HAUTE COUTOURE WEEK SS21

Zveřejněno 5. 2. 2021

Haute couture „what“?

Haute Couture je francouzský mezinárodně používaný název zván i jako „vysoké krejčovství“. Toto oblečení je šité nejen na míru pro určitého zákazníka, ale při jeho výrobě jsou použity vysoce kvalitní a drahé látky. Je šité rukou s extrémním důrazem na detail a zakončení. Ušití jediných šatů se může vyšplhat ze sto hodin práce až na dva tišíce. Proto je haute couture tak exkluzivní záležitostí.

Jestli je něco v módě „nepřekonatelné“, tak je to haute couture. Je vždy dvakrát ročně v lednu a v červenci, leží v srdci ekosystému módy v Paříži. Je nesmírně moderní a představuje trvalou „bránu“ mezi tradicemi a současnou tvorbou – současná tvorba často zahrnuje výrobní technologie, které jsou na špičce inovací. V kolekci Haute Couture jsou tedy prezentovány nadčasové a nadstandardně ušité modely.

Dior Spring Couture 2021

Couture přehlídky jaro/léto 2021

Tato událost se vždy koná pro exkluzivní publikum, které je složeno z nejhodnotnějších klientů. Dostat se tak na tuto přehlídku je zcela nemožné. Couture je striktně pro zvané, na složení hostů dohlíží pařížská Fédération de la Haute Couture et de la Mode (FHCM), která řídí celý průmysl. Založena byla 1868. Letos se konal se od 25. do 28. ledna tohoto roku v Paříži.

Je to vlastně přesně rok, co pandemie Covid 19 začala ovlivňovat chod celého světa. Bohužel je tomu tak i s módními událostmi – přehlídkami, které jsou buď odsunuty, přesunuty, nebo odprezentovány v digitálním prostředí bez diváků. Nebylo tomu jinak i u Couture fw, který se musel konat za zavřenými dveřmi. Někteří návrháři své výtvory prezentovaly prostřednictvím módních filmů nebo digitálně, jiní pořádali přehlídky bez publika.

Pojďme se spolu podívat na přehlídky/prezentace, které vyrazily dech nejen mě!

Fendi

Fendi Haute Couture SS2021

V letošním roce se nám v haute couture poprvé představila značka Fendi, pod taktovkou kreativního ředitele Kima Jonese. Patřila k jedné z nejočekávanějších přehlídek této sezóny – už jen kvůli tomu, že byla poprvé po 54 letech vedena někým jiným než Karlem Lagerfeldem. Trochu náročná pozice, ale zvládl to do-ko-na-le.

Kate Moss, Lila Moss, Christy Turlington Burns (Fendi)

Za mě to byl opravdu masterpiece – od začátku, až do konce jsem měla husí kůži, a to jsem tam ani nebyla! K tomu, abych měla z přehlídky takový „feelin“ mi stačil pouze můj iPhone. Show otevírala Demi Moore, v patách jí hned byla Bella Hadid, Cara Delavigne, a nebo dokonce Kate Moss s její dcerou Lilou (tohle byl vážně boží moment, máma s dcerou šly na runwayi hned za sebou).

Bella Hadid, Demi Moore, Cara Delevigne (Fendi)

Inspiraci hledal v románu Orlando od Virginy Woolfové, a u britské skupiny Bloomsbury Group. Celá show byla doprovázena klasickou hudbou, ostrými tóny a místo defilée byly modelky na závěr umístěny do maličkých skleněných pokojíčků, kde následně byly vidět všechny detaily mistrovských díl.

Naomi Campbell, Cara Delevigne, Kate Moss (Fendi)

Chanel

Chanel Haute Couture SS2021

„Věděla jsem, že nemůžeme uspořádat velkou show.. Že budeme muset vymyslet něco jiného, ​​a tak jsem přišla s myšlenkou malého průvodu, který by sestoupil ze schodů Grand Palais a prošel pod klenbami květin, jako rodinná oslava, svatba“ řekla kreativní ředitelka Virginie Viardová o inspiraci v kolekci couture SS21

Chanel

Módní dům Chanel představil dokonce dva v jednom. Z počátku jejich digitální prezentace vypadá pouze na krátkometrážní film jako u Diora, ale z černobílého ponurého filmu se během sekundy stala neuvěřitelně romantická show plná elegance, květin a romantiky.

Chanel

V kolekci jsme nemohly přehlédnout elegantní smokingy, kostýmky spárované s tvídovými sukněmi, několik krásných večerních rób – celé to bylo „very Chanel“, boží.

Viktor & Rolf

Viktor & Rolf Haute Couture SS2021

Dvojice návrhářů se ani tentokrát nedržela při zemi. Kolekce byla na jednu stranu drsná, ale zároveň měla poukázat na únik do fantasy světa. Ehm, to bych nebyla já, kdyby se mi nelíbilo něco absolutně extravagantního.

Viktor & Rolf

„Tradičně„ krásné “couture reference jsou zasazeny do surového, mladého kontextu,“ uvedlo návrhářské duo. „Haute couture se setkává s undergroundovou party. Nálada je neuctivá a téměř neformální, ale vždy elegantní.

Viktor & Rolf

Líbí se mi jejich nápaditost, nikdy v jejich kolekcích nenarazím na opakovanost, či stereotyp a to je podle mého názoru v módě důležité.

Bye

T-

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...