Nejlepší filmy z uplynulého roku

Zveřejněno 21. 1. 2021

Filmový průmysl byl bohužel v roce 2020 jedním z těch, které byly téměř úplně pozastaveny kvůli koronaviru. Natáčení byla většinou přesunuta na další rok, nebo dokud to situace neumožní. Nekonaly se ani filmové festivaly a premiéry byly kvůli zavření kin zrušeny, a tak nemůžeme uplynulou sezónu považovat za plnohodnotnou. Naštěstí díky streamovacím kanálům a aplikacím jako Netflix a HBO jsme měli k dispozici aspoň nějaké novinky.

Kvůli stále nejisté situaci a stále se měnícím opatřením se nedá nic moc podnikat, a pokud jste na tom stejně jako já, tak budete souhlasit, že v zimě se stejně nejlíp zůstává doma. Ve volnu tedy zkuste dohnat největší filmové trháky z loňského roku. Až se zase všechno vrátí do normálu, tak na takové domácí válení u televize nebude čas.

Desetiletý kluk a jeho kámoš Hitler

Satira na druhou světovou válku, tak se dá jednoduše popsat film Králíček Jojo. Premiéra snímku sice proběhla už v roce 2019, ale k nám se dostal až na začátku 2020. Film získal několik nejcennějších ocenění, například 6 Oscarů a 2 Zlaté glóby. Za scénářem, režií i produkcí stojí Taika Waititi, v současné době jeden z nejúspěšnějších filmařů. Zajímavostí u tohoto filmu je, že celé natáčení probíhalo v České republice (přestože děj se odehrává v Berlíně).

Hlavní hrdina, desetiletý kluk Jojo, vyrůstá pod vlivem režimu do zatvrzelého nacisty. Cestou ho provází imaginární kamarád – Hitler (kterého ztvárňuje sám Taika Waititi). Jeho pohled na svět se změní, když zjistí, že jeho matka (kterou výborně hraje Scarlett Johansson) ukrývá v jejich domě židovskou dívku.

Proč to musíte vidět:

Přestože ve filmu převažuje vtipné satiristické pojetí obtížného období historie, přináší originální pohled na toto téma, nemusíte se tedy bát ohraných vtipů a klišé. Perfektně vystižené prostředí a doba navozují jedinečnou náladu filmu. Všechna svoje ocenění si rozhodně zaslouží, a vám by neměl chybět ve filmovém repertoáru.

Zdroj: imdb.com

Americká tragédie jedna za druhou

Snímek Ďábel, v anglickém originále The Devil All the Time, asi není film, který si pustíte na dobrou náladu. Temný snímek plný zvrácených lidských osudů se odehrává na americkém středozápadě. Děj doprovází mluvený komentář autora původní knižní předlohy. Skvělé obsazení jenom dodává filmu na kvalitě.

Proč to musíte vidět:

Předem vás upozorním, že film je spíš pro diváky se silnějším žaludkem. Pokud se ale rozhodnete se na něj podívat, nebudete litovat. Film je plný nečekaných zvratů a na konci si z něj určitě odnesete spoustu pocitů a dojmů.

Zdroj: imdb.com

Brilantní sestra Sherlocka Holmese

Další filmová adaptace Sherlocka Holmese, tentokrát ale se zaměřením na jeho sestru. Film vznikl podle knižní předlohy od Nancy Springer a je u nás dostupný na Netflixu.

Film sleduje Enolu Holmesovou, šestnáctiletou dívku, která po zmizení své matky uteče z péče svých bratrů a rozhodne se matku najít. Detektivní zápletka je zaručená, ve filmu se Sherlockem Holmesem by to ani jinak nešlo. Zároveň film naráží například na tématiku ženského hnutí sufražetek a ani o romantický příběh nebudete ochuzeni.

Obsazení filmu je velice působivé, hlavní roli Enoly hraje Millie Bobby Brown (známe ze seriálu Stranger Things). Dále můžeme vidět třeba Henry Cavilla, Sama Claflina nebo Helenu Bonham Carterovou.

Proč to musíte vidět:

Je to rozhodně kvalitní feel-good film, který si pustíte na zlepšení nálady. Lehký humor a nenáročná zápletka vás rozhodně pobaví, postavy mají mezi sebou dobrou chemii. Zároveň se ale nemusíte obávat povrchnosti, film má v sobě i hloubku.

Zdroj: netflix.com

Z čeho vám přeběhne mráz po zádech

Český film, o kterém jste určitě slyšeli. Zrovna tento snímek ještě stihnul i dobu předkoronovou, mohli jsme ho tedy vidět i v kinech. Dokumentární film zabývající se zneužíváním dětí na internetu se stal okamžitě velkým úspěchem. Tři dospělé herečky v rolích náctiletých dívek se vydaly na sociální sítě a člověku občas až zamrazí nad jednotlivými scénami. Díky celému projektu bylo dokonce několik predátorů zatčeno, což sami tvůrci považují za velký úspěch.

Proč to musíte vidět:

Film vám do jisté míry otevře oči, dozvíte se víc o (poměrně málo rozebíraném) tématu zneužívání dětí na internetu. Skvělé zpracování také stojí za zmínku, stejně tak jako herecké výkony dívek. Film je ke zhlédnutí online, například na Aerovodu, tak rozhodně neváhejte a pusťte si ho.

Zdroj: ceskatelevize.cz

Kontroverzní léčitel

Příběh založený na skutečné postavě Jana Mikoláška, českého léčitele, zpracoval do filmového scénáře Marek Epstein. Vynikající herecký výkon Ivana Trojana v hlavní roli je jedním z důvodů, proč se film dočkal takového úspěchu. Přestože nejde film tolik do hloubky a mohli bychom očekávat i kontroverznější příběh, určitě stojí za to ho vidět. Navíc na hodně nezodpovězených otázek naleznete odpověď v upřímných závěrečných titulkách.

Proč to musíte vidět:

Šarlatán se stylem zařazuje k filmům jako Havel nebo Toman a přibližuje nám další z postav, které žily v jednom z nejobtížnějších období československých dějin. Skvěle obsazené hlavní role rozhodně nezklamou a z filmu si odnesete silný pocit.

Zdroj: csfd.cz