Co dělat o víkendu, když je všechno zavřený?

Zveřejněno 15. 10. 2020

V posledním víkendovém menu jsme vás i sebe ujišťovali, že se stále ještě něco děje. Tento týden je trochu pochmurnější a není to pouze tím počasím. Zavřené bary a zákaz požívání alkoholu na veřejných místech mnoho z nás netěší. Jsem zvědavá, jak se s tím popereme třeba na pražských vinohradech, kde místní, aby dostáli jména místa, kde bydlí, každý večer postávají se sklenkami před vinotékami a pouze vyměňují teplotu požívaného vína dle ročního období.

Ale nedá se nic dělat, přišlo to zas a musíme být zodpovědní, nevíme, co nás čeká, ale ačkoliv to tak nevypadá, my všichni máme obrovskou sílu a můžeme mnohé změnit. Tak neklesejme na mysli a pojďme si naservírovat příjemný víkend.

Kultura online

Nejprve začněme tím, co si pro nás všichni připravili. To, že je bohužel situace jaká je neznamená, že bychom měli zapomínat na kulturu. To je ohromně důležité. Možná na to teď nemáte náladu, myslíte si, že musíte řešit důležitější věci, ale mohu vás ujistit, že to tak není. Kultura nepatří jen snobům, hipsterům a šprtům. Kultura je něco o co bychom měli pečovat a starat se. Je to něco, co utváří nás jako lidstvo a nesmíme ji nechat jít. Myslím si, že mluvím za celou redakci, když si zde dovolím nesouhlasit s projevem našeho pana prezidenta. Umělci mají svou významnou roli ve společnosti a kultura je náš poklad, naše dědictví. Držme si ho. Navíc umění vždy pomůže dostat nás do jiného světa, utéct ze svých myšlenek. Nemusíte nutně přečíst celého Fausta nebo se stát přes noc znalcem umění, ale nezapomínejte krmit svou duši.

DOX – oslava 12 let online programem

Dox sice uzavírá své výstavní prostory, ale své výročí, které připadá na 19. října rozhodně řádně oslaví! Od 12. října se připojili k iniciativě #kulturunezastavíš a vyslali jasný (světelný) signál, že kultura ani za časů pandemie nikam nemizí.

Od poloviny července Dox vysílá pravidelný úterník SLEDUJEME! Daniela Retková v něm navazuje na svůj dlouholetý cyklus debat novinářů u kulatého stolu (S)tisk doby a v online prostředí se svými hosty diskutuje o aktuálních událostech. V úterý 13. 10. v 17 hodin se s novináři Lubošem Palatou a Danielem Anýžem zaměří na předvolební situaci v USA.

Večer 15. 10. bude patřit online experimentální přednášce Uroboros Bites o sociálně angažovaném designu s Juli Sikorskou a S†ëfanem Schäferem. Představí své nové projekty, které se zaměřují na nárůst tropických dnů ve městech a na novou definici smrti. Program je součástí našeho dlouhodobého projektu #Datamaze.

Po dva večery – 19. a 20. října – se mělo v multifunkčním sále DOX+ odehrát hypnotizující představení Flesh Francka Vigrouxa. Programový ředitel pro živé umění Viliam Dočolomanský se s tímto multidisciplinárním umělcem potká v online rozhovoru DOX live o práci, životě a nových projektech v pondělí 19. 10. v 19 hodin. Inscenace Flesh je nově naplánována na 3. a 4. května 2021.

Veškerá výše zmíněná vysílání lze sledovat prostřednictvím FB stránek galerie a program je zdarma.

A pokud vám chybí procházení se galerií, určitě zavítejte na jejich youtubove kanál, na kterém mj. zveřejňují videoprohlídky s umělci. Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein prochází svou rozsáhlou výstavou ULTRASUPERNATURAL, Ivana Lomová ukazuje nostalgická pražská zákoutí ve výstavě Ve městě a nejnovějším přírůstkem je komentovaná videoprohlídka výstavy Fotofatal 1999–2020 s Nadiou Rovderovou.  

Mezipatra také online

Queer filmový festival Mezipatra dnes představí novou znělku 21. ročníku. Událost bude probíhat online od 19:00. Po premiéře představí programová ředitelka festivalu Veronika Hanáková nejočekávanější filmy programu, který se letos nese v duchu „Zotavení“. Vybrané snímky tak svoji pozornost obrací na problémy uvnitř LGBTQ+ komunity:

Letos jsme se v traileru zaměřili na koncept fluidity,“ říká režisérka Jay Walker. „Znělka symbolicky začíná cestou od zrození až po nalezení rovnováhy v životě… Naším cílem bylo zobrazit složitost hledání vlastního místa na širokém spektru identit. Poděkovat bych chtěla také celému týmu Mezipater, díky kterému se znovu podařilo na natáčení vytvořit skvělou atmosféru,“ uzavírá Walker.

Letošní plakát vznikl ve spolupráci fotografky Michaely Karáskové a grafického designéra Maria Corradiniho.

Zahajovacím filmem festivalu bude německé drama Nic ve zlým (Futur Drei). Nebýt jeho zlozvyku drobných krádeží, žil by mladý Parvis dál v malém německém městě a užíval si divoké večírky. Pestrobarevný snímek o spiklenectví, důvěře a potřebě sounáležitosti získal po právu letošní cenu Teddy Award. Ústřední otázka příběhu je totiž navýsost aktuální –⁠ může se cizí země vůbec někdy stát plnohodnotným domovem?

Moje kino Live 

Ani kina se nemusíte vzdávat. Skvělou atmosféru si užijete díky online projekcím projektu Moje kino LIVE.

Projekt vznikl na jaře 2020 jako odpověď na uzavření kin kvůli pandemii koronaviru. „Přestože jsme tehdy reagovali na danou situaci, naším cílem je, aby naše virtuální kino fungovalo i do budoucna. Proto jsme jeho provoz před prázdniny připravovali a odstartovali projekcí filmu V SÍTI již 3. října. Nicméně od pondělí 12. října se vracíme k denním projekcím, standardně od 20:30 startuje film a již od 20:00 pak chat pro diváky, kteří si mohou před filmem popovídat.“ říká Magdaléna Novotná.

Pětice zakládajících kin – Aero, Bio Oko, Světozor z Prahy, Bio Central z Hradce Králové a Univerzitní kino Scala z Brna navíc nabízí v rámci Moje kino LIVE odstupňované ceny vstupenek a to od 100 Kč až do 1000 Kč. Je na každém divákovi, jakou z částek se rozhodne zaplatit a tato spřátelená kina tak podpořit. „Stream tak není jen příjemným programem na večer, ale je i je i plnohodnotnou podporou kamenných kin v nelehké době.“ pokračuje Magdaléna.

A na co se můžete těšit?

„V pondělí 19. 10. se můžete těšit na vizuálně strhující drama Vysoká dívka. Ve čtvrtek 22. 10. nás čeká projekce polského snímku Corpus Christi, který bývá označován za filmovou událost roku. V sobotu 24. 10. pak na poetikou amerického nezávislého filmu provoněný The Peanut Butter Falcon. Kromě filmových projekcí potěšíme také fanoušky projektu Ester a Josefiny – v úterý 26. 10. jim zprostředkujeme Terapii sdílením LIVE. Streamovat se bude navíc z našeho letenského kina Bio Oko.“ doplňuje Magdaléna Novotná za projekt Moje kino LIVE.

Kompletní program na další týden bude již brzy na bit.ly/MKLonline

Národní galerie online

I národní galerie se přesouvá opět online. Plánuju program pro dospělé i pro děti, připravujeme videa – komentáře k dílům a komentované prohlídky. Pro děti chystá speciální workshop – Umění být venku, který navazuje na workshop Umění být doma. Děti si pomocí něj mohou doma vytvářet výrobky inspirované uměleckými předměty.

Budou vysílat několik diskuzí či přednášek živě prostřednictvím našich sociálních sítí.

V neposlední řadě budou představovat (obrazem a textem) díla z našich sbírek.

Sledujte jejich facebookové stránky a nenechte si žádnou z akcí ujít.

Vitra digitální summit 2020

Švýcarská značka Vitra představuje program svého prvního digitálního summitu plánovaného na 22. a 23. října 2020. Letošní rok radikálně změnil naše vnímání prostoru: začali jsme se vyhýbat místům, kde se dělíme o prostor s neznámými osobami, a vůbec prostředí, kde bychom mohli někoho neplánovaně potkat. Vlády po celém světě nám přikázaly, abychom se zdržovali doma. Firmy byly přinuceny k masovému experimentu s prací na dálku. Naše domovy se přes noc staly místem, kde pracujeme, trávíme čas s rodinou, učíme se, slavíme, truchlíme a mnohem víc – a to vše zároveň.

Vitra má v úmyslu prozkoumat během dvou dnů summitu víc než samozřejmé důsledky této situace. Ve Vitra jsme přesvědčeni, že naše okolí neustále ovlivňuje naše myšlenky a pocity. Interiér může posunout korporátní kulturu, pozvednout náladu a ovlivnit pocit pohody svých obyvatel. Ve Vitra pevně věříme v sílu lidského důmyslu a schopnost inovace. Nyní je čas zamyslet se nad tím, co pandemie znamená pro budoucnost skvělých pracovišť a funkci našich domovů.

„Dosud nikdy nebylo tak naléhavě potřeba provést změny na pracovištích, v našich domovech a veřejných prostorách. Sotva jsme kdy dřív tak důkladně promýšleli funkci těchto prostor. Během dvou dnů summitu Vitra si poslechneme vědce, kreativce, leadery v oblasti obchodu, šéfkuchaře, a dokonce i atlety. Ti všichni se s námi podělí o svůj pohled na věc. Vitra je organizátorem těchto setkání s přesahem daleko za nábytek,“ říká Nora Fehlbaum, generální ředitelka Vitra.

Vitra Summit je přístupný zdarma a pro všechny. Chcete-li si prohlédnout detailní program, zaregistrujte se zde: www.vitra.com/summit

Na čerstvý vzduch

Zatím se však (v omezeném počtu) můžete vydat ven. Nezavírejte se doma, nepanikařte, to vašemu imunitnímu systému nepomůže. Vyražte se projít krásnou podzimní scenérií, vytáhněte holínky a pláštěnku a jděte na procházku a cestou se stavte pro nějakou horkou čokoládu nebo kávu s sebou. (Dokud nemusí být roušky i venku a je možné normálně v klidu pít a jíst za chůze.) Udělá vám to dobře, pročistíte si hlavu a udržíte si příčetnost. 

Dýně v botanické

A co není zavřené je botanická zahrada. Tento víkend se do trojské botanické zahrady vrátí oblíbené plody podzimu – dýně. Tentokrát čeká návštěvníky mimořádný zážitek, jsou totiž zváni na „dýňovou svatbu“. Dýňový ženich a nevěsta je zavedou na místa v zahradě, kde se skutečně odehrávají svatební obřady. Od 16. října do 1. listopadu bude možné i ochutnat pokrmy připravené na svatební hostinu nebo obdivovat dýňové lože pro novomanžele. 

zdroj: Botanicka.cz

Nenechte si ujít tuto jedinečnou výstavu, která představí širokou škálu odrůd i rodů dýní. Zároveň vás potěší originální prezentace těchto plodů v podobě figur ženicha, nevěsty, svatebčanů nebo i svatebního lože. Dýňová aranžmá se mohou stát inspirací pro vaši vlastní podzimní výzdobu. 

Podpořte své oblíbené podniky

Chtěla bych vám sem na víkend také odložit zamyšlení. Popřemýšlejte o tom, co máte rádi – jaké kavárny, restaurace by vám opravdu chyběly? Není to lehká doba a spoustu podniků to nezvládne. Pokud můžete, vezměte si ve vaší oblíbené kavárně kávu s sebou, objednejte si jídlo z vaší oblíbené restaurace, kupte si virtuální pivo do vašeho oblíbeného baru (pokud to umožňují, pokud ne, napište jim a zeptejte se, jak je možné je podpořit). Možností je mraky. Stejně tak podpořte i své oblíbené lokální značky obchody.

Překvapilo mě jaká spousta lidí přešla od zahraničních značek (ať už v kosmetice, módě, stravování,..) k našim lokálním ve snaze podpořit naši ekonomiku. Je to krásné, je to to, co z nás činí lidi. Udržme si takový přístup. Díky všem!