19.08.2013
Což takhle dát si Cookies?

Když už všichni nosíte ty americké vlajky a
v budoucnosti určitě všichni budete bydlet v New Yorku nebo
Kalifornii, proč si neupéci teda i ty správné americké sušenky. Totiž pardon!
Cookies.

Teď vážně. Já tyhle sušenky zbožňuju. Vždycky jsem běhala do
Marks and Spencera , abych měla alespoň jedno balení doma. A ona taková snídaně
nebo svačina v podobě těchto sušenek a mléka není vůbec k zahození.
No jo, jenže kolik dá člověk za to, když neustále tyhle sušenky nakupuje
v ne zrovna nejlevnějším obchodě. Myslím, že to už se vyplatí investovat
do toho svůj čas a udělat si vlastní.

Takže obléknout a honem na nákup. V nákupním vozíku vám nesmí chybět:

  • 500g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mořské soli

  • 280g másla
  • 500g cukru pokud možno třtinového, ale bude stačit i
    klasický bílý
  • 2 vejce
  • Vanilkový cukr
  • Dvě balení hořkosladké čokolády na vaření
  • a pokud vám nevadí, tak ještě 150g pekanových ořechů

(Já jsem toho dělala hodně, takže pokud to chcete mít jen pro
sebe nebo na jedno ráno k snídani pro pár lidí bude stačit poloviční porce
od všeho, jenom na té čokoládě bych nešetřila, na té šetří pouze velicí
výrobci, ale my se přece ošidit nechceme ne?)

Pokud všechny tyto ingredience již máte vyložené na
kuchyňském pultu, můžeme se začít s pečením.

Nejprve si připravte ořechy a čokoládu. Všechno to nakrájejte na
malé kostičky.

V nějaké velké mísy pořádně promíchejte máslo
s vanilkovým a klasickým cukrem. Tohle je ta nejtěžší část, možná vám dobrým pomocníkem bude i ruční mixér. Musí z toho vzniknout jemný krém.
Do kterého pak přidejte vejce a opět to celé promixujte. A aby toho nebylo málo
přisypte tam ještě do toho všeho mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl. To celé
smíchejte, ať se to spolu propojí.

Zatím si můžete dát předehřát 
troubu alespoň tak nějak na 180°C

Teď již máte připravené těsto, ze kterého budou sušenky, ale
ještě tam chybí jedna a dle mého i ta nejdůležitější ingredience, kterou je
čokoláda s ořechy. Tu už ručně vpracujte do těsta.

Pak už jen na pečící papír můžeš klást malinkaté kopečky
těsta mezi kterými dělej trochu větší rozestupy. Nezapomínej, že se to
v troubě ještě zvětší spíše do stran. Přiznám se, já když jsem dělala
první „várku“ sušenek dopadlo to tím stylem, že jsem si u tohoto kroku hrála na
umělkyni. Těsto jsem si vytvarovala do úhledných tvarů sušenek, na které jsem
zvyklá z Marks and Spenceru a dopadlo to tak že jsem na pekáči měla jednu
velikou placku. Tu jsem pak sice natrhala a když jsem to podávala, tvářila se,
že se jedná o umělecký záměr, ale myslím, že bude lepší když se tomu vy
vyvarujete
Jo, tak přesně takhle to vypadat nemá. Doporučuju dát na plech tak 1/3 toho co vidíte na této fotografii.
.

Takže v troubě už pak péci na 200°C do světle zlata. A
si tak 18 minut. Pak je ještě nechte chvíli vychladnout, protože se rádi
lámají, ale už si můžete začít pochutnávat.

Takže dobrou chuť a pojďte nabírat kalorie. Léto už je
stejně u konce a s atletickou postavou se budeš chlubit zase až za rok.