Jak se vzdělávat na téma rasismu

Zveřejněno 6. 6. 2020

S brutální vraždou George Floyda čtyřmi policejními strážníky v Minneapolisu, rasismu a násilí na lidech černé pleti jsou plná (globální) média. Sociální média jsou zaplaveny různými hashtagy a všichni o tom mluví. Lidé však ignorují jeden veliký problém dnešní společnosti: rasismus a bílé privilegium. Abychom mohli proti něčemu takovému bojovat (obzvláště u nás, vzpomínáte na leták z lidlu, žejo?), musíme tomu nejprve porozumět. Proto bychom vám chtěli pomoci vzdělat se a vytvořili jsme tak seznam knih, filmů, osobností a novinek, které si můžete nastudovat a naučit se více o rasismu a o tom, jak změnit již dostatečně středověké téma (nemyslíte?).

Spravedlnost pro George

George Floyd byl zatčen v pondělí 25. května v americkém Minneapolis. Důležité je zmínit, že George při zatčení spolupracoval, ale přesto byl brutálně sražen k zemi policejním důstojníkem Derekem Chauvinem, který tlačil koleno k Georgeovu krku po dobu osmi minut, přičemž další dva policisté klečeli na spodní polovině a třetí policejní důstojník stál vedle. George nakonec ztratil vědomí a zemřel později v nemocnici. Video ze zatčení se objevilo o něco později. Na tom je vidět, jak George prosí o svůj život, říká důstojníkům o tom, že nemůže dýchat a že ho bolelí břicho a krk. Chauvin se však ani nepohnul a stále jej dusil.

Všichni čtyři důstojníci přítomní na místě činu byli hned vystřeleni. Tři policisté, kteří seděli na Georgeově dolní polovině a kteří stáli vedle, nebyli obviněni. Bývalý policejní důstojník Derek Chauvin byl obviněn z vraždy a zabití třetího stupně. V překladu – byl obviněn z náhodného zabití člověka. Což se mnohým jeví jako obyčejné kecy. Můžete někdo zranit muže náhodou, když vás osm minut prosí, že ho to bolí a že nemůže dýchat?

Je smutné, že George Floyd není jediný černý muž, který byl zavražděn policií nebo bílými lidmi. Podívejte se níže a dozvíte se, co se stalo lidem jako Ahmoud Arbery, Sean Reed, Tamir Rice, Michael Brown, Walter Scott, Freddy Gray, Breonna Taylor, Trayvon Martin, Oscar Grant, Sandra Bland, Adama Traoré a mnoho dalších.

A teď tedy, co si nastudovat?

Knihy

Me and white supremacy: 28 denní výzva k boji proti rasismu a změně světa. Layla Saad vede čtenáře cestou poznání svých bílých privilegií a účasti na bílé nadvládě. Abychom mohli přestat působit škody na černých, domorodých lidech a pomáhat všem bez rozdílu. Kniha také zahrnuje historické a kulturní kontexty, příběhy, anekdoty, definice, příklady a zdroje. Nezbytný průvodce pro každého, kdo se chce dozvědět více o svých výsadách, uznat to a účastnit se tak na cestě ke změně.

White fragility: Proč je tak těžké pro bílé lidi mluvit o rasismu, je kniha, kterou napsal Robin DiAngelo. „Bílá křehkost“ je tendence bílé osoby stát se nesnesitelnou a defenzivní, když je konfrontována s informacemi o rasové nespravedlnosti, nerovnosti a tom, jak často z toho mají prospěch bílí lidé. Jejich bílá křehkost vyvolává řadu obranných pohybů, včetně vnějšího projevu hněvu, strachu a viny a chování, jako je ticho a opuštění situace „vyvolávající stres“. Bílá křehkost vysvětluje dynamiku této tendence a to, jak by si bílí lidé mohli vybudovat svou schopnost vést tuto (nepříjemnou) konverzaci v probíhající práci na rasové spravedlnosti.

Why I’m no longer talking to white people about race od Reni Eddo-Lodge zkoumá souvislost mezi třídou a rasou a vysvětluje vše o černé historii, kterou běloši vymýtili. Je to perfektní čtení pro každého, kdo chce dnes porozumět rasovým vztahům v Británii.

How to be antiracist napsal Dr. Ibramem X. Kendi. V této knize přetváří rozhovor o rasové spravedlnosti v Americe a také čtenáře směřuje k novým způsobům myšlení o sobě a o ostatních. Kendi nás vyzývá, abychom přemýšleli o tom, jak by mohla vypadat antirasistická společnost a jak můžeme hrát aktivní roli při jejím budování. Kniha je ideální pro každého, kdo chce překročit povědomí o rasismu a chce přispět k vytvoření spravedlivé společnosti.

Další knihy, které stojí za prozkoumání: Black Feminist Thought od Patricia Hill Collins, So You Want to Talk About Race od Ijeoma Oluo, I Know Why the Caged Bird Sings od Maya Angelou, Just Mercy od Bryan Stevenson, Invisible Man od Ralph Ellison a Sister Outsider od Audre Lorde.

Podcasty

About Race je podcast, který má na svědomí Anna Holmes, Baratunde Thurston, Raquel Cepeda, a Tanner Colby. Pořádají mnohonárodnostní, interracialní rozhovor o kultuře, identitě, moci a výsadách.

Pod for the Cause je podcast Leadership Conference on Civil and Human Rights. Podporuje spravedlivou demokracii, která funguje pro všechny. Byl vytvořen pro lidi, kteří chtějí změnu, kteří chápou důležitost obnovení naší demokracie a kteří se chtějí zapojit do hlubokých rozhovorů na tyto otázky.

1619 byl vytvořen The New York Times a hovoří o tom, jak otroctví změnilo Ameriku a spojuje minulost a současnost vyprávěním.

Code Switch je podcast multirasového, multigeneračního týmu novinářů, fascinovaný překrývajícími se tématy rasy, etnicity a kultury a jak se odehrávají v našich životech a komunitách.

Filmy a seriály

The Hate U Give je film založen na stejnojmenném románu Angie Thomas. Film vypráví Starr Carterovou (Amandla Stenberg), která žije ve dvou odlišných světech: v chudé komunitě tvořené převážně černošskými sousedy a v bělošské škole, kterou navštěvuje. Ve chvíli, kdy se Starr stane svědkem vraždy svého nejlepšího přítele, kterého chladnokrevně zastřelí policista, ocitá se pod tlakem z obou stran. Je jen na Starr, aby pozvedla svůj hlas a postavila se za pravdu.Film se zabývá velmi důležitou záležitostí a připomíná vám veškeré policejní násilí, ke kterému dochází dodnes.

I Am Not Your Negro je dokument z roku 2016 od Raoul Peck. Hlasem Samuela L. Jacksona doprovázená audiovizuální ilustrace rukopisu, který význačný americký spisovatel a aktivista James Baldwin nikdy nedopsal. Strhující historie boje Afroameričanů proti bílé nadřazenosti podávaná z perspektivy nevěřícího údivu, že se něco takového vůbec dělo a stále ještě děje.

Dear White People Sociální satira, která vyobrazuje příběh čtyř „černých“ studentů. Čtyř studentů, kteří hledají svou vlastní identitu, zatímco na americké univerzitní půdě probíhá boj proti rasismu, který už ale v Americe neexistuje, nebo tomu je jinak?