nespavost, migrény a úzkosti (které ale samozřejmě s naší konečnou náladou souvisí).

Parfém jako osobnostní rys

Většina žen ví, že parfém dokáže naprosto dokonale dotvářet jejich osobnost. Taky je to docela věda, než vůbec najdete ten pravý, a když se tak stane, už ho nechcete měnit. Ne každému by seděla silná kořeněná vůně, a ne každý by chtěl celý den vonět jako ovoce. V tom je jejich kouzlo – parfémy a vůně obecně doplňují naše povahy a vlastnosti. S každým parfémem si pak vytvoříme i asociace, které se nám vryjí hluboko do mozku a vyplouvají na povrch v ty nejpodivnější chvíle. Jednou se mi takhle stalo, že se mi v bazéně vybavila vzpomínka na jeden konkrétní den ve škole. V tu chvíli si tu spojitost třeba ani neuvědomíte, ale za vším stojí právě vůně.

Jaká vůně se hodí na co?

  1. levandule – má uklidňující účinky. Pomůže vám od stresu, úzkosti, nespavosti. Také zklidňuje migrény.
  2. citrusy – dodávají energii, pomáhá soustředění. Vůni citronu máme často spojenou s čistotou, protože se přidává do čisticích prostředků. I proto se při aromaterapii používá jako lék na pocit nedokonalosti nebo nečistoty.
  3. jasmín – vůně jasmínu dokáže v našem těle vyprodukovat pocit optimismu, sebevědomí a radosti. Jasmín je častou ingrediencí v parfémech (například Chanel No.5).
  4. rozmarýn – zlepšuje paměť a mozkovou aktivitu. Rozmarýn vám může pomoct při učení nebo taky když se cítíte unaveně a vyčerpaně. Obzvlášť po ránu vás dokáže trochu nakopnout.
  5. skořice – snižuje podrážděnost a celkově zlepšuje náladu. Existuje důvod, proč se po pečení štrůdlu cítite šťastněji.
  6. máta – probuzuje mysl a pomáhá vám jasně se rozhodovat. Celkově zlepšuje koncentraci a redukuje stres.
  7. káva – vůně kávy má podobné účinky jako její tekutá forma. Probudí vás, zlepší pozornost a dodá energii.
  8. jablko – vůně jablek pomáhá od migrény, napětí a dokonce fyzické bolesti.
Udržitelná kosetika: debata o přírodní vs. syntetické pokračuje

Udržitelná kosetika: debata o přírodní vs. syntetické pokračuje

Je opravdu jedna lepší než ta druhá? Zatímco hnutí za "čistou" krásu se zaměřuje na produkty, které jsou šetrné k lidem, rostoucí hnutí za udržitelnou krásu se zaměřuje na produkty, které jsou šetrné k planetě. A přestože je udržitelná péče o pleť nejzvučnějším novým...