Cinnamon rolls s karamelem

Zveřejněno 27. 2. 2021

Cinnamon rolls, neboli hezky česky skořicoví šneci, jsou ideální zimní recept a takzvané comfort food, čili jídlo, které jíte na zlepšení nálady. Měkké kynuté těsto, voňavá skořice a sladký karamel. Kdo by to nechtěl.

Kdykoliv něco peču a vidím, že to obsahuje karamel, zděsím se. Karamel je záludný na přípravu, často se stane, že se přepálí a zhořkne nebo cukr zpátky zkrystalizuje a už ho nikdy nedostanete z hrnce. Nemusíte se ale bát, tenhle karamel je naprosto jednoduchý. Nemusíte nic dlouho vařit, měřit teplotu a dobrý výsledek je zaručený.

Budete potřebovat

Těsto:

  • 60 ml teplé vody
  • 1 balení sušeného droždí
  • 300 ml horkého mléka
  • 50 g cukru
  • 1 větší vejce
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 550 g hladké mouky
  • 1 lžička soli

Náplň:

  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 40 g cukru krupice
  • 3 lžíce mleté skořice

Karamelová omáčka:

  • 100 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 150 ml javorového sirupu
  • 2 lžíce smetany

Postup

V menší misce nechte rozpustit droždí ve vodě.

Ve velké míse smíchejte mokré ingredience (mléko, cukr, máslo, vejce).

Přidejte sůl, mouku a droždí s vodou.

Vypracujte hladké těsto – je potřeba 5-10 minut těsto hníst, aby dobře vykynulo. Přidávejte mouku podle potřeby, aby se těsto nelepilo.

Vložte do mísy vymazané olejem, přikryjte a nechte vykynout (přibližně 1-2 hodiny, až zdvojnásobí v objemu).

Na karamel rozpusťte v pánvy/hrnci máslo, cukr a javorový sirup na středním ohni, až se začnou tvořit malé bubliny. Nechte minutu povařit, odstavte a vmíchejte smetanu. Je důležité, aby byl cukr opravdu rozpuštěný.

Formu na pečení vymažte máslem nebo olejem a nalijte do ní připravený karamel.

Připravte si náplň: v menší misce smíchejte oba cukry a skořici. Máslo rozpusťte.

Vykynuté těsto rozválejte co nejvíc do obdélníku, posypte náplní a polijte máslem. U delší strany zarolujte a rozkrájejte na 10-12 kusů.

Jednotlivé šneky položte na karamel do formy a nechte ješte 30-45 minut vykynout.

Troubu předehřejte na 170 stupňů.

Šneky pečte 30-40 minut, až budou nahoře zlaté. Poté vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout, než je překlopíte karamelem nahoru.

Skořicoví šneci s karamelem jsou dobré jak teplé tak studené. A pokud byste si je chtěli upéct k snídani, den předem si je připravte podle receptu až do momentu, kdy je nakrájíte a dáte do formy s karamel. Takhle připravené je dejte do lednice přes noc. Ráno je vložte do studené trouby a nastavte čas na 40-45 minut. Než se trouba dostane na správnou pečící teplotu, šneci budou tak akorát vykynuté.

Dobrou chuť!

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Vanilkové rohlíčky třikrát jinak

Každá rodina má svůj vlastní recept na úspěšné Vánoce. Určitě se ale shodnem, že cukroví je velká věc všude. Rodiny a sousedé se mezi sebou běžně předhání, kdo má lepší recepty a kdo peče víc druhů (pak že Vánoce jsou svátky klidu a míru). Sama znám rodiny, kde se...

Halloweenské recepty

Halloweenské recepty

Letos jsme si pro vás připravili halloweenské recepty, které se hodí, ať už slavíte doma, nebo na party. A jak už to bývá, v hlavní roli je dýně a jablka. Sněhové pusinky 100 gramů bílků (jsou to přibližně 3 vejce)225 gramů cukru krupice Oddělené bílky (opravdu v nich...

Veganské letní recepty ála Rostlinkář

Veganské letní recepty ála Rostlinkář

Léto je v plném proudu, a proto to chce pořádnou dávku letních receptů! Správný letní pokrm osvěží a zároveň jeho přípravou netrávíme příliš času. Protože upřímně, vaření mě sice baví, ale v létě mám i jiný plány než postávat v kuchyni. Veganské proteinové těstoviny...