Akce, špetka toho umění a ještě víc filmů na tento víkend

Zveřejněno 17. 9. 2020

Jak se tak koukám, počasí se asi rozhodlo (a nic proti tomu!), že nás koncem měsíce ještě trochu ohřeje a dopřeje nám příjemné babí léto. To asi aby si u nás vylepšilo karmu a ukonejšilo naše nasrání (ano, přesně tak, slovo “naštvání” pro tentokráte nepovažuji za dostatečně vystihující) za tu nadmíru deštivých víkendů (a večerů) po celou dobu léta. 

Právě krásné a slunečné počasí vybízí k tomu, aby člověk neseděl na zadku, ale místo toho se vykopal ven a zašel navštívit alespoň jednu z té smršti akcí, co se na nás po zbytek měsíce bude řítit. A že jich je opravdu požehnaně již napovídá titulek článku, který spíše připomíná seznam ingrediencí, které házeli do hrnce pejsek a kočička při přípravě jejich proslulého dortu.

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 

Tohle je moje srdcovka, miluju dokumentární filmy, které tento festival přináší, protože stěží budete mít jindy možnost, je vidět někde jinde. On totiž ten hlavní festival probíhal už minulý víkend v Kasárnách Karlín, respektive, původně začal v březnu, jenže mu to korona zatrhla.. Nicméně, tím to neskončilo, a my máme možnost až do 22. září na filmy zajít i do jiných pražských kin a posléze do 24.10. i do kin v ostatních regionech. Najděte si to svoje na stránkách akce zde.

zdroj: www.jedensvet.cz/

Jen pro připomenutí, promítají například vítěze letošního ročníku, rumunský film Kolektiv, který pojednává o korupci v rumunském zdravotnictví (Rumunsko se potýká s tímto problémem napříč všemi sférami, nejen té ve zdravotnictví, i z tohoto důvodu se jedná o zajímavý vhled do situace v zemi). Osobně mohu doporučit i film Advokátka o izraelské právničce, finský dokument Z očí do očí, který sleduje práci jedné organizace, která se snaží pomoci pozůstalým po obětech násilných zločinů vyrovnat se se ztrátou. Za zkouknutí rozhodně stojí slovenský kousek Ztracený domov, přinášející roční zkušenost se syrovou válkou v Iráku. Je zde mnoho dalších, které bych tady z fleku mohla zmínit, ale to bychom tu byli do konce víkendu.

Febiofest

Febiofest letos přivítáme již po 27. Novinkou pro letošní rok je sekce Soutěž komedií, která sdružuje filmy reagující na aktuální dění skrz komediální pojetí. Představí se vám, například snímek Hrdinští lůzři, která ukazuje na příběhu kamarádů, kteří se rozhodli uložit do banky své úspory den předtím, než došlo ke kolapsu argentinské ekonomiky, stav celého systému, potažmu systému v latinské Americe obecně. Nebo třeba film Mossad o tom, jak to dopadá, když Američané zasahují do věcí Blízkého Východu, a o střetu kultur obecně.

Hlavní soutěž pak nabídne celkem 5 filmů, mezi nimiž figuruje například snímek slovenského režiséra Služebníci nebo polský animák Zabij to a opusť město. Zatímco první z nich zachycuje dilema hrdinů a volbu mezi pohodlným životem a zachováním tváře během komunistického režimu, druhý hlavního hrdiny vhodí do světa vzpomínek, artovost dodává element vstupu náhodných literárních a komiksových hrdinů. 

zdroj: www.febiofest.cz

7 filmů pak bude bojovat o cenu Amnesty International.
Festival rovněž nabízí prostor pro vzdělávání lidí z filmového průmyslu a dává možnost prezentace pro nové projekty a tvůrce. Vše pod dohledem Státního fondu kinematografie.

S odkazem na nedávné úmrtí Jiřího Menzela festival zařadil do programu i několik jeho děl a vzdá mu tím adekvátní hold.

Kompletní přehled najdete na odkazu zde.

Zažít město jinak (ZMJ)

Přijde vám někdy také, že se procházíte po stále stejném prostoru, a přestože milujete místo, kde bydlíte, chtěli byste něco, co by vás vytrhlo ze stereotypu? Štvou vás neustále projíždějící auta a cítíte se, že nemáte nárok na vlastní prostor. Díky bohu je tu právě tato akce, která právě vaši čtvrť může parádně oživit. 

Jedná se vlastně o sousedské slavnosti, kdy každý má možnost předvést, co umí, obohatit své sousedy o něco, co je mu vlastní, nebo je to obecně skvělá příležitost, jak vypadnout z anonymity a poznat, vedle koho to vlastně bydlíte. Mně se třeba na posledních ZMJ zjistila, že bydlím ve stejným baráku jako moje spolužačka z prváku na vejšce. Já ji neviděla dobrých 8 let!

zdroj: zazitmestojinak.cz

Celou akci zastřešuje Auto*Mat , ale jsou to právě místní, kdo na celý průběh dohlíží, protože logicky mají k danému místu vztah a nejvíc mu rozumí. Právě to dodává celé akci punc pohody, přirozenosti a mohu vám garantovat, že budete odcházet s úsměvem na tváři. 

POkud nevíte, zda se ve vašem okolí nebo v místě, které máte rádi, něco děje, pak koukněte na přehled lokalit a program

Mám-li vybrat jeden, tak třeba ten, co ovládne vršovickou ulici Na Louži, kde sídlí klub Ankali. A právě ten představí v rámci Zažít planetu jinak svoji mladší ségru, prostor Planeta Za. A že to bude představení ve velkém stylu dokazuje hudbou nadupaný program. 

LUSTR 2020

zdroj: www.czechdesign.cz

Abychom rozšířili portfolio umění a nemluvili jen o hudbě a filmech, tak jsem se rozhodla zmínit i tuto akci. LUSTR je totiž jedinečnou přehlídkou současné ilustrace a zároveň kvalitní platformu pro ilustrátory, kteří mají možnost se díky přednáškám o nových postupech, workshopům a další fůře inspirace zlepšit. Letos se kromě ilustrátorů pomějou i tvůrci komiksů, pro které je platforma otevřena poprvé. A žně zažijí právě i milovníci obou odvětví, protože budou moci jejich výtvory obdivovat, nakupovat a ještě si přitom něco pojíst a poslechnout dobrou hudbu. Program na všechny dny najdete zde. Tak neváhejte a vyražte do prostorů Kampusu Hybernská. Dobrá zpráva je, že kdo nestíhá o víkendu, tak má možnost až do úterý. Vstup je 220 Kč na místě pro nestudenty a pouhou 100 kaček pro studentíky.

Model planety Země v zahradách Černínského paláce

Pouze v sobotu 19.9. máte jedinečnou příležitost shlédnout tento kolos k příležitosti udílení Cen SDGs 2020 a Evropského týdne udržitelného rozvoje. Vlastně jde o fotorealistické ztvárnění planety pyšnící se průměrem 10 metrů (kolos, dyť to říkám!). A až se na tu kouli vynadíváte, tak můžete rovnou pokračovat na výstavu Jana Saudka “Naše planeta”, která, jak už sám název napovídá, souvisí s akcí tím, že reaguje na aktuální společenské problémy a umělec se tak zapojuje do debaty ohledně změny klimatu. Nutno dodat, že se na jednotlivých portrétech představí celkem 13 osobností, které svým způsobem před Saudkovým objektivem (a pod jeho vedením) sdělují svůj názor. Vstup je samozřejmě zdarma. Více podrobností najdete na této FB akci.

A ještě tip na zajímavou filmovou novinku:

Pokud jste jako já o víkendu mimo civilizaci a absolvujete nějaký survival camp nebo prostě jedete vypnout do přírody, pak vězte, že ani příští týden nebudeme strádat. 

Helmut Newton: Nestoudná krása

Z mnoha si dovolím zmínit ještě jednu filmovou novinku (ach jo, už zase, já vím…), vlastně dokonce dokument, abych zakončila tak, jak jsem začala (bla bla bla, už mě chcete zabít?…). Jedná se o ve světě módy dlouho očekávaný životopisný snímek Helmut Newton: Nestoudná krása (anglicky Helmut Newton – The Bad And The Beautiful). Pakliže vás zajímá život a kariéra tohoto nekonvenčního fotografa a průkopníka netradičního a kontroverzního zobrazení slavné a silné ženy v médiích. Vedle spousty rozhovorů s osobami jemu blízkými, modelkami, které zobrazoval, zazní mnoho odkazů na jeho krušné začátky a problémy skrz jeho židovský původ vysvětlující jeho osobnost. Konkrétně vás odkážu na promítání v kině BIO OKO v Praze, které se bude konat 24.9. od 20.30 a bude doplněno o diskuzi s fotografkou Gábinou Fárovou.

zdroj: csfd.cz


Hlavně po celou dobu dodržujte hygienická opatření a sledujte, zda něco nového nepřibylo. Jako třeba že na akci nesmíte už ani stát, nýbrž pouze sedět. Na toto musím zmínit reakci kamaráda, když jsem nechápavě kroutila hlavou: “No jasně, Verčo, protože korona se bojí jít pod 150 centimetrů výšky….aha, takže proto ty jsi v pohodě!” Samozřejmě v reakci na moji pidi postavu (mimochodem, já mám nad 150 cenťáků!), ale musím uznat, že to se mu celkem povedlo 😀 Rozhodně však doporučuji i bedlivě zkoumat stránky událostí, protože nikdy nevíte, co tam bude za update.

Tak hezký a slunečný víkend.