SRÍ LANKA – dostupný luxus i oáza klidu

Autor Victoria
Zveřejněno 11. 12. 2019

Vánoce jsou za dveřmi, venku se ochlazuje a lidé začínají být víc a víc ve stresu z toho, že nestíhají nakoupit dárky, péct cukroví, gruntovat jejich domácnosti atd. Přijde mi, že to moc prožívají. Já osobně mám Vánoce ráda, ale přijde mi, že se tím všudypřítomným davovým šílenstvím trochu vytrácí ta sváteční a magická atmosféra. Proč by vše muselo být nutně tak, jako každý rok? Stejné cukroví, obdobné dekorace, hon za dárky a ve finále místo pohody jen nervy na pochodu. Občas je třeba udělat změnu a odpoutat se od nějakých „pravidel“. Co si udělat Vánoce třeba úplně v jiné zemi? Co třeba na Srí Lance? Nebo prostě Vánoce neřešit a odjet tam po nich, nasát tepla a klidu. Spoustu lidí říká, že na takovou dovolenou nemá finance, ale přitom jsou schopní si brát půjčky na Vánoce a dárky. Abyste se o Srí Lance dozvěděli o trochu víc, připravila jsem si pro Vás rozhovor s mou kamarádkou Ivou, která plní sobě i klientům sen tom, jak zažít dovolenou v ráji a přitom nepřijít na mizinu. 

Ivo, jak jsi se vlastně na Srí Lanku dostala, co bylo prvním impulzem? 

Jednoho mrazivého dne, v lednu 2009 jsem míjela CK Fischer a upoutala mě nabídka last minute zájezdu právě na Srí Lanku. Zájezd byl na deset dní a byl naprosto úžasný. Zamilovala jsem si to tam natolik, že jsem začala vážně uvažovat o možnosti koupi pozemku a následné stavbě rodinného penzionku. Cítila jsem nutkání utéct z hektické Evropy a díky lásce k potápění a podvodnímu světu jsme se s manželem rozhodli, usadit se naplno na tomto zeleném rajském ostrově. Zkušenosti jsme měli s naší rodinnou chalupou, kterou provozujeme v Krušných horách a tak slovo dalo slovo. Hned po příletu do ČR jsem začala shánět kontakty a informace.

Jaká byla Tvá představa o službách, které byste mohli na ostrově nabídnout ? 

Určitě prioritní bylo, disponovat klidným zázemím, v teple, mimo shon, pro všechny, kteří budou chtít něco jiného než hektickou dovolenou s velkou CK. Proto jsem také na Srí Lance založila společnost, která nabízí kompletní zájezdové okruhy, jezdím s nimi a každý klient si sám vybere, podle momentální chuti a nálady. 

 Jak probíhala realizace a stavba objektu?

 Bylo to opravdu zábavné. Sama jsem nakreslila své představy a přesvědčila místí firmu, aby to udělala podle mých požadavků. Je to dost těžké, je tam dost velká korupce a každý se zná s každým. Měla jsem ale štěstí, že můj kolega měl účetní, která na Srí Lance provázela pro Čedok a tak mi dala tip na lokálního partnera. Vzhledem k tomu, že jsem si stavební dozor dělala sama a věci kolem stavby jsem rozhodovala také sama, tak mi tato lokální pomoc pomohla. Ještě rok před samotnou stavbou jsem si pronajala na rok hotel na pobřeží, abych zjistila, co to v tropech obnáší a získala nějaké zkušenosti. Byla to dobrá škola…

 A co místí obyvatelé? Jak reagovali na novou podnikatelku z Evropy?

 Lidé jsou všude dobří i špatní, na celém světě. Tamní obyvatelé ve Vás ovšem vidí „bílou peněženku“ a mají dojem, že se v Evropě peníze trhají na stromě. Je to logické, mají proti nám nízkou životní úroveň a chtějí se mít stejně dobře jako Evropané nebo Američané. Nechápou ovšem cenu, za jakou toho dosahujeme. V poledne mají siestu a když je moc horko, tak se nepracuje. Na začátku jsem tam nemohla být rok v kuse a tak jsem stavěla celých 2, 5 roku. Když jsem tam nebyla, tak prostě nepracovali. 

 Jak bys tedy popsala to své Srí Lanské království?

 Sídlíme v malé vesničce, 20 km severně od letiště. Žádné plné pláže, žádní hluční turisté, jeden ubytovací komplex ve stylu bungalovů je sice vzdálen asi 300 metrů, ale nezasahuje nijak do soukromí. Sousedé jsou zatím vstřícní, po dobu monzunů, kdy tam nejsme, poctivě hlídají a krmí našeho pejska. Já se s nimi snažím mluvit sinhálsky a oni se mnou anglicky. Je mezi námi vzájemná slušnost. 

Náš penzion nabízí pět prostorných pokojů, zahradu s bazénem a vždy dobrou náladu. Stravovat se mohou klienti u nás nebo lokální restauraci, která nabízí napůl lokální a evropskou kuchyni, ta je vzdálená 5 minut pěšky od nás. Srí Lanka je ráj ovoce, čerstvých ryb a zeleniny, jsou zde všudypřítomná rýžová políčka, kokosové plantáže…strava je zde skutečně úžasná.

Dle chuti a požadavků klientů cvičíme na horní terase jógu a pilates, na pláž to máme 60 metrů a pohled do zelených palem a vegetace je skutečně nenahraditelný. 

 Jaká je tam doprava? 

 Žertovná. Z dvou jízdních pruhů dělají 4-5 a do toho přeběhne přes ulici pes, kráva, koza nebo i dikobraz. Je občas s podivem, že se každou minutu nebourá. Můžete cestovat i autobusem bez dveří, moderní Karosou, autem, vlakem i na kole. Kromě hlavního města nemají moc v lásce chodníky…Jinak autobusy jezdí přes den stále, večer a v noci je to horší, to také můžete čekat na nádraží až do rána.  

Zní to opravdu krásně, co bys ráda řekla závěrem našim čtenářkám?

 Zveme všechny, kteří chtějí do tepla, ať už cestovat po ostrově, koupat se v teplém oceánu, dobře jíst nebo si zacvičit pod palmami. Je to tu skutečná oáza klidu, pohody a toho největšího luxusu- krásné přírody, nenarušené davy turistů. Myslím, že jsem i cenově dostupní, krásných 10 dní pobytu je možné i s letenkou, snídaní a večeří pořídit od 18 tisíc na osobu. Rádi Vám se vším poradíme a podělíme se o zkušenosti…

Najdete nás na https://www.budoucnost.com/villanemo/EN/

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...