5 nových ingrediencí v péči o pleť, které musíte znát

Zveřejněno 9. 11. 2019

Tak na úvod, dobře, titulek je trochu přehnaný, nemusíte je znát, nemusíte znát nic, co nechcete. Ale jako jsem předpověděla retinol a vitamín C, věřte mi, tyto ingredience budou za chvíli všude. A velký kosmetický firmy vám budou tvrdit, že bez nich nemůžete žít. Ale jak říkám, i to bude trochu přehnaný, protože jsme bez nich žili do teď, žejo. Ale módní a reklamní svět miluje dramatičnost.

Jen co jsem si začala být trošku jistější v péči o pleť (vím co se skrývá pod AHA a BHA, vím na co a kdy používat vitamín A, B, C, E,…) ale jen co jednou mrknu najednou jsou tu ingredience úplně nové. Stárnu nebo se péče o pleť vyvíjí příliš rychle? Ať je odpověď jakákoliv, seznam ingrediencí níže teď budete moci najít téměř ve všem a jak to tak známe, brzy i jako jednotlivá „zázračná“ séra.

Pojďme se na ně teda podívat, co vlastně jsou zač a na co jsou dobré.

Centella – noční léčitel

Co je to: Hezky česky se celým jménem nazývá pupečník asijský, možná jste taky mohli slyšet název gotu kola nebo elixír života. A vlastně se nejedná vůbec o nic nového, jelikož se používá v ájurvédě již od pradávna. Je dobrý na léčení různých kožních onemocnění, zpomaluje stárnutí kůže, pomáhá s prokrvením mozku a posiluje nervovou soustavu.
V péči o pleť je používán na léčbu ran po akné, ke snížení zarudnutí a podráždění pokožky, na léčbu ekzému a stimulaci kolagenu pro pevnější pokožku. Nejlepší ale je pro pleť se sklony k akné.

Co je dobré vědět: Pupečník se skládá ze čtyř hlavních chemikálií, které mu dodávají ty správné léčebné účinky (trochu té chemie): asiaticoside, madecassoside, asiatic acid a madecassic acid. Extrakt z pupečníku nebo pupečníková voda by tyto aktivní látky měla obsahovat, ale není již jistá jaké množství, proto doporučuji podívat se přímo na seznam ingrediencí, zda-li je tam najdete. Víme, jak to chodí, žejo.
A další na co si dát pozor – ačkoliv se pupečník užívá na hojení a proti zarudnutí, pořád to neznamená, že nemůžete na něj mít alergickou reakci. Je to jen kytka, takže pokud vás na pleti bude pálit, okamžitě přestaňte používat.

Kde se dá najít: Pupečník můžete najít v tonerech, různých sérech a krémech, takže není tak těžké jej zařadit do své péče.

LHA + PHA – jemnější kyseliny

Co je to: LHA je zkratka pro lipohydroxy kyselinu. Ve skutečnosti je to BHA jelikož se jedná o derivát kyseliny salicylové. Stejně jako BHA je LHA schopná dostat se přes mastné póry, ale zatímco kyselina salicylová má pH něco kolem 3, tak LHA již 5, což se blíží přirozenému pH zdravé pleti. Což ve zkratce znamená, že používání LHA je vhodné i pro citlivou pleť, jelikož není tak drsné. Krom jejích účinků na akné tato kyselina zároveň podporuje tvorbu kolagenu a elastinu čímž pleť udržuje krásně vypnutou a jemnou i v zimě.
PHA (polyhydroxy kyselina) je zase na druhou stranu jemnější variantou klasické AHA kyseliny, která navíc pleť nevysušuje. Takže ideální pro sjednocení citlivé pleti.

Kde se dá najít: Nejčastěji asi ve formě toneru. Mnohdy se také stává, že něktré tonery kombinují silnější kyseliny právě s těmito na zjemnění, aby je bylo možné používat pro všechny typy pleti.

Bakuchiol – přírodní alternativa Retinolu

Co je to: Na začátek, není to retinol. Pro osvěžení, retinol je derivát vitamínu A, jediná látka, která skutečně vyplňuje vrásky a pomáhá od akné a tak dále zde. Já nedám dopustit na retinol, od jeho objevení nechci nic jiného. Ovšem, je tu jedna zásadní věc, při šptaném používání může retinol pleť podráždit a někomu zkrátka nevyhovuje vůbec. Třeba těhotné a kojící ženy by jej neměly používat vůbec. A teď Bakuchiol. Podobně jako pupečník je znám z ájurvédské medicíny a získává se z rostliny (Psoralea corylifolia). Nové studie tak zjišťují, že bakuchiol může (a některé tvrdí, že skutečně má) mít stejné účinky jako retinol, ale bez možného zarudnutí a dalších nepříjemných vedlejších účinků.

Co je dobré vědět: Pokud s retinolem nebo tretinoinem nemáte problémy, není potřeba přecházet na bakuchiol. Krom toho že je získáván z květiny, nejsou v něm žádné další jiné lepší účinky. Ale pokud vám retinol vadil, určitě doporučuji bakuchiol vyzkoušet!

Kde se dá najít: Noční sérum… nebo denní, protože narozdíl od retinolu není citlivý na sluníčko, takže jej můžete používat jak se vám zlíbí.

Arbutin zázrak na sjednocení barvy pleti

Co je to: V podstatě se jedná o hydrochinon, ale nechte mě to vysvětlit. Arbutin se získává přirozenou cestou z listů určitých rostlin, jako je třeba medvědice lékařská, brusinky nebo borůvky. Ale jakmile se nanese na pleť, rozkládá se na hydrochinon. A to je ta nejlepší ingerdience na hyperpigmentaci nebo melasmu. Funguje protože zastavuje enzym, který pomáhá vaší pleti produkovat melanin. A jelikož se arbutin rozkládá na hydrochinon, umí to také. Možná si teď říkáte, proč tedy nepřeskočit ten jeden krok a používat rovnou hydrochinon? Odpověď vás nepřekvapí, arbutin je totiž mnohem jemnější. Hydrochinon nelze totiž používat dlouhodobě, ale u arbutinu se toho nemusíte bát a můžete jej používat na denní bázi.

Co je dobré vědět:  Rozhodně bych se zatím vyvarovala jeho užívání během těhotenství, jelikož ještě není dostatečně prokázané, že by byl v tomto případě zcela neškodný a jelikož se rozkládá právě v hydrochinon, který by se během těhotenství rozhodně užívat neměl, tak je lepší se tomu vyvarovat.

Kde se dá najít: Nejlépe asi formou nějakého séra. Někdy jej ale můžete najít jako součást různých krémů společně s nějakými složky proti akné nebo na rozjasnění pleti. Je na vás, co vám bude vyhovovat nejvíce.

Enzym kvasinkových hub rodu Galactomyces

Co je to: Novinka, která k nám přišla díky korejské kosmetice. Někde se dočtete, že je to dobré na akné, jinde že je to dobrý antioxidant. Co je ale nepopiratelné a v čem vyniká je, že štěpí živiny a tím zvyšuje jejich hloubkovou absorpci do kůže. Navíc tyto kvasinky dokonale vyživují a hydratují pleť, urychlují regeneraci kožních buněk, čistí a vyhlazují mikroreliéf pleti, zlepšují její tón, omlazují, zmírňují záněty a zlepšují barvu pleti. Jsou výborné pro citlivou pleť a skvěle se dá kombinovat s dalšími přípravky.

Co je dobré vědět: Ačkoliv nejsem fanouškem kvašených věcí (kombucha mi nechutná ani kvašáky, vlastně nefandím ani pivu nijak extra), tak celý proces kvašení všemu dodá neskutečné benefity. Samotné používání těchto kvasinek z tohoto produktu navíc totiž vyživují i bakterie, které již na vaší pleti žijí, takže pleti napomáhají aby byla silná a čistá sama o sobě.

Kde se dá najít: Pro začátek v korejské kosmetice a ideálně v nějaké esenci nebo séru.

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Pravda za clonou kouře: pasivní kouření z vapování

Přestože se objevuje stále více literatury o tom, jak škodlivý pro nás i naše okolí může vapování být, trend vapingu stále pokračuje. Není nic neobvyklého, že jdete po ulici a najednou vstoupíte do růžového oblaku žvýkačkového kouře, což znamená, že pokud s sebou máte...

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Jak začít prokrastinovat: kompletní průvodce

Prokrastinace je jedna z nejvíce ceněných dovedností moderního člověka. Proč se nutit do práce, když můžete věnovat svůj čas těm opravdu důležitým věcem, jako je sledování koček na internetu nebo kontrolování, kolik máte lajků na posledním postu? Máme pro vás návod,...

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jak zůstat motivovaní, když máte chuť to vzdát

Jsou dny, kdy to fakt nejde. Vítr fouká do očí. Sluníčko svítí příliš nebo je děsná zima. Došlo vám kafe nebo jiné životabudiče vaší konkrétní preference. Lidi se divně tváří a země se točí. A co víc. Točí se kolem něčeho, co se tak točí. A všichni se točíme v...