Společně pro záchranu filmového průmyslu

Zveřejněno 3. 6. 2020

Již několik let se těším na období mezi koncem června až začátkem července.  Již několik let přespávám různě po spolužácích, abych byla co nejblíže u zdroje, co nejblíže jedinečnému zážitku. Zažít atmosféru svátku filmu, která se každoročně již desítky let odehrává v Karlových Varech. To je Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. 

Vždycky pro mě znamenal to, že načerpám inspiraci, shlédnu spoustu zajímavých nezávislých snímků z celého světa, ke kterým bych se jinak nedostala, protože kina je neplánují nasadit, a když ano, tak za hooodně dlouho. Spoustu zajímavých osobností. Diskuze s lidmi, kteří na filmu pracovali, s režiséry, herci, kameramany a spousta dalšího. 

Ale o tom si tento rok mohu nechat jen zdát. 28.4. dopoledne totiž ředitel festivalu Jiří Bartoška oznámil, že nejbližší ročník se bude konat až v roce 2021.

Ach jo. Myslela jsem, že mě klepne. 

Nepovažuji se za filmového odborníka ani znalce. Považuji se za fanouška dobrého kvalitního filmu, za člověka, který dává přednost nezávislé tvorbě a malým kinům, který do multikin nechodí (OK, výjimku jsem udělala v únoru u filmu 1917, ale tam to bylo spojeno se zážitkem, který by mi bývalo žádné malé kino nedopřálo). Jsem člověk, který vymete kdejaký týden filmu. Ať už bulharský, francouzský, italský, La Pelicula, Scandi nebo Dny evropského filmu. 

Hlavně žádný hollywoodský trhák, proboha!

Jak moc mi udělalo radost, když jsem poprvé před čtyřmi týdny zaslechla o akci We Are One: A Global Film Festival! Světe div se, i mezi filmovými festivaly existuje solidarita a několik z nich se rozhodlo spojit ruce a vytvořit platformu, která potěší jak filmaře, protože se jejich filmy po pauze konečně dostanou do širšího povědomí, tak diváka, protože není ochuzen o filmové žně.

Jasně, není to takový zážitek, jako kdybyste seděli přímo v kinosále a filmu předcházelo představení několikačlenné delegace, která má daný snímek na svědomí.

Celá tato akce bude probíhat přímo na Youtube kanále We Are One, ostartovala 29. května a potrvá celých 10 dní, tedy až do 7. června. Přes 20 zapojených filmových festivalů (já jich napočítala 21), včetně toho našeho karlovarského, bude postupně odhalovat své filmové zástupce zvolené pro program a vy je budete moci shlédnout právě na tomto Youtube kanále. 

Příspěvek dobrovolný – na dobrou věc

Celé akci na atraktivitě přidává fakt, že všechny snímky bude po celou dobu 10 dní možno zkouknout zcela zdarma a bez reklam. Celý společný festival má navíc benefiční rozměr; po celou dobu lze přispět libovolnou částkou (kliknutím na donate button nebo přes link uvedený u každého filmu). Celý výtěžek pak bude zaslán organizacím jako např. UNICEF, WHO nebo Lékaři bez hranic.

S nápadem přišel jako první americký festival Tribeca, avšak netrvalo dlouho a následovaly ho Cannes, Toronto, Berlín, Benátky či Sundance. Krom těchto proslavenějších se zapojily třeba i festivaly z Jeruzaléma, Marakéše nebo Sarajeva. A právě na tyto mně doposud neznámé se těším nejvíc, protože budu mít možnost poznat filmy, o kterých bych třeba ani nikdy neslyšela.

Kromě klasických filmů iniciativa nabídne i tzv. kraťasy (short movies), dokumenty, animáky, ale třeba i hudbu, archivní rozhovory (např. ten 2. června s F. F. Coppolou, nebo nám známé Na plovárně), panelové diskuze, atd. Ještě pár dní zpátky nikdo nevěděl, co má od toho vlastně čekat, organizátoři byli neoblomní a program do poslední chvíle tajili. 

Již nyní se však lze na oficiálních stránkách tetelit blahem a těšit se na nové filmové zážitky. Jen pro zajímavost, na tomto festivalu má mít světovou premiéru celkem 13 kousků, online premiéru celkem 31 a dalších 5 mezinárodní online premiéru. Takže pokud jste si mysleli, že se budou pouze recyklovat již odpromítané a legendární snímky, pak vás tato čísla vyvedou z omylu. 

Stačí si projet doposud zveřejněný program, jistě stejně jako já objevíte spoustu titulů, které se budete snažit vidět. Jak už tomu na festivalech bývá, snímek se většinou nebude promítat pouze jednou, ale vícekrát. 

Já si zuby brousím třeba na tyto krátkometrážní:

Egg

Egg má být 11minutový americký western o tom, jak jedno vejce vyráží na hollywoodskou cestu z farmy na váš stůl. Už jen ten nápad, pecka, to chci vidět 🙂 Díky, Tribeco, za zařazení do programu!

The Yalta Conference Online

S velkým očekáváním bude uveden i kraťas The Yalta Conference Online (40 minut, Tokyo International Film Festival), humoristická satira, která rekonstruuje Jaltskou konferenci, a tedy i jednání Velké trojky (Stalina, Roosevelta a Churchilla).

The Brat

Z trochu vážnějšího soudku je pak The Brat (33 minut, Mumbai Film Festival) o malém chlapci a jeho matce, která se ho vyprávěním příběhů na dobrou noc snaží přivést na správnou cestu a zabránit tak tomu, aby se z něj stal stejný macho jako ostatní chlapi v jejich rodině.

Anna

Cannes nasadil do programu krátkometrážní drama Anna (15 minut) o svobodné matce žijící ve válkou zubožené východní Ukrajině. Nechá se zlákat reklamou v rádiu a toužící po změně odjíždí do Ameriky. 

No a z těch klasických delších filmů jsem pak zvědavá na:

The Iron Hammer

The Iron Hammer (99 minut, A Global Film Festival), dokumentární debut režisérky Joan Chen sledující osud legendární čínské volejbalové hráčky a trenérky “Jenny” Lang Ping, která dotáhla svůj tým až k olympijskému vítězství v roce 1984. 

Mabo

Na problém australského práva ve věci (ne)uznání tradičních pozemkových práv či na boj s rasismem upozorňuje film Mabo (105 minut, Sydney Film Festival). Děj je zasazen do širšího aktivistického hnutí a sleduje osudy několika postav, méně či více se potýkajících s předtím uvedenými problémy. 

Nasir

S tématem rasismu se setkáme i ve snímku Nasir (79 minut, Mumbai Film Festival), který se odehrává v jednom jihoindickém městě. Vypráví příběh Nasira, pouličního prodavače, který se s rasismem setkává dennodenně v práci ať už ze strany klientů, nebo i obecně státní protimuslimské rétoriky. I přesto se však dále snaží vydělat dostatek peněz, které by poskytl své rodině. 

Wrath of silence

Téma lásky k rodině a tradici přináší i film Wrath of Silence (119 minut, International Film Festival & Awards Macao). Poté, co mu zmizí syn, vydává se němý horník na cestu s jediným cílem – pomstít svoji rodnou vesnici a bojovat s mocnými pozemkovými magnáty, kteří stáli za jejím koncem. 

Losing Alice

Velká pozornost médií směřuje také k 8dílné televizní sérii Losing Alice o režisérce, která žila vcelku normální a bezúhonný život, než potkala o polovinu mladší scénáristku. Touha po úspěchu a moci, odhodlání jít přes mrtvoly aneb jak jedno setkání může změnit hodnoty člověka. 48minutový pilot zařadil do programu Jerusalem Film Festival.

Možná se ptáte, co zařadil náš KVIFF? Tak vězte, že diváci po celém světě budou moci koukat na Lipského Adéla ještě nevečeřela

Je opravdu úctyhodné, jak lidé v těžších dobách přemýšlí, myslí na ostatní a dokáží spolupracovat s konkurencí, aby udělali radost někomu dalšímu, vlastně několika mnoha dalším. 

Doufám, že si nenecháte tuto akci ujít a přeji vám všem krásný filmový zážitek. No a když se vám bude chtít, tak tam hoďte i nějakou tu kačku.