#DGTheGreatShow a měla by se móda a politika míchat?

Zveřejněno 21. 11. 2018

Když jste mladí a konečně jste schopni utvářet si vlastní názory včetně těch politických, máte tendence je všude cpát. Taky se vám to osvědčí, jelikož je to skvělé téma pro vás i řidiče uberu, co vás veze opilé domů nebo na večírcích s přáteli, kdy o ni rádi vtipkujete a konečně měla jsem i teorii, že by nebylo od věci tyle věci řešit i na prvním rande – přeci jen chcete si dát druhé rande s člověkem, co má úplně jiné hodnoty než vy? Pak ale konečně překročíte ten práh dospělosti, kdy vám dojde, že někdy ty politické postoje nejsou vhodné téma, jako třeba na pracovní schůzce.  Bohužel toto očividně nikdo předem neřekl návrháři Stefanu Gabbana.

Začalo to videem, které se mohlo zdát lehce ofenzivní. Bylo to o tom, jak jít italskou pochoutku Cannoli s čínskými hůlkami a že vlastně byla tak velká, že se to hůlkami nedalo vzít a tak se musel jen vydloubat ten krém…  Samozřejmě těchto rozporuplných videích bylo více a některé byly dokonce stažené i z oficiálního účtu DolceGabbana 

@diet_prada je sakra vlivný instagramový účet, v době sociálních sítích může mít srovnatelnou moc jako Anna Wintour. A když pod toto video byl přidán na tomto účtu hashtag #DGlovesChina? More like #DGdesperateforthatChineseRMB. Samozřejmě se toho chytlo spoustu lidí. 

Amen za tento názor, nenapsala bych to líp.
Jenže tady to máme Stefano Gabbana se vybarvil v celé své kráse:

„Proč si myslíte, že je naše značka rasistická? … Myslíte, že bychom přijeli do Číny a zveřejnili špatné video? … Jestli se Číňané cítí uraženi holkou, co jí pizzu nebo těstoviny hůlkami, tak je problém v tom, že se cítí méněcenní a to není náš problém. Všichni ví, že Číňané jí hůlkami a západ nožem a vidličkou, je to rasismus? Jste rasisiti protože jíte psy? Celej svět zná váš přístup například k psům, takže v tomhle jste víc rasisti vy než my. My psy oslavujeme, milujeme a žijeme s nimi, nejíme……. Odteď když budu dělat interview celosvětové, řeknu, že země (hovínkový emoji) je Čína…. Čínská ingroantská špinavá páchnoucí mafie.”

Bravo. Na jinou rekaci zase Stefano odepsal: 

A všechny zablokoval.

V Shanghai to měla být velká módní přehlídka  a událost. A najednou se toto téma dostalo na čínskou sociální síť Webio a modelingové agentury začaly stahovat modelky a známé čínské osobnosti oznamovat svou neúčast na události. “Všechny naše modelky sdílejí stejné hodnoty a milují naši zem.” – Mu Ziyang. Čínská herečka a modelka, kterou jste mohli vidět ve vynikajícím filmu Gejša oznámila, že již nadále nebude používat či kupovat produkty D&G.

Samozřejmě je to problém, když se tohle provalí obzvláště v Číně jejíž trh je tak ceněný. Takže Stefano popřel, že by cokoliv z toho psal on. Ale přiznejme si, je to dost chabá výmluva s ohledem na okolnosti a na to, že on sám zvěřejnil kus konverzace do svého příběhu a ještě teď ji tam můžete najít. 

A ptáte se jak to dopadlo? Během sedmi hodin od začátku celé aférky D&G The Great Show v Shanghai byla zrušena.  Celou aférku můžete sledovat na @diet_prada  

https://www.instagram.com/p/Bqbupq4lKng/

Chyba, kterou udělal Stefano (když pomenu celý jeho morální kompas) je dost primitiní. Podcenil na svůj věk nejspíše sílu sociálních sítí, každopádně to znovu otevřelo mou otázku, kterou jsem si kladla na fashion weeku, kde na jednu z přehlídek přišel trestně stíhaný premiér Andrej Babiš – měla by se móda a politika míchat? 

Ačkoliv na jednu stranu zbožňuju a podporuju všechy ty feministický trička od Diora a jiné módní záležitosti podporující genderovou problematiku a co upozorňují na problémy naší společnsti, tak co se týče vyjadřování politických názorů na přehlídkách – je to dobré? Nejsem si jistá. Jaký je úděl módy, co se politického slova týče? A není tato neutichající politická a v poslední době dost neurvalá hádka (nikolv diskuze) jeden z těch společenských problémů na který je třeba upozornit?

Jak Stanley Kubrick zinscenoval přistání na Měsíci

Jak Stanley Kubrick zinscenoval přistání na Měsíci

Setkali jste se někdy s člověkem, který byl na Měsíci? Zbývají už jen čtyři. Zhruba do deseti let bude poslední z nich mrtvý a tento úžasný výkon přejde z živé paměti do historie, která je vždy dříve či později zpochybněna a proměněna v báji. Příběh o přistání na...

E. Fromm: Láska jako umění

E. Fromm: Láska jako umění

K lásce mám zvláštní vztah - myslím si, že je naší společností velmi přeceňována. Člověk by si mohl myslet, že pokud není "zamilovaný", tak je s ním něco šeredně špatně. Dlouho jsem si hrála s myšlenkou, že romantická láska neexistuje. Byla jsem přesvědčená, že jde o...

Jsou duchové skuteční?

Jsou duchové skuteční?

Dušičkové zamyšlení nad duchy. Kde jsou duchové moderní doby a proč svět vnímáme příliš staromódně?