Tipy na podzimní knihy

Zveřejněno 8. 10. 2024

Podzim klepe na dveře a s ním přichází i dokonalý čas zabalit se do deky, uvařit si horký čaj a ponořit se do stránek dobré knihy. Ať už jste milovníkem klasické literatury, fanouškem současných bestsellerů nebo hledáte něco nového od českých autorů, máme pro vás pestrou paletu tipů, které zpříjemní vaše podzimní večery. Od nadčasových děl světové literatury přes strhující thrillery až po thought-provoking novinky – v našem výběru si každý najde to své. Pojďme se společně podívat na knihy, které by neměly chybět ve vašem podzimním čtecím seznamu.

Klasiky

Vražda v Orient Expressu – Agata Christie
Jana Eyrová – Charlotte Brontë
Na větrné hůrce – Charlotte Brontë
Pýcha a předsudek – Jane Austen
Pes Baskervillský – sir Arthur Conan Doyle
Obraz Doriana Greye – Oscar Wilde
Podivný případ dr. Jekylla a pana Hyda – Robert Louis Stevenson
Jáma a Kyvadlo a jiné povídky – Edgar Allan Poe
Zločin a trest – F. M. Dostojevkij
Anna Karenina – L. N. Tolstoj
Evžen Oněgin – A. S. Puškin
Utrpení mladého Werthera – J. W. Goethe

V angličtině

Goodbye berlin – Christopher Isherwood
Dead Poets Society – N. H. Kleinbaum
Phantom of the Opera – Gaston Leroux

Známé i neznámé

Tajná historie – Donna Tartt

Příběh, podávaný v retrospektivě formou zpovědi či přiznání jednoho z jeho aktérů, vypráví o podivném setkání skupiny šesti zvláštních, na první pohled excentrických studentů klasické řečtiny na malé, odlehlé univerzitě kdesi v Nové Anglii; pod vlivem záhadného, charismatického profesora si vytvoří jakýsi elitní klub a svůj vlastní, izolovaný intelektuální svět, v němž objevují nové způsoby uvažování o podstatě krásy, pravdy a tvořivosti – ale i hrůzy, vášně a zločinu. Jejich zrůdný experiment zkoumající tajemství bakchantského rituálu – evokující Nietzscheho srovnání dionýsovského a apollónského principu – se dle očekávání zvrhne ve strašlivou tragédii a v sérii morálně rozkladných činů, které zničí jejich charaktery a následně i životy.

Dostupné v Argo

Zmizelá – Gillian Flynn

Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání však může vražedně klamat… Amy Elliottová Dunneová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick Dunne, její muž, je po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy?

Dostupné na Luxor

Kdepak jsi, krásný světe – Sally Rooney

V novém románu se opět setkáváme se čtyřlístkem hrdinů, kteří jsou sice ještě pořád mladí, ale už je dohání realita života. Alice, intelektuálka a spisovatelka, se po psychickém zhroucení přestěhuje na venkov a seznámí se s Felixem, obyčejným klukem, který pracuje ve skladu. Její kamarádka Eileen zůstává po škole v Dublinu, prochází krizí po rozchodu a myšlenkami se neustále vrací ke své lásce z dětství, Simonovi.

Autorka opět nabízí zcela odhalující až intimní vhled do života mladých lidí a zároveň v něm však čím dál víc zaznívá i hlas uvědomující si současné problémy světa – jeho nespravedlivost, nerovnoprávnost a zejména neudržitelnost.

Dostupné v Argo

Malý život – Hanya Yanagihara

Když se čtyři spolužáci z vysoké školy v Massachusetts přestěhují do New Yorku, aby se pokusili prorazit, jsou bez peněz, ztracení a kupředu je pohání jen jejich přátelství a ctižádost. Je tu laskavý Willem, začínající herec; bystrý, občas krutý malíř DžejBí, který se chce prosadit ve světě umění; utrápený architekt Malcolm, nešťastný ve špičkové firmě; a rezervovaný, geniální, tajemný právník Jude, kolem něhož se jejich životy otáčejí… Malý život je příběh o sexuální orientaci, zneužívání a sebepoškozování, o lásce a obětavosti, krutosti a neschopnosti bojovat s osudem.
Dostupné v Luxor

Novinky

Sociopat – D. B. Peck

Přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo nic necítit? A nejen nic necítit, ale nemít žádné morální zábrany? Nic by nebylo neproveditelné. Žádné hranice by vás nedržely na uzdě. Sociopatka Emma vypráví příběh o tom, jaké životní zkušenosti z ní udělaly někoho, kdo nedokáže cítit žádné emoce. Chodí na terapie, aby se této diagnózy zbavila, stoupá po kariérním žebříčku a obecně se jí daří dobře. Jediný mráček na obloze je Samuel. Detektiv, který si vzal do hlavy, že to právě Emma může za velké množství vražd, které se v jejím okolí odehrávají. Snaží se její vinu dokázat tak neoblomně, až se v očích všech stane doslova posedlým. Jeho manželka ho opustí, nejlepší kamarád taky, a když už si myslí, že to nemůže být horší, Emma ho zažaluje a soudy ho zbaví hodnosti. On ale ví, že má pravdu, že Emma není jen krásná žena, která má v životě velkou smůlu. Je to vrah, kterého musí za každou cenu dostat za mříže. Co vše je pro to ale ochotný udělat?

Dostupné na Epocha

Ženy ze zámku Lafayette – Stephanie Drayová

Epická sága založená na skutečném příběhu neobyčejného zámku v srdci Francie a pozoruhodných žen spjatých s jeho odkazem.

Většinu zámků chrání muži. Tento je chráněn ženami.

Matka zakladatelka…
1774. Urozená šlechtična Adrienne Lafayette se stává politickou partnerkou svého manžela markýze de Lafayette v boji za americkou nezávislost. Když však jejich idealismus ve Francii vyvolá revoluci a gilotina ohrozí vše, co je jí drahé, musí se Adrienne zříci komplikovaného muže, kterého miluje, nebo riskovat život pro odkaz, který bude inspirací pro další generace.

Odvážná vizionářka…
1914. Členka newyorské společenské smetánky Beatrice Chanlerová je silná osobnost a živel, který nic nezastraší – ani její skromné začátky, ani rozpadající se manželství, ani vypuknutí první světové války. Poté, co se však Beatrice stane přímým svědkem devastace Francie, přijme životní výzvu: přesvědčit Ameriku, aby bojovala za to, co je správné.

Neochotná odbojářka…
1940. Francouzská učitelka, začínající umělkyně a sirotek Marthe Simoneová je zvyklá se sama o sebe postarat. S válkou nechce mít nic společného. Když však realita nacistické okupace změní její život na izolovaném zámku, kde vyrůstala, Marthe začne pochybovat o tom, kým je, a co je důležitější, kým je ochotna se stát.

Dostupné v Jota

Od českých autorů

N.A.T. – Lucie Janauer

Příběh mladé neodbytné vědkyně, která se navzdory všem překážkám úpěnlivě snaží zabránit ekologické katastrofě. Jejímu varování zpočátku nevěří nikdo, až na doktora Stunnera, který ji vezme pod svá křídla. Společně se pak s vědeckou skupinou z Institutu pro klimatickou změnu v Norsku snaží najít řešení, jak zachránit lidstvo před rychle přicházející metanovou explozí. Jenže nic není, jak se zpočátku zdá, a do snahy o záchranu světa se přimotá jedna z největších ropných společností na světě.

Dostupné na Pointa

Bašty temnoty – Kateřina Bizubová

To, že napsat dobrou povídku je možná snazší než vytvořit román, je pouhá fikce. Zajisté, povídka je kratší, ale tím více záleží na jejím námětu i zpracování. 

Autor si neklade žádná omezení týkající se popisované reality. Absolutno chápe filosofie jako věčný, nadprostorový a nadčasový prazáklad věcí, praví Wikipedie. Ale třebaže je zde vznešené absolutno přímo součástí názvu knihy, neznamená to, že humor, byť poněkud einsteinovského ranku, v ní absentuje. Jak by také mohl – vždyť být zadobře s humorem vyžaduje již ze své podstaty nezanedbatelnou sumu emočních i kognitivních kompetencí. Nejspíše potom nebude úplně od věci úvaha, že nejlépe se humoru daří u toho, kdo sám sebe, ač nadprůměrně teoreticky vyzbrojen, nebere smrtelně vážně.
Možná právě proto na tyto povídky hned tak nezapomenete.

Dostupné na Epocha

Bašty temnoty – Kateřina Bizubová

Novela o každodennosti, okořeněná špetkou magie a surreálna. Na kost ohlodané příběhy mladých lidí, kteří se potýkají s různými podobami zla ve svém životě.

Dostupné na pointa.cz

Victoria’s Secret Fashion Show se vrací. Ale není příliš pozdě?

Victoria’s Secret Fashion Show se vrací. Ale není příliš pozdě?

Po šestileté pauze se dnes Victoria's Secret Fashion Show vrací na obrazovky. Bývalé "andílky" jako Tyra Banks, Gigi Hadid, Adriana Lima a Taylor Hill se znovu objeví na molu, spolu s řadou ženských umělkyň včetně Cher, Tyly a K-popové hvězdy Lisy. Cílem této show je...

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

7 tipů, jak na zdravější Pumpkin Spice Latte (bez obětování chuti)

Když se řekne podzim, první věc, která přijde na mysl, je oblíbený Pumpkin Spice Latte. Tento hřejivý nápoj si každoročně oblíbí mnoho lidí, protože nic nepřipomíná pomalé podzimní dny lépe než horký šálek s chutí dýňového koření. Ale je tu jedno ale: tradiční PSL od...