Výpověď z práce? 4 důvody, proč ji napsat

Autor PR
Zveřejněno 13. 1. 2021

Začátek roku přímo vybízí k bilancování toho předchozího. Přemýšlíme nad tím co jsme udělali a co ne, nebo co jsme naopak mohli. Ujasňujeme si, co od života očekáváme a dáváme si nová předsevzetí. Možná i právě proto mnoho zaměstnanců právě v tomto čase zvažuje výpověď z práce. Předtím, než tak učiníte, pořádně to zvažte. Na druhou stranu i když nezaměstnanost stoupá, nemá cenu zůstávat někde, kde se necítíte dobře. Pojďte si přečíst 4 důvody, proč tento krok přece jen udělat.

Radikální řez v práci nemusí být šťastnou volbou

Důvody pro podání výpovědi bývají různé. Není však nic horšího, než podlehnout emocím či aktuálnímu vyčerpání a dát šéfovi na stůl výpověď z pracovního poměru jen tak bez většího přemýšlení. Než se rozhodnete pro ukončení pracovního poměru, zamyslete se, zda se u vás nejedná o jeden z níže uvedených důvodů, a jestli přece jen neexistuje řešení toho, co vás trápí.

1. Práce vás nebaví a je stereotypní

Možná jste jen ztratili potřebnou motivaci k práci. Jestliže jste na současném pracovním místě již řadu let a počáteční nadšení vyprchalo, můžete se do práce přestat těšit, zažívat v ní stereotyp a nudu. Máte pocit, že jen stagnujete a nikam se neposouváte? Zkuste zajít za nadřízeným a probrat s ním možné změny náplně práce. Třeba se ve firmě objevily nové možnosti, o kterých nemáte vůbec tušení. 

Někdy stačí jen malá změna a hned je zase důvod k radosti. Před schůzkou se šéfem si ale všechno dopředu promyslete, ať jen neimprovizujete na místě. Když budete mít dobré nápady a argumenty, zcela jistě uspějete.

2. Nerozumíte si se svými kolegy

Vztahy na pracovišti jsou rozhodně také velmi důležité. Přece jen, když máme s někým spolupracovat, tak s ním musíme umět dobře vycházet. Napjaté vztahy, nevyřčené představy a pomluvy vedou často k tomu, že lidé z firmy raději odejdou. 

3. Máte problém s nadřízeným

Horší situace je, když se neshodnete se svým šéfem. Považujete jej za hlupáka, nemáte stejné názory, anebo z jeho strany necítíte porozumění a respekt. Často to vede ke stresu, protože víte, že se těžko zavděčíte, k přetěžování a dlouhodobé frustraci. 

Vozí se po vás vedoucí v jednom kuse? Pracujete často nad rámec pracovní doby a jste pod neustálou kontrolou? Nadřízený vás uráží a zesměšňuje před ostatními? Pozor, může se jednat o „bossing,“ tedy o šikanu ze strany šéfa.

4. Ve své práci nevidíte budoucnost

Je to podobné jako v prvním bodě. Možná vás ale vaše práce baví, jen se toužíte posunou dál ve své kariéře. Jestliže ve firmě nemáte kam dál na kariérním žebříčku, ztrácíte motivaci a smysl v takovém zaměstnání dále setrvávat.

Zkuste se poptat v práci, zda nehledají někoho na jinou pozici. Třeba zjistíte, že se můžete dostat časem na vedoucí místo, chybí vám však potřebná kvalifikace. Když se doškolíte, získáte tak větší šanci na zvýšení pravomocí a zodpovědnosti. Např. pokud pracujete jako účetní, absolvujte kurz účetnictví online se specializací na mzdy a staňte se komplexní posilou ve firmě pro zpracování účetnictví.

Lidé překvapivě dávají výpověď z práce spíše kvůli vztahům, chybějícímu respektu a mizernému ocenění, než kvůli penězům. Jestliže vás ale trápí nízká výplata, seberte odvahu a vyjednejte si vyšší mzdu či plat. Za pokus nic nedáte!

Dámy, víte, kde prožít nejlepší wellness víkend?

Dámy, víte, kde prožít nejlepší wellness víkend?

V dnešní době je velmi důležité, abychom udržovali naše fyzické zdraví a psychickou pohodu. Náš svět se nám může jevit jako velmi zrychlený a nepřátelský, ale po dobrém odpočinku získáme jiný pohled. Můžete začít pozitivně uvažovat, sestavit si kvalitní jídelníček,...

Tenisky, které by neměly chybět v botníku milovníků sneakers

Tenisky, které by neměly chybět v botníku milovníků sneakers

Sneakers – tenisky oblíbených značek, které okouzlí svým stylem i pohodlím. Tyto boty kombinují sportovní vzhled a streetwear módu. Vznikají tak unikátní kousky, přičemž nabídka je pestrá. Nabízí se několik modelů, které by ve vašem botníku neměly chybět. New Balance...

Prstýnky zvané chevron nosí podle tradice štěstí

Prstýnky zvané chevron nosí podle tradice štěstí

Některé šperky, kromě toho, že nás dělají krásnějšími, jsou také nositelem určité symboliky. Patří k nim bezpochyby prsten ve tvaru písmena V, který je ve světě šperků známý pod názvem chevron. Říká se mu někdy také wishbone ring, protože nápadně připomíná tvar ptačí...