Oslavte první máj kulturou!

Zveřejněno 29. 4. 2021

Možná je zbytečné psát, co dělat tento víkend, vzhledem k tomu, že je první máj a každý ví, že má hledat pusu pod rozkvetlou třešní. Ale víte, jak jí najít? To v dnešní době, kdy se stále distancujeme a po roce téměř nulového sociálního kontaktu to nebude lehké. Ale i s tím vám pomůžeme v tomto víkendovém menu! A samozřejmě i tipy na zbytek víkendového válení.

Pusa pod rozkvetlou třešní

Pusa pod rozkvetlou třešní

Dříve jsem si stěžovala, že je těžké najít rozkvetlou třešeň, vzhledem k tomu, že prvního května bývaly všechny již odkvetlé. (Alespoň v Praze). Vzhledem k tomu, že letos u nás začaly kvést teprve teď, tento problém odpadá, ale je tu zcela nový – s kým se pod tou třešní líbat?

Tak nejprve – třešeň si najdete v aplikaci Na Ovoce. Můžete ji mít i jako aplikaci v telefonu, vyfiltrujete si třešně a můžete si vydat za dobrodružstvím.
A co s sebou, když není žádný muž/žena na dohled? Nabízí se hned několik možností. První, vezměte na procházku svého psa nebo kočku (koně, křečka, hada,..). Pes bude rád, kočka o něco méně, ale pusinku vám jistě dají oba. Další možností je sebeláska a postačí Vám k tomu pouze kapesní zrcátko, které strčíte do kapsy a pak se pod třešní políbíte. Ať žije emancipace a sebeláska.

City Nature Challenge 2021: Praha

Tento víkend (ve dnech 30. dubna až 3. května) se v Praze uskuteční další ročník výzvy City Nature Challenge 2021: Praha, jejímž hlavním organizátorem je Národní muzeum. Všem obyvatelům Prahy nabízí možnost přispět k poznání a ochraně přírody. Stačí vyrazit ven a mít v pohotovosti mobilní telefon s aplikací iNaturalist. A je jedno, jestli budete fotit květiny v parku či motýla na svém balkoně – tato výzva vás přesvědčí, že příroda se dá najít v každém koutu města kdekoliv na světě.

Letošní ročník výzvy, opět poznamenaný pandemií koronaviru, se odehraje po celém světě ve dnech 30. dubna až 3. května 2021. Přihlásilo se více jak 450 měst a regionů. V rámci České republiky se do výzvy mohou zapojit obyvatelé Prahy, Brna a letošního nováčka Uherského Hradiště. V loňském roce se Praha v celosvětovém žebříčku umístila s téměř 10 tisíci pozorováními na 21. pozici a v rámci Evropy dokonce získala prvenství.

Veškeré informace o projektu a o tom, jak se do něj zapojit, naleznete na stránkách citynaturechallenge.cz.

Czech Press Photo

Poprvé v historii Czech Press Photo  se výstava koná v Historické budově Národního muzea a návštěvníci ji spatří hned, jakmile se dveře muzeí znovu otevřou. Výstava potrvá až do října letošního roku a představí se vítězné snímky soutěže doplněné kolekcí vybraných zásadních okamžiků 26. ročníku společně s výstavou zahraničních porotců a Grantem primátora. Celkem tak návštěvníci uvidí na 450 fotografií.

Czech press photo

Na první pohled ve výstavě zaujme velmi emotivní velkoformátová Fotografie roku. Tou se stal snímek Romana Vondrouše z ČTK, který zachytil muže procházejícího dezinfekční bránou. Mezinárodní porota vybrala vítěze z více než pěti tisíc snímků od 288 autorů. Výstavu Czech Press Photo navíc doplní také výstava Tři pohledy, kde se představí výběr snímků zahraničních porotců. Tato výstava byla instalována v galerii Czech Photo Centre v době lockdownu a k vidění byla pouze online. Představí se Joe Klamar, Chris McGrath a Nicole Tung, kteří ve své fotografické kariéře byli přítomni zásadním okamžikům novodobých světových dějin.

Veškeré informace o otevírací době a vstupném naleznete na stránkách www.nm.cz
Další informace a jednotlivé fotografie také na www.czechphoto.org.

Drive-in Cinema – Mercedez-Benz Prague Fashionweek je online!

Dočkali jsme se letos i jarního fashionweeku, který startuje v pátek a bude mít zcela jinou formu než doposud. Bude se konat formou tzv. Drive-in cinema v prostorách Pražské tržnice v Holešovicích. Právě tento nový formát MBPFW Drive-in Cinema bude příjemným oživením v době, v níž dochází k výrazným omezením právě kulturních a společenských projektů, jež jsou přesouvány zcela do roviny online.

„Jsme velmi rádi, že nám zcela premiérový model MBPFW Drive-in Cinema dovolí přiblížit našim návštěvníkům jednotlivé módní přehlídky v reálném čase, a neochudit je tak o autentickou a jedinečnou atmosféru fashion weeku. Umožní jim rovněž bezpečně sledovat jednotlivé módní přehlídky a performance ze svých vozů,“ vysvětluje Lukáš Loskot, CEO Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku.

Drive-in Cinema - Mercedez-Benz Prague Fashionweek je online!

Můžeme se těšit na návrháře: Jakuba Polanku, Laformela, Michael Kovacik, Pavol Dendis, Tereza Vu, Zoltán Tóth, Michael Petránek, Tiqe, Petra Ptáčková, Terezie Rosalie Kladošová, Lukáš Krnáč, Petra Kubíková, AiM, Denisa Dovala a Vanda Janda.

Klasické přehlídky budou probíhat od pátku do pondělí. Pak nás čekají další zajímavé akce, jako například Bibloo event ve středu 5.5. od 18 hodin v OD Kotva, SmetanaQ talks 5.5. – 6.5 od 17: 30 do 20:00 a budou se streamovat online.

Kniha: Slow fashion – Krok za krokem k udržitelnému šatníku

Máte hodně oblečení, ale stále se nemůžete zbavit pocitu, že nemáte nic na sebe? Asi vás lapila rychlá móda, tzv. fast fashion. Novinka z pera módní bloggerky Joanny Glogazy popisuje její cestu k pomalé módě, tzv. slow fashion. Kniha pomáhá čtenáři uvědoměle vybudovat kvalitní, udržitelný a šik styl. Právě vychází v nakladatelství Alferia.

Slow fashion - Krok za krokem k udržitelnému šatníku

Autorka čtenáře provází krok po kroku k pomalé módě. Její přístup nastaví zrcadlo a donutí čtenáře k přemýšlení, jaká situace panuje v jeho šatníku. Joanna nesoudí, pouze popisuje nejčastější taktiky, které používají velké módní řetězce, aby potenciální zákazníci nakoupili více věcí, které vlastně nepotřebují. Motivací celé knihy je uvědomění si souvislostí a nalezení rozumného přístupu k oblékání.

Druhá část knihy se věnuje zejména rozhovorům s odborníky a obsahuje příručky. Autorka popisuje životní cyklus oblečení – pomáhá čtenáři s uvědomělým rozhodováním, jaký kousek v jakém stylu ponechat ve svém šatníku a jaký zakoupit. Radí při výběru materiálů i při praní. V knize je mix teoretických pasáží, osobní zkušenosti i praktických tipů. Osloví milovníky módy, nejen fanoušky secondhandů, ale i dražších kvalitních značek. Běžný čtenář díky titulu získá nový vhled na svůj šatník.

Cena knihy: 379,-

Křest knihy: Slow fashion

Křest knihy proběhne 6.5. online na sociálních sítích nakladatelství. A těšit se můžete i na debatu s hosty.

Na koho se můžete těšit?

Zuzana Ryšavá z Fashion Revolution. Fashion Revolution je uvědomění si toho, že naše oblečení nepadá z nebe. Vyrábějí ho lidé, kteří mají potřeby, touhy a sny. Stejně jako ty nebo já.

Monika van den Berg z Moment ČR. Prospěšný second hand Moment ČR je tak trochu jiná neziskovka, protože vytváří finance pro jiné neziskovky. V síti svých obchodů prodává darované oblečení a zisk pak rozděluje mezi 6 neziskových projektů. Jde o projekty týkající se biodiverzity, sociálních služeb a podpory vzdělávání.
Tím, že vrací oblečení do oběhu, snižuje množství a přispívá k udržitelnosti oblékání. Moment si nasbírané oblečení třídí sám, ve vlastním skladu v Ostravě.
Oblečení, které nevyužije, nikam nevozí, vše zůstává v ČR, je si vědom uhlíkové stopy.


Steffi Šimralová Černá z projektu Alpaka. Cílem Alpaky je zjednodušit přístup k udržitelné módě. Propojujeme proto naše uživatele s prodejci a výrobci oblečení, které bylo ušito na základě hodnot slow fashion. V aplikaci Alpaka je pak vedle vyhledávání udržitelného oblečení i správa oblečení, která je postavená na počítání cost per wear. Chceme lidem ukázat, že hodnota oblečení není na cenovce v obchodě ale v tom, jak toto oblečení používáme, jestli je kvalitní a jak dlouho nám vydrží.