Dny evropského filmu, 2 tipy na letní kino, Banksy a thajská kultura a kuchyně

Zveřejněno 18. 6. 2020

Tento víkend konečně potěším i ty, co bydlí v jiných městech než v Praze. 

Dny evropského filmu

Hned prvním z tipů na víkend je totiž filmový festival Dny evropského filmu. Jak již sám název napovídá, již po dvacáté sedmé se představí filmy, které vznikly v produkci jednoho nebo více evropských států.

Kromě domácího výběru České republiky zde najdeme například zástupce ze sousedního Slovenska, Polska či Německa, ale i ze skandinávských zemí, Lotyšska, Řecka, Bulharska, Španělska, Francie, Velké Británie a mnoha dalších. 

Do kina můžete po celou dobu festivalu, který začal již v úterý 16. června a poběží do 23. června, skáknout nejen v Praze, Brně a Ostravě, ale i v rámci Ozvěn v regionech v Hradci Králové, Boskovicích, Jablonci nad Nisou, Hodoníně, Havířově nebo Červeném Kostelci. 

Filmy jsou tradičně rozděleny do několika sekcí. První z nich, Strach a sny, přinese nevšední spojení emocí a zážitku, duchařinu a krimi. Hned úvodní snímek Extra ordinary slibuje duchařskou podívanou. Instruktorka autoškoly jde do boje s nadpřirozenou mocí, která sužuje irský venkov. Autoři jdou za hranice všech žánrů a o zábavu nebude nouze.  Pro milovníky hororu je tu například Další jehňátko, snímek o sektě Stádo, kterou tvoří dívky a ženy vedené Pastýřem. Jedna z dívek samozřejmě začne být k pravidlům skeptická…

Otec

Sekce Bez rodičů se zaměří na filmy o dospívání. Hlavními postavami budou mladí lidé, které řeší problémy dnešního světa. Doporučuji vám švédský snímek Země nezaslíbená o životě a přátelství dívky z Rumunska a švédské místní.

Klér

Pokud rádi sázíte na jistotu, pak hledejte v sekci Hvězdy, která představí výběr aktuálních snímků, jež by vám neměly uniknout. Připomenout, nebo konečně shlédnout tak můžete třeba Marhoulovo Nabarvené ptáče. Z filmů, které bych já ráda viděla, zmíním řecký film o nedávné dluhové krizi právě v Řecku Dospěláci v místnosti, kontroverzního polského Kléra o problémech v katolické církvi nebo bulharsko-řecké komediální drama Otec o tom, jaké to je, když vám manželka nedá pokoj ani po smrti.

Dospěláci v místnosti

Dalšími sekcemi jsou Film a hudba, K věci a MEDIA – Absurdní svět, které představí starší filmy. Tam zmíním například film Přežijí jen milenci, dánskou Komunu nebo německou komedii Už je tady zas! s Hitlerem v hlavní roli.

Pokud věříte počasí, nechcete se dusit pod rouškou v kině a preferujete “čerstvý” městský vzduch, pak mám pro vás 2 tipy z pražských letních kin.

Letní kino: Kasárny karlín

Do skvělého prostoru Kasáren Karlín kousek od autobusového nádraží Florenc vyražte, pokud máte rádi nekonvenční prostory se skvělým výběrem jídla a pití. Navíc, v sobotu se výběrem filmu přenesete trochu do minulosti, konkrétně do Kalifornie do poloviny 90.let. Vysílají totiž Devadesátky (2018). Užijte si filmovou atmosféru plnou slunce, skejťáků, nespoutaných party za doprovodu senzačního soundtracku. 

V Kasárnách platíte vstup 80 Kč a doporučuju si zarezervovat (respektive koupit) lístky předem přes GoOut. Hraje se i když prší, protože mají možnost se přesunout dovnitř, do tzv. bazénu, což je snad ještě větší zážitek. Ten prostor je luxusní. Program najdete zde.

Letní kino: Žluté lázně

Pokud chcete den strávit efektivně, pak o víkendu skákněte do Žlutejch lázní na břehu Vltavy. Když to počasí dovolí, můžete využít jednu ze sportovních aktivit. Mohu doporučit půjčovnu paddleboardů, kde jsem sama během léta pečená vařená. Kdo máte Multisportku, tak máte vyhráno, protože hodinu to máte zadarmo. Kvůli ničemu jinému tam teda ani nechodím. Každé úterý a sobotu promítají navíc film v rámci programu Yellow Cinema. 

Tuto sobotu vysílají legendární Prokletý ostrov s hvězdným obsazením včele s DiCapriem. Vstupné na samotnou projekci je zadarmo, avšak platí se vstup do areálu, který je 50 Kč a je jedno, jestli tam budete 2 hodiny nebo celý den. Nevím, jak je to teď, ale v minulosti jste oproti vstupence dostali poukaz na konzumaci v hodnotě 50 korun.

Thajské tržiště

No a když už tam budete, tak si zaskočte na oslavu česko-thajského přítelství a k ní uspořádané akci Thajské tržiště. Čekají vás stánky s výbornými specialitami thajské kuchyně, případně si můžete zakoupit i nějaké výrobky domů a zkusit si z nich uvařit něco dle vlastní fantazie a chuti. Samozřejmostí je i doprovodný program, v rámci kterého si můžete vyrobit thajskou rybičku štěstí Pla ta pien nebo okukovat thajské tanečnice. Akce slibuje představení nejen thajské kuchyně, ale i thajské kultury a tradic.

Výstava: World Press Photo 2020

Pokud máte po krk filmových tipů a dáváte přednost třeba výstavám, pak vyrazte do Staroměstské radnice na World Press Photo 2020. Ještě vám zbývá pár dní (do 28. června), tak to nepropásněte a běžte omrknout vítězné snímky. 

Výstava: The World of Banksy

Více času, až do konce září, máte na výstavu The World of Banksy v pražském Mánesu. My jsme tam s kámoškou spontánně vyrazily hned 2. den po zahájení a bylo to úžasné. Pokud jeho dílo znáte, pak je to must see. Jestli jste o něm ještě neslyšeli, tak máte jedinečnou šanci to napravit. Výstava se dle mého názoru povedla uspořádat skvěle, nechybělo mi tam zhola nic. 

Abych Banksyho trochu představila, tak jde o známého graffiti umělce, který zdobí ulice od New Yorku přes Londýn až po Tokio od poloviny 90. let. Zajímavé na něm je, že nikdy neodkryl svoji identitu, což je v dnešním online světě, kdy chce být každý vidět, spíše výjimkou. Nikdo tedy přesně neví, o koho jde. Nicméně to nebrání tomu, aby ho lidé po celém světě sledovali a s napětím vyčkávali, kde se jeho dílo objeví příště. Posledním příspěvkem reagoval poměrně nedávno na nepokoje ve Spojených státech, když vyjádřil podporu všem obyvatelům černé barvy pleti. 

Mezi jeho nejznámější graffiti patří určitě dívka s červeným balónem, líbající se britští policisté či holubice míru, kterou jsem měla možnost vidět naživo v Betlémě na West Bank Wall a která odkazuje na izraelsko-palestinský konflikt. 

Abych vás trochu nalákala, níže najdete drobnou ukázku jeho tvorby.

Ať už dáte na některá z mých doporučení nebo ne, užijte si (snad slunný) víkend.