Za kulturou online

Zveřejněno 7. 1. 2021

Nevyzpytatelný virus se bohužel stále vrací a není vůbec jisté, kdy se budeme znovu moct vydat za zábavou mezi lidi. Naštěstí se spousta akcí přesunula online a my si tak můžeme obohatit život i z pohodlí domova. Ať už jsou to výstavy, workshopy nebo filmová promítání, každý víkend se toho děje tolik, že ani všechno nestihnete.

V několika posledních měsících se musel celý svět adaptovat na nový způsob života, který nezvykle zahrnuje co nejméně času venku. Tomu se přizpůsobily i galerie, muzea a všechny možné kulturní portály. Online akce se tedy staly současnou normou. Musím ale říct, že to má něco do sebe. Určitě nejsem jediná, komu se v zimě nechce ani vstávat z postele. Teď tam můžete zůstat a ještě se kulturně vzdělávat. Aspoň něco dobrého tedy z pandemie vzešlo.

Národní galerie Praha

Národní galerie se dobře přizpůsobila současnému lockdownu a přesunula své výstavy a akce do online prostoru. Na Facebooku Národní galerie Praha se pravidelně konají události týkající se současných výstav, často jsou to i doprovodné přednášky a diskuze, na které byste se normálně nedostali.

Kurt Gebauer ve Veletržním paláci

Výstava Kurta Gebauera, českého výtvarníka současně působícího na Vysoké škole Uměleckoprůmyslové, se nachází ve Veletržním paláci už od března minulého roku a v neděli je poslední šance ji vidět. Výstava je uceleným souborem jeho prací, ve kterých se prolíná hned několik technik, ke kterým se Gebauer za svůj život opakovaně vrací. Typickým je pro něj námět plavkyň – první Plavkyně, ovlivněná informelem, vznikla již v roce 1965. Veřejný prostor se pro Gebauera stal uměleckým prostředím a velkým zdrojem inspirace. Sám se vtipně označuje „obecním sochařem“, právě protože veřejný prostor rád kultivuje (někdy i pouze pro svoje vlastní pobavení). Téměř každý určitě zná jeho instalaci v podobě červeného srdce na náměstí Václava Havla u Národního divadla.

V neděli se konají poslední dvě akce k této výstavě, a to komentované prohlídky s historičkou umění Markétou Čejkovou – jedna v 10 a druhá v 16 hodin. Vstupné je 200 korun, 130 pro studenty a seniory a 50 pro členy Klubu přátel NGP. Vstupenky jsou k dostání na webu goout.cz

Národní muzeum

Na stránkách Národního muzea můžete navštívit online výstavy z pohodlí domova, a to jak ty aktuální, tak ukončené. Muzeum zprostředkovalo virtuální prohlídky s kurátory pro návštěvníky, kteří by jinak různé expozice kvůli koronaviru nestihli. Výstavy mají kolem 10-20 minut, stihnete jich tedy i víc najednou. Rozhodně mohu doporučit prohlídku Národní muzeum v éře Československa, která se koná k 202. výročí založení muzea a provází historií a významnými událostmi, kterém se během let odehrály. Kromě běžných výstav jsou připravené i programy pro děti třeba ve formě tvoření a soutěží.

Pokud se rádi naučíte něčemu novému

A pokud víc toužíte po informacích z historie, archeologie a vědy, možná si oblíbíte Muzejní jednohubky. Srozumitelně zpracované informace si kurátoři muzea připravili ve formě videí.

Filmy na Aerovodu

Pokud jste zrovna v náladě na filmy, určitě se podívejte na stránky Aerovodu. Můžete tam za malý poplatek (a hlavně legálně) sledovat filmy, které si prošly promítáním v pražských legendárních kinech Světozor, Bio Oko a Aero. Na webu najdete české i zahraniční filmy v co nejlepší kvalitě – pirátských kopií s čínskými titulky už bylo, myslím, dost.

Filmy k okamžitému přehrání stojí většinou 60 korun, vyjde vás to tedy levněji než kino, ale můžete zůstat v pohodlí vlastní postele. Aerovod nabízí také předplatné, buď měsíční, nebo roční, které vám umožní přehrávat skoro celý filmový katalog. Všechny informace i seznam filmů najdete na jejich webových stránkách.

Josef Hoffmann / Česká situace 2020

Výstava pořádaná Galerií Jaroslava Fragnera v Praze se zaměřuje na jednoho ze zakladatelů moderní architektury. Můžete ji navštívit zdarma na webu galerie, výstava trvá až do 28. února.

Josef Hoffmann je považován za významného představitele rakouské moderny, přestože se narodil kousek od Jihlavy. Jeho český původ je občas trochu opomíjen, především asi proto, že v Čechách bývá architektura trochu upozadněna a nebere se jako základní pilíř naší kultury. Výstava v GJF se snaží tohoto umělce českému publiku představit více dopodrobna, především formou esejí od několika autorů.

Van Gogh Museum v Amsterdamu

Pro milovníky impresionismu doporučuji známé Muzeum Van Gogha v Amsterdamu. Toto muzeum se pyšní nejrozsáhlejší sbírkou děl Vincenta Van Gogha, ale vlastní také díla ostatních umělců impresionismu. Díky pandemii jsou teď k prohlédnutí online všechna díla, která má muzeum k dispozici, zcela zdarma. Zároveň se můžete dozvědět víc o samotném umělci, stylu tvorby a detailech v jednotlivých dílech, které jste možná dříve nevěděli.

Livestream a komentované prohlídky

Kdo se trochu v umění ztrácí a radši se nechá provést zkušenějším kurátorem, může se zúčastnit komentované prohlídky. Tyto akce najdete ve formě facebookových událostí a konají se i několikrát do týdne. Prohlídky jsou zdarma, ale můžete muzeum a organizátory podpořit dobrovolným příspěvkem. V čas události se jenom stačí připojit přes správný odkaz na platformu Zoom, kde se prohlídka koná. Jelikož je ale omezený počet míst, je lepší se registrovat. Tento týden můžete navštívit jak sobotní, tak nedělní program.

Pokud zrovna tento týden nestíháte, určitě navštivte stránky muzea nebo jeho Facebook. Pravidelně se tam aktualizují akce, kterých se můžete kdykoliv zúčastnit.

Na závěr vám popřeji krásný víkend (snad plný umění a online akcí), buďte pozitivní a využijte volný čas k obohacení o nové zážitky!