#MalýNákupVelkáPomoc

Zveřejněno 30. 3. 2020

Několik posledních týdnů se životy nás všech zpomalily. Ať už jsme chtěli nebo ne, byli jsme nuceni se zastavit. Ovšem společně s námi se zastavilo i mnoho malých českých tvůrců, designérů, podniků a umělců, kteří teď mnozí bojují o přežití. Všechny tyto malé české firmy jsou však i základem naší ekonomiky. Ovšem pomoci můžete i vy a rovnou dnes.

Několik posledních let jsme byli v přední řadě rozkvětu krásné české scény. Lokální návrháři sklízeli poklony na již prestižním Pražském fashion weeku, designéry jsme obdivovaly na Designbloku nebo na Design Weeku, zamilovávaly se do originálních kaváren a podniků, chodili do malých kin, stávali se součástí krásných čtvrtí, které víkend co víkend ožívaly a dokonce česká hudební scéna se začala poslouchat, krom toho že i čeští produční sem dostávali bezvadný jména (aka vyprodaný letošní ročník RfP jako nezvratný důkaz).

Bohužel nic netrvá věčně a tak i na celou tuhle naší renesanci přišly těžký časy. Koncem února by ohlášen přesun Fashion weeku, návrháři začali místo modelů šít roušky a všichni zavírali krám. Mnoho kaváren a restaurací tak začalo darovat jídlo těm do první linie – doktorům, sestřičkám, policistům, vojákům… Stejně tak návrháři šili na své náklady roušky pro potřebné nemocnice, domovy pro seniory,… Tato neskutečná vlna solidarity z jejich strany nás mnohé potěšila. Přeci jen ten svět neni tak hrozný místo, ne?

Bohužel čím déle tato situace přetrvává, tím víc výše uvedení přichází o peníze na živobytí a pro některé z nich to může být až likvidační.

A jelikož „No man is an island“ (- John Donne, Komu zvoní hrana) všechno souvisí se vším a i likvidace takových podniků se dotýká nás všech. Nejen že hrozí že se zase vrátíme do bodu nula ze kterého jsme se tak krásně dostali s šikovnými českými ručičkami, ale současně krach každého malého podnikatele zatočí i s naší ekonomikou jako takovou.

Proto pokud můžete a vaše finanční prostředky vám do dovolí, udělejte si radost nějakým malým nákupem. Níže Vám dáme několik tipů, které oslovili nás. Ale samozřejmě vznikla již krásná iniciativa malynakupvelkapomoc.cz kam se buď jako podnikatel můžete zapsat nebo jako spotřebitel se můžete podívat, koho podpořit. Současně tam vidíte i slevy, které vám jaký z designérů aj. nabízí.

Rozvoz

  • Farmáři: Opatření se dotklo také farmářských trhů, těch věčně se usmívajících lidí s dobrou náladou a vynikající zeleninou. Ovšem není všem konec. Mnoho z nich přešlo na rozvozy. Třeba vyhlášené Trhy na Jiřáku sestavili seznam farmářů, kteří jsou schopni Vám bezkontaktně dovézt jejich produkty. Podívejte se i na ty své oblíbené, jistě je najdete a každým takovým nákupem uděláte radost nejen sobě.
  • Wolt, DámeJídlo, Bolt, UberEats: Mnoho restaurací, kaváren, pekáren aj. nabízí rozvozy a je to vlastně i jejich jediná momentální možnost obživy. Teď je ten správný čas!

Poukázky, vouchery

  • Kosmetika, Nehty, Vlasy, Masáže: Ano, všichni jsme už smíření s tím, že už nebudeme tak krásní, jako když o nás pečovala hromada odborníků. Doufám, že jste všichni dostatečně zodpovědní, aby jste nepřemlouvali kadeřnici či manikérku, aby šla k vám domů. Můžete je však podpořit tím, že si u nich zakoupíte voucher nebo poukázku a předplatíte si tak jejich služby na dobu, kdy už bude ok chodit ven.
  • Předplaťte si pivo: Pražský klub Rock Café například nabízí možnost koupit si tzv. virtuální pivo. Jednoduše si na goout vyberete jaké pivo chcete a koupíte si jej. Do emailu Vám přijde vstupenka, kterou až bude po všem ukážete na baru a pivo dostanete.

Kultura

  • Jak podpořit umělce: Teď je ten správný čas nakoupit si merch nebo někomu darovat CD jeho oblíbené kapely. Pokud Vám zrušili konzert a Vám to neublíží a tu kapelu chcete podpořit, nevracejte vstupenky.
  • Kino: Do kina můžete i teď. Jen to bude z vašeho obýváku. Podpořte malá kina z celé republiky a zároveň si užijte zážitek online streamu. Každý den nějaký zajímavý film. Moje kino live.
  • Předplaťte si kulturu na GoOut. Podpořit můžete i GoOut a předplatit si kulturu. Zaplatíte libovolnou částku a získáte poukaz na kulturu jakmile to bude možné. Platnost až dva roky.
  • Divadlo NoD. V libovolné částce můžete podpořit divadlo NoD a zároveň tak jít na divadelní představení z vašeho gauče.
  • Studio DVA. Stejně tak i funguje divadlo studio DVA. Stream si můžete pustit zadarmo, ale pokud chcete můžete i darovat libovolnou částku divadlu.
  • Konzerty Rock Cafe. Rock Cafe pořádá konzerty online. Zakoupíte si vstupenku, podpoříte umělce i podnik a užijete si konzert v karanténě! K tomu si koupíte virtuální pivo a je to.
  • Najeděte si svého oblíbeného umělce, divadlo, galerii a podívejte se, zda-li nenabízí nějaké možnosti ať už daru či zakoupení nějakých drobností. A neváhejte nám dát vědět – seznam milerádi doplníme.

Eshopy

  • Mnoho eshopů funguje i na dále. Podívejte se na svou oblíbenou značku/obchod/prodejnu zda-li nemá vlastní eshop, ze kterého by vám mohla poslat nějaký dáreček pro vás nebo třeba již pro vaše blízké na Vánoce. Vždyť už teď můžete nakoupit Vánoční dárky a bude to win-win pro všechny!
  • Vznikla také skvělá iniciativa #malynakupvelkapomoc kam se mohou zapsat podnikatelé, kteří z důvodu karantény přichází o tržby. Naleznete tam i slevy či nějaké speciální akce, které nabízejí. Nezapomeňte pak na ig sdílet i své radosti s #malynakupvelkapomoc a sdílejte tak radost a inspirujte další.
  • Belovedshop – výběr organických a zodpovědných značek se zaměřením na beauty, jógu a aromaterapii. Doručení v rámci záslikovny zdarma.
  • Lula Vintage Prague – původně instagramový výberový secondhand, od ledna i s vlastní stylovou prodejnou na Vinohradech, ale dnes bohužel opět na instagramu. Krásné dostupné kvalitní kousky, které na Style Brunchi milujeme!
  • Vavavoom – prodej niche parfémů a přírodní kosmetiky – pečující i dekorativní, ručně vyráběné svíčky. Ke každému nákupu si můžete vybrat vzorky parfémů či kosmetiky.
  • Bylineo – česká přírodní kosmetiku s výtažkem PEZRA. Momentálně bojují o přežití. Pomoci můžete nákupem ručně vyráběné kosmetiky s jedinečným složením.
  • Papelote – papírenská dílna a grafické studio, provoz kamenného obchodu. „Smyslem papelote vždy bylo a bude přinášet lidem radost, inspirovat, motivovat ke kreativitě a podporovat odvahu a pozitivní myšlení. Rádi bychom v tom pokračovali i nadále a proto budeme vděčni za jakoukoliv drobnou podporu z vaší strany, za každou objednávku na našem eshopu, který zůstává v provozu s možností doručení domů či možností poslat někomu z vašich blízkých nebo přátel náš produkt jako dárek z bezpečí domova.“
  • Metráž – nízkoprahová dílna pro ženy v tísnivé sociální situaci. Spolu s českými designéry tyto ženy vytvářejí designové šperky, doplňky a módu. „Každý náš výrobek má na sobě jméno ženy, která jej vyrobila a které jste nákupem pomohli, protože právě ona dostane část tržby z konkrétního výrobku. K Vaší objednávce dostanete poděkování této ženy a malý vzkaz od ní v této nelehké době.“
  • Podpřte jakéhokoliv umělce, kterého máte rádi či sledujete na instagramu – sdílejte jeho posty a výrobky, kupte si nějakou drobnost nebo dárky pro své blízké k narozeninám/Vánocům aj.

Online

  • Jóga Letná – „Lidé nám mohou pomoci tím, že se budou i doma udržovat ve fyzické a psychické pohodě cvičením jógy a to společně s námi! Od doby karantény jsme z úplně offline lekcí jógy v našem studiu přesunuli naše lektory do virtuálního světa. Od doby karantény taky spousta z vás začalo trápit kromě ztráty pohybu i špatná nálada, úzkosti a deprese ze současné situace. S jógou se udržíte nejenom fyzicky fit, ale i mentálně. A nám váš příspěvek pomůže zaplatit nájem a podpořit lektory, kteří pro vás připravují své online lekce.“
  • Kavárna Nebe počká – Dělají každé ráno kávu pro přerovskou nemocnici, nabízí zdarma kafe pro strážníky, hasiče a další. Každý nákup zrna, kávy, malé spropitné bude použito na náklady na provoz a další podporu těch, kteří to potřebují více!

Pokud víte ještě o něčem, co jsme neuvedli, napište na pj@stylebrunch.cz nebo na náš instagram, seznam rádi doplníme!

#Relationshipgoals a proč je to blbost

#Relationshipgoals a proč je to blbost

Uzavřeme si měsíc vztahů hashtagem, který se za posledních několik let stal velice populárním a získal tak mnoho podob. #Relationshipgoals Vztah, kterému všichni (většinou ženy) závidí. Naoko ideální pár. Instagramové příspěvky, kde je pár ve sladěném oblečení, kde se...

#začnucvičit

#začnucvičit

Před měsícem jsem si a taky vám slíbila, že vám budu psát reporty ze studiových lekcí, které jsou nějakým způsobem netradiční.  - jóga - No, takže, mám členství v Domu jógy (ale to už mám někdy od října/ listopadu), ve Form Factory a nově v Euforii. V prvních...