24.07.2014

Kdo říká, že se perníčky pečou jen na vánoce a velikonoce či jiné ‘speciální’ příležitosti ať jde sem. No, pojďte mi to říct do očí, smradi.
Není to vůbec pravda, protože já perníčky zbožňuju, miluju a umím ty nejlepší. A nejen, že jsem tak dobrá, ale dokonce (!) jsem ochotna se s vámi podělit o svůj tajný recept.
Takže, vezměte si tužku a papír, zamkněte, zavřete okna, zatáhněte žaluzie a potichu si opište tato slova:

Na zhotovení těch nejlepších perníčků budeme potřebovat:

150g                   cukru moučky
2                                      vejce
100g       tuku na pečení (Hera)
2 lžíce                               medu
2 lžičky      perníkového koření
400g                    hladké mouky
1 lžička                        jedlé sody
nějaká zdobítka dle vlastní fantazie
velkou mísu, vykrajovátka, váleček,
troubu, plech, pečící papír,
lednici, talíř, dvě ruce, nohy,…

Postupujeme následovně…
Smícháme cukr, vejce a změklý tuk na pečení, k tomu přidáme med a koření. Poku chcete (hádám, že ano) perníčky měkké s medem to nepřehánějte.
Do této směsi přimícháme mouku se sodou. Ručně pak těsto vypracujeme a necháme tak 30 minut odpočinout v lednici. 
Mezitím si necháme vyhřát troubu na 180°C
Po 30ti minutách čekání, těsto rozválíme na něco silnější plát a můžem začít vykrajovat a klást na plech pokrytý pečícím papírem. 
Pak pečeme při 180°C asi 8minut
Pak přichází ta zábavná část a to zdobení. 
Použijte svou fantazii a  zkuste je při zdobení nesníst.
Mě toto těsto vyšlo na dva plechy, takže pokud chcete víc, tak zdvojnásobte množství ingrediencí.
A ještě uslyším, že se v létě perníčky prostě nehodí a vážně se budu prát.
Perníčky se hodí vždycky.
Vždycky.
Vždycky….