Móda jako životní styl?

Zveřejněno 17. 1. 2013

Anna Dello Russo. Jedna z mnohých mých módních vzorů a ikon. Nemyslím tím, tedy že bych se ztotožňovala s jejím stylem, ale spíše se mi líbí její odvaha. A myslím, že nejsem jediná. Když jsem ji viděla prvně, tak jsem se divila tomu, jak může být tak uznávaná, když přitom není žádná krasavice. Ale později mi to došlo v čem se skrývá její kouzlo. Ona má velice prapodivný, snad až kýčovitý, ale přesto velice zajímavý styl. Experimentuje a umí chodit v těch nejdražších kouscích. Blogerka a redaktorka Japonského Vogue jak má být.

A právě pro takového módního maniaka jakým ADR je se rozhodlo H&M při výběru další ikony pro jejich kolekci šperků. Při této příležitosti vzniklo i toto video- Fashion Shower.

Zpočátku jsem přemýšlela, jak video zhodnotit? Co si o něm mylset? Tedy. Ne o videu. Po vizuální stránce. Téměř perfektní. Ačkoli to nemusí být šálek kávy pro úplně každého stejně jako ne každý zkousne ADR. Ale spíše mě zarazil text. A i když jsem si řikala, že se jedná pouze o úspěšný reklamní tah, překvapilo mne, kolik lidí si to bralo k srdci s tím, že to je jejich módní hymna. Ale to mi přijde jako naprostý nesmysl.

Lekce módy jak to vidí ADR

Nebudu vypisovat všechny zmíněné lekce. Pouze ty, které mi nedávají smysl. A nebo s nimi mohu pouze souhlasit.

Lekce číslo 1

Móda je vyhlášení tvé vlastní svobody

Ano. Ano. A znovu, Ano. Svobodně se můžeme rozhodnot o tom, co si vezmeme na sebe. Ale přeci jen… nesnaší se právě módní průmyslo o tom, nám to diktovat? Není móda záležitost, kterou určuje několik figurek v podobě módních návrhářů a redaktorů módních časopisů? Opravte mě, pokud nemám pravdu,.

Lekce číslo 2

Styl nebo móda? Jednoznačně móda.

Zase si dovolím nesouhlasit. Ačkoli mám módu ráda, zvolila bych si styl. Protože do každého kousku oblečení, co máme v šatníku, ať už se jedná o kus z Next, H&M nebo z dílny velkého módního návrháře, musíme do něj vdechnout svou osobnost stylem, který máme. Tu svou svobodu z lekce číslo dva projevíme spíše ve svém stylu než v tom slepém pronásledování módních trendů. Bez svého osobitého stylu bychom tu všichni chodili jako v uniformách.

Lekce číslo 3

Móda je vždy nepohodlná, pokud se cítíš pohodlně nikdy nezískáš ten „look“

Nevím. Někdy je opravdu směšné to, co si módní „géniové“ vymyslí za kousky. A když si prohlížím fotografie z Fashion Weeků, kolikrát mi je až líto Anny, která se prochází v pevných a nepraktických šatech s obrovským (a i určitě těžkým) kloboukem.

Lekce číslo 7

Stejný outfit na sobě musíš mít pouze jednou.

Je pravda, že Anna Dell Russo si to dovolit může. A také to tak dělá. Každý, kdo se pohybuje, jak se říká, v branži, ví o její posedlosti, že se převléká a na zadních sedačkách auta během fashion weeků třeba i 5x deně. Ale co my obyčejní smrtelníci? Tohle mi je na celém videu trnem v oku.

Nepozastavovala bych se nad tím, kdyby se mi kamarádka nezačala nad šálkem kávy rozpovídávat o tom, jak by chtěla mít také úžasné outfity a vůbec, být jako ADR. Ale bohužel se jí nedostává prostředků na neustálé nakupování. A že z toho má menší „depku“. Může to znít směšně. Což jsem si zpočátku říkala. Dokonce jsem se jí i zasmála, ale pak mi došlo, že to vtip nebyl. Výraz v její tváři byl kamený.

Napadají mne pouze dva způsoby, jak my -obyčejní- můžeme dodržovat toto pravidlo. Prvním by bylo vykrást banku. Druhým by bylo vždy si něco koupit, mít to jednou na sobě a pak to v obchodě vyměnit za něco jiného. A tak stále dokola. Ani jedno bych nikomu nedoporučovala. Proto prosím, doufám, že se nikdo nebude trápit s tím stejným problémem, jako moje kamarádka.

Móda je úžasná. Mám ráda módu jako umění na každý den, ale přeci jen v mnoha případech jsou to stejně pouze kousky látek a kamenů… I když zahřejí- jak na těle, tak u srdce.Ale především, prosím, nenásledujte slepě vše, co vám podstrčí. Nikdy by člověk neměl zapomínat na sebe- na svůj styl. A na to, jakým způsobem chce působit na své okolí.

(Tento článek byl současně publikován na webu krasna.cz)

Jak se blogovalo v roce 2008

Jak se blogovalo v roce 2008

Představte si svět, kde nejsou fashion blogy, kde holky nefotí "outfity" z háemka a kde Dominika Myslivcová jen sbírá a má blog o myšácích Diddl. Jakmile jsem někde  v dětský knížce "jak používat internet" zjistila, že vlastně jde vlastnit kus internetu a mít...

2015 v diáři

2015 v diáři

Vítejte v roce 2016.Opožděně. Koncem roku 2015 se stala hromada věcí:1. Zapomněla jsem psát články2. Zapomněla jsem jak se píší články3. Přes to všechno chci psát články Takže se omlouvám, ale neomlouvám se, že stále budu zahlcovat internet nadále.A teď pozor.Nestihla...

10 Příběhů na jednu větu

10 Příběhů na jednu větu

Nikdy nebyla cool. Měla špatnej smysl pro humor a vždycky se smála jenom svejm vtipům. - PJ Mimochodem níže uvedené příběhy jsou pravda a nic než pravda. Chce se projít na cígo a doteď se o tom zpívá. Smoke on the water. Šéf netušil, že přími naproti jeho podniku je...