Přední světoví umělci vytvořili díla na podporu boje za lidská práva

Autor PR
Zveřejněno 17. 12. 2019

Umělci Gerhard Richter, Yoko Ono, William Kentridge, Emilija a Ilja Kabakovovi, Čiharu Šiota, Šilpa Gupta, Kiki Smithová, Širin Nešatová,
Ayşe Erkmenová a Rosemarie Trockelová reagovali na výzvu iniciativy Art 19 a vytvořili unikátní díla na podporu ochrany lidských práv ve světě a činnosti organizace Amnesty International. Veřejnost si může díla prohlédnout ve čtyřech světových metropolích, v české premiéře je od 13. prosince představí Centrum současného umění DOX.

zdroj: art 19

Název projektu Art 19 odkazuje na článek 19 Všeobecné deklarace lidských práv: „Každý má právo na svobodu přesvědčení a projevu.“ Ojedinělý soubor deseti originálních signovaných tisků, který vznikl v limitované edici sto kusů, byl pod názvem Art 19 – Box One představen při příležitosti Dne lidských práv (10. prosince) ve čtyřech evropských metropolích: v Berlíně (me Collectors Room Berlin / Stiftung Olbricht), následně 11. prosince v Ženevě (MAMCO – Musée d’art moderne et contemporain), poté v pražském Centru současného umění DOX a 13. prosince v Paříži (Salon D’Honneur Grand Palais).

Znalci, sběratelé i milovníci umění z celého světa tak mají možnost zakoupit unikátní soubor deseti signovaných děl o rozměrech 98 × 68 cm uložených v na míru připravené kazetě, a podpořit tak činnost organizace Amnesty International v boji za lidská práva. Jako výraz podpory této organizaci se umělci vzdali honoráře.

„Box One“ je prvním projektem iniciativy Art 19 a obsahuje díla mezinárodně uznávaných umělců:

Art 19 – Box One | výstava v Praze probíhá od 13. prosince 2019 až 3. února 2020 v Centru současného umění DOX, www.dox.cz

Yoko Ono při práci na svém díle pro Art 19, zdroj: Art 19