Kniha jako brána do mysli neboli knižní úleva a napětí

Zveřejněno 15. 4. 2021

Často nám otevírají oči, mysl a emoce. Knihy. Čtení jako pasivní odvětví umění versus aktivní proniknutí do akce? Často tolik pravdy na papíře nebo aspoň toho, co za pravdu v danou chvíli považovat chceme a potřebujeme.

Ráda bych vám chtěla představit 12 knih napříč žánry, o kterých jste možná už slyšeli, ale i naopak – úplné novinky a také kousky, které by si zasloužily oprášit a vdechnout jim další nové čtenáře. Jelikož máme plně nastartovaný měsíc Být sám sebou, s knihou můžete být kdykoliv a kdekoliv. Číst právě tu, se kterou jste momentálně sami sebou. A bez časových výmluv! Po cestě do práce, do školy, za hezkého počasí na trávě nebo doma v teple s čajem/kávou v jedné ruce a s knihou ve druhé.

Umění milovat

Jaký je rozdíl mezi zamilovaností a láskou, zralou a nezralou láskou? Tato kniha se vám snaží racionálně odpověď. Psycholog Erich Fromm nenásilně dává najevo, jaké se mezi námi vyskytují druhy lásky – od partnerské až po mateřskou. V knize se věnuje také společenské orientaci na konzum. Preference falešného pocitu bezpečí naopak lásku ničí. Lidé si přestávají rozumět a odcizují se. Láska se transformuje do lásky neurotické, partneři mají nereálná očekávání a často podléhají iluzím. Útěk ze vztahu a výměna partnera je často shledána jako nejjednodušší a nejpohodlnější řešení. Láska je však umění, které se dá rozvíjet. Umění milovat z roku 1956 rozhodně stojí za pozornost.

V šedých tónech

Román, který pojednává o období před druhou světovou válkou v rodině složené z hlavní hrdinky Liny, její matky a malého bratra. Linie příběhu se odehrává v pracovních táborech na Sibiři, kde panují kruté podmínky. Lina miluje kreslení. Díky němu zachycuje život kolem sebe a tajně posílá kresby a dopisy svému otci. Silný příběh měnící ponižování v odvahu a pevnou morálku.

Za zmínku stojí i další kniha od Ruty Sepetys a to Sůl a moře, která se zamýšlí nad otázkou důležitosti národnosti a původu.

V existencialistické kavárně

Poměrně čerstvá kniha z roku 2019 pojednává o třech reálných postavách filozofických a literárních dějin: spisovatelka a filozofka Simone de Beauvoir, spisovatel a filozof Jean-Paul Sartre a filozof Raymond Aron. Fikce se odehrává v jednom pařížském baru, kde tito tři přátelé popíjí meruňkový koktejl a od dalších oranžových nápojů začíná spisovatelka Sarah Bakewell vtipně a poměrně jednoduše popisovat kombinaci existencialismu, historie, kultury, životopisů a vlastního pohledu. Nečekejte nudný výklad filozofie, ale čtivě podaná fakta.

Honest Guide Praha

Pokud bydlíte v Praze, poblíž, nebo úplně na druhém konci Česka, mohl by být tento průvodce netypickými pražskými místy právě pro vás. Objevovat nová, neznámá, příliš nezalidněná místa a s nimi zažívat dobrodružství, vyčaruje snad skoro každému lepší náladu.

Tip: Nedávno vyšla mobilní aplikace Placehunter od českého cestovatelského dua, kteří zaznamenali více než 100 míst po celém Česku s tipy na výlety a postupně nabídku rozšiřují o nová místa. Skvělá práce!

Skok do prázdného bazénu

Čerstvá jarní novinka v podobě rozhovoru s izraelským spisovatelem Amosem Ozem, který poutavě vypráví o svém životě, trnité cestě ke psaní a jak nic v životě není zadarmo. V šesti rozhovorech popisuje jeho postoj k inspiraci, k politice, k genderu a erotice.

Kundaliní jóga jako cesta do duše

Pokud se zajímáte o jógu nebo jste dokonce lektory, je tato knižní novinka skvělou příležitostí, jak si znalosti ze světa jógy prohloubit. Jestli se udivujete nad výrazem kundaliní, nehledejte v tom žádná zašifrovaná slova. Kundaliní představuje lidskou energii vycházející z křížové oblasti zad. Kniha má dvojí rozměr. Autor knihy Satya Singh je učitel jógy a diplomovaný sociolog. Jako učitel jógy působí od roku 1977. Seznamuje nás s významem psychosomatiky páteře a zároveň nabízí cvičení na 1040 dní. Například známá pozice kočky pozitivně působí na ledviny a nadledvinky. Celý koncept knihy doplňuje i cesta duše jako nedílná součást filozofie jógy. Každý z obratlů je zastávkou na cestě duše, kdy dochází k odstranění bolestivých míst či traumat. Podle slov autora není cílem poukázat na jakousi magičnost a mystiku, ale na to, jak žít život s odvahou, bdělým vědomím a chápat ho jako velký dar. Kniha nabízí fotografie, kresby, praktické cviky a meditace.

Dva druhy pravdy

Další díl krimi série spisovatele Michaela Conellyho. Nemusíte se obávat, že by vám unikli předchozí, ale třeba se do tohoto tak zaryjete, že budete chtít číst další a další. Detektivka se odehrává v lékárenském prostředí, kde dojde k vraždě lékárníka, kterou vyšetřuje Harry Bosch spolu s týmem odborníků. Do tohoto vyšetřování se nenápadně připlétá třicet let starý případ, který měl na starost také bývalý policista Harry Bosch. Děsivé podobenství těchto dvou případů dovede Bosche k závěru, že existují dvě pravdy: jedna člověka osvobozuje a druhá ho uvězňuje v temnotě.

Listopád

Očekávaná kniha roku 2021 od známé spisovatelky Aleny Mornštajnové. Kniha čtenáře nabádá hrát si s myšlenkou, co by bylo, kdyby v roce 1989 nedošlo ke zlomu komunistického režimu. Střetávají se zde dva příběhy, jejichž dvě hlavní hrdinky se spojí zvláštním způsobem. Osud ženy a dívky se odehrává na pozadí věznice a ozdravovny, kde dochází k výchově zdatných komunistů.

Malé černé

Kterákoliv z řady žen by neměla krátké, elegantní, černé šaty, jako by (ne)existovala. Jak dokáží jedny šaty putovat mezi životy devíti žen různých povolání a v různých vztazích, se dozvíte v tomto humorně podaném románu spisovatelky Jane L. Rosen.

Nesmrtelnost

Příběh vymyšlený Milanem Kunderou bych mohla číst x krát a pokaždé bych v něm našla novou myšlenku. Nesmrtelnost vypráví o dvou sestrách – introvertce a extrovertce. Každá je jiná a přitom je pojí plno věcí. Do hry jsou také zapojeny další postavy, které tvoří vlastní dějovou linku. Nepřestanou vás udivovat náhody. Kniha pokrývá myšlenku lidské existence, povrchnosti lidí, kteří kvůli ní zapomínají na podstatné hodnoty bytí a někteří si tu najdou i téma reklamy, jak moc nás podprahově ovlivňuje. Tato knížka si zaslouží vaše pozorné rozpoložení, protože si troufám říci, že nespadá do kategorie jednohubka.

Pan Theodor Mundstock

Období Protektorátu Čechy a Morava vás zanese k Židu Theovi. Ještě před válkou byl společenský, ale poté se z něj stala antisociální osobnost. Je v kontaktu pouze s rodinou, které je součástí mladý Šimon. Oba dva mají odjet do koncentračního tábora v Terezíně. Theo se svědomitě připravuje na nelehké přežití. Vymýšlí absurdní postupy. Když dojde ke dni odjezdu, těší se z toho, že už nemusí žít v nejistotě a je na vše připraven. Náhle ho ale srazí na přechodu auto. Ladislav Fuchs v knize poukazuje na to, že ne na všechno se dá v životě připravit.

Básně k pohlazení

Na závěr si dáme oddechovku. Básně napsané Petrem Urbanem se záměrem navození dobré nálady, úsměvu a pohlazení. Padesát šest stránek, které v jakékoli době ocení snad každý z nás.