8 způsobů, jak pročistit prostor kolem sebe a připravit se na novou sezónu

Zveřejněno 14. 10. 2024

Jaro je tradičně považováno za období velkého úklidu, ale podzim je ve skutečnosti nejlepší roční období pro úklid a zbavení se nepotřebných věcí v našich domovech. Následující měsíce strávíme převážně uvnitř, a kdo by nechtěl trávit tento čas v dobře organizovaném a uklizeném prostředí? Začátek podzimu je ideální doba na projití skříní, zásuvek a skříněk, abychom svůj domov připravili na zimu. Navíc, jarní úklid bude příští rok o to jednodušší. Představte si, že přesně víte, kde najdete všechny potřeby pro vaše oblíbené podzimní aktivity, máte dobře organizovanou spížku plnou sezónních pochutin a snadno najdete své oblíbené podzimní svetry ve skříni.

Zde je několik osvědčených tipů, pročistit prostor kolem sebe a připravit se na novou sezónu:

Projděte svou knihovnu 

Pohodlně se usadit s knihou je jeden z nejlepších způsobů, jak si užít útulnost podzimu. V tomto období čteme obvykle více než na jaře či v létě. Příliš mnoho knih může rychle zaplnit prostor a odvádět pozornost od vašich čtenářských cílů. Nemusíte se zbavovat svých nejoblíbenějších výtisků, ale zvažte darování knih, které se vám nelíbily nebo jste je nedočetli. Zbavení se přebytečných knih uvolní místo pro nové tituly, na které se těšíte. Po vytřídění uspořádejte své police do pěkné expozice, abyste byli připraveni na další podzimní čtenářský maraton.

Vytřiďte a uspořádejte svůj šatník 

Podzim je přechodné období, ideální pro inventuru letního i zimního šatníku. Vyprázdněte skříň a rozdělte oblečení do sezónních hromádek. Zhodnoťte své letní kousky, odložte stranou věci, které máte rádi a vidíte se v nich i příští rok. Cokoliv, co vám už nesedí velikostně nebo stylově, zvažte darovat nebo prodat. Podobně projděte zimní oblečení pro nadcházející sezónu. Zbavte se nechtěných věcí a sepište si seznam chybějících kusů, abyste mohli nakupovat s rozmyslem.

Zkontrolujte svou stávající sbírku svíček 

Podzim je ideální čas na kontrolu vaší sbírky svíček. Projděte svou současnou kolekci a užijte si nejprve ty, které máte. Pak můžete určit, zda skutečně potřebujete další podzimní vůně – a pak si bez výčitek dopřejte nějaké nové sezónní oblíbence.

Vyčistěte spižírnu a lednici 

Léto přináší změnu ve vaření a stravovacích návycích, proto je důležité projít kuchyňské skříňky, spižírnu a ledničku. Vyhoďte dochucovadla, omáčky a potraviny podléhající zkáze, které se pravděpodobně zkazí dříve, než je spotřebujete. Roztřiďte potraviny do kategorií, identifikujte duplicitní položky a konsolidujte je, vyhoďte prošlé produkty a darujte nechtěné položky. Jakmile vám zbudou všechny nezbytné položky, použijte organizační pomůcky jako rozšiřitelné stojany nebo otočný tác, aby věci zůstaly úhledné a uspořádané.

Roztřiďte a uspořádejte své prádlo 

S blížícím se chladnějším počasím budete chtít vytáhnout útulné deky a těžší ložní prádlo. Využijte této příležitosti k úklidu svého prádla. Vyhoďte ručníky a povlečení, které už mají své nejlepší dny za sebou, a přeskládejte a uspořádejte vše zbylé do úhledných hromádek. Tímto způsobem bude vaše týdenní výměna povlečení bezproblémová a budete vědět, zda potřebujete investovat do nového ložního prádla před příchodem zimy.

Zbavte se prošlých kosmetických produktů 

Jak se mění roční období, mění se i naše kosmetické potřeby. Nyní je ideální čas projít svou kosmetickou zásobu, vyměnit produkty a vyhodit všechny prošlé položky. Je také dobré vyhodit všechny produkty související s létem, jako je repelent nebo opalovací krém, kterým vyprší trvanlivost dříve, než je budete potřebovat příští rok. Zkontrolujte obaly svých kosmetických produktů, zda na nich není symbol trvanlivosti, a hledejte jakékoli změny barvy nebo vůně.

Udělejte inventuru vánočních dekorací 

Svátky mohou být dost stresující, proto je dobré být připraven. Udělejte si přehled o vánočních dekoracích, které máte, těch, které potřebují opravit nebo vyměnit, a všech věcech, které nemáte, ale chtěli byste koupit. To vám dá plán pro nákupy a usnadní přípravu na svátky.

Podzimní úklid vám pomůže vytvořit útulný a organizovaný domov pro nadcházející chladné měsíce. Navíc vám ušetří čas a energii při jarním úklidu příštího roku.

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

Když se řekne podzim, první věc, která přijde na mysl, je oblíbený Pumpkin Spice Latte. Tento hřejivý nápoj si každoročně oblíbí mnoho lidí, protože nic nepřipomíná pomalé podzimní dny lépe než horký šálek s chutí dýňového koření. Ale je tu jedno ale: tradiční PSL od...

Tipy na podzimní knihy

Tipy na podzimní knihy

Podzim klepe na dveře a s ním přichází i dokonalý čas zabalit se do deky, uvařit si horký čaj a ponořit se do stránek dobré knihy. Ať už jste milovníkem klasické literatury, fanouškem současných bestsellerů nebo hledáte něco nového od českých autorů, máme pro vás...

15 podzimních víkendových nápadů, které jsou (téměř) zadarmo

15 podzimních víkendových nápadů, které jsou (téměř) zadarmo

Podzim. Čas, kdy se nám chce zabalit do deky, uvařit si horkou čokoládu a číst knížku. Jenže ouha! Práce se nám kupí, sociální kalendář praská ve švech a peněženka? Ta pláče. Ale nebojte, drahé dámy a milí pánové! I s omezeným časem a rozpočtem si můžeme užít kouzlo...