Cinnamon rolls, neboli hezky česky skořicoví šneci, jsou ideální zimní recept a takzvané comfort food, čili jídlo, které jíte na zlepšení nálady. Měkké kynuté těsto, voňavá skořice a sladký karamel. Kdo by to nechtěl.

Kdykoliv něco peču a vidím, že to obsahuje karamel, zděsím se. Karamel je záludný na přípravu, často se stane, že se přepálí a zhořkne nebo cukr zpátky zkrystalizuje a už ho nikdy nedostanete z hrnce. Nemusíte se ale bát, tenhle karamel je naprosto jednoduchý. Nemusíte nic dlouho vařit, měřit teplotu a dobrý výsledek je zaručený.

Budete potřebovat

Těsto:

  • 60 ml teplé vody
  • 1 balení sušeného droždí
  • 300 ml horkého mléka
  • 50 g cukru
  • 1 větší vejce
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 550 g hladké mouky
  • 1 lžička soli

Náplň:

  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 40 g cukru krupice
  • 3 lžíce mleté skořice

Karamelová omáčka:

  • 100 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 ml javorového sirupu
  • 2 lžíce smetany

Postup

V menší misce nechte rozpustit droždí ve vodě.

Ve velké míse smíchejte mokré ingredience (mléko, cukr, máslo, vejce).

Přidejte sůl, mouku a droždí s vodou.

Vypracujte hladké těsto – je potřeba 5-10 minut těsto hníst, aby dobře vykynulo. Přidávejte mouku podle potřeby, aby se těsto nelepilo.

Vložte do mísy vymazané olejem, přikryjte a nechte vykynout (přibližně 1-2 hodiny, až zdvojnásobí v objemu).

Na karamel rozpusťte v pánvy/hrnci máslo, cukr a javorový sirup na středním ohni, až se začnou tvořit malé bubliny. Nechte minutu povařit, odstavte a vmíchejte smetanu. Je důležité, aby byl cukr opravdu rozpuštěný.

Formu na pečení vymažte máslem nebo olejem a nalijte do ní připravený karamel.

Připravte si náplň: v menší misce smíchejte oba cukry a skořici. Máslo rozpusťte.

Vykynuté těsto rozválejte co nejvíc do obdélníku, posypte náplní a polijte máslem. U delší strany zarolujte a rozkrájejte na 10-12 kusů.

Jednotlivé šneky položte na karamel do formy a nechte ješte 30-45 minut vykynout.

Troubu předehřejte na 170 stupňů.

Šneky pečte 30-40 minut, až budou nahoře zlaté. Poté vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout, než je překlopíte karamelem nahoru.

Skořicoví šneci s karamelem jsou dobré jak teplé tak studené. A pokud byste si je chtěli upéct k snídani, den předem si je připravte podle receptu až do momentu, kdy je nakrájíte a dáte do formy s karamel. Takhle připravené je dejte do lednice přes noc. Ráno je vložte do studené trouby a nastavte čas na 40-45 minut. Než se trouba dostane na správnou pečící teplotu, šneci budou tak akorát vykynuté.

Dobrou chuť!