Verona – italské město lásky

Zveřejněno 31. 7. 2024

“Pamatujte, Verona je město lásky.” Usmál se na nás muž na vlakovém nádraží ve Veroně. Patent na město lásky asi neexistuje. Poprala by se o něj Paříž s Veronou. A ještě by jim na krky dýchala japonská Jošiwara. 

Verona jako město lásky

Ať už má Verona na titul „město lásky“ patent nebo ne, jisté je, že romantika zde proudí v každé uličce. Ale co stojí za touto pověstí? Pojďme se ponořit do příběhu, který dal Veroně její romantickou auru.

Romeo, Julie a Shakespeare

Shakespearova hra „Romeo a Julie“ navždy spojila Veronu s představou osudové lásky. Ale jak moc Shakespeare skutečně znal Veronu?

Překvapivě, neexistují žádné důkazy o tom, že by Shakespeare kdy navštívil Veronu nebo vůbec Itálii. Většina historiků se domnívá, že slavný dramatik nikdy neopustil Anglii. Jeho znalosti o italských městech a kultuře pravděpodobně pocházely z knih, map a vyprávění cestovatelů.

Shakespeare si Veronu jako dějiště pro Romea a Julii nevybral náhodou. Příběh o dvou znepřátelených rodinách a jejich nešťastných milencích existoval již před ním. Italský autor Luigi da Porto napsal novelu „Giulietta e Romeo“ v roce 1530, která se odehrávala ve Veroně. Shakespeare pravděpodobně čerpal inspiraci z tohoto díla a dalších italských zdrojů.

Turisté z celého světa se dnes hrnou k „Juliinu domu“, aby spatřili slavný balkon. Ale zde přichází další překvapení – Shakespeare ve své hře balkon nikdy nezmínil. Použil výraz „okno“ nebo „lodžie“. Scéna, kterou si dnes představujeme jako „balkónovou scénu“, je ve skutečnosti popsána takto: „Julie se objeví nahoře v okně“. Balkon, který dnes obdivují zástupy turistů, byl ve skutečnosti přidán k domu až ve 20. století, aby naplnil romantické představy návštěvníků.

Dům patřil rodině dal Cappello, což pravděpodobně inspirovalo jméno Capulet v Shakespearově hře. I když jde o fiktivní příběh založený na starších zdrojích, místo se stalo poutním místem pro zamilované. Návštěvníci zde zanechávají milostné dopisy a vzkazy, připínají je na zdi nebo je vhazují do speciální schránky.

Dobrovolníci a dopisy pro Julii

A co se stane s těmito dopisy? Zde přichází na scénu unikátní veronská tradice – „Juliet club„. Skupina dobrovolníků každoročně odpovídá na tisíce dopisů adresovaných Julii. Lidé z celého světa píší fiktivní postavě, sdílejí své milostné příběhy a žádají o radu. Dobrovolníci pečlivě čtou každý dopis a snaží se poskytnout útěchu, podporu nebo radu. Tato dojemná tradice podtrhuje Veroninu pověst města, kde láska nikdy neumírá.

Víno a romantika

Verona není jen o fiktivní lásce. Region kolem města je proslulý produkcí vynikajících vín, která mohou rozproudit romantickou atmosféru. Nejznámější je Amarone della Valpolicella – plné, bohaté červené víno s vysokým obsahem alkoholu. Dále tu máme lehčí Valpolicella a svěží bílé Soave.

Milovníci vína mohou podniknout výlety do okolních vinic, zejména v oblasti Valpolicella. Mnohá vinařství nabízejí degustační túry, kde se dozvíte o procesu výroby vína a ochutnáte místní speciality. Představte si romantický západ slunce nad vinicemi s sklenkou Amarone v ruce – to je Verona ve své nejryzejší podobě.

Římská aréna a umění

Verona není jen o lásce a víně. Město se pyšní impozantní římskou arénou z 1. století n. l., která je třetí největší na světě. V létě se zde konají operní představení pod širým nebem. Představte si, že sedíte v antickém amfiteátru, nad vámi hvězdná obloha a posloucháte árie z Verdiho oper – to je zážitek, na který nezapomenete.

Pro milovníky umění je zde Castelvecchio, středověký hrad přeměněný na muzeum s bohatou sbírkou středověkého a renesančního umění. Románská bazilika San Zeno Maggiore s úchvatným bronzovým portálem je dalším skvostem veronské architektury.

Gurmánské zážitky

Láska prochází žaludkem, a ve Veroně to platí dvojnásob. Místní kuchyně nabízí řadu specialit:

  • Risotto all’Amarone – krémové rizoto připravované s místním červeným vínem
  • Pastissada de caval – dušené koňské maso v omáčce z vína a koření
  • Gnocchi di malga – bramborové noky s místními sýry
  • Pandoro – tradiční vánoční moučník pocházející z Verony

Tipy kam ve Veroně zajít

  1. Piazza delle Erbe – historické náměstí s kavárnami a trhy, ideální pro aperitivo
  2. Giardino Giusti – renesanční zahrady s úchvatným výhledem na město
  3. Torre dei Lamberti – středověká věž nabízející panoramatický výhled na Veronu
  4. Most Ponte Pietra – římský most přes řeku Adige, romantické místo při západu slunce
  5. Palazzo Maffei Casa Museo – Skvost na konec. Galerie, která byla otevřena teprve v roce 2020. Jde o splněný sen sběratele umění Luigiho Carlona. Carlo toužil sdílet svou rozsáhlou sbírku s veřejností. Carlovo přání bylo vytvořit prostor pro sdílení umění a myšlenek s lidmi všech věkových kategorií. Sbírka zahrnuje díla italských i světových mistrů. (opravdu národní galerie by se za takovou úchvatnou sbírku nestyděla)Sbírka se nachází v Palazzo Maffei – jedné z nejvýznamnějších a ikonických památek Verony a můžete se zde projít i po střešní terase s úchvatným výhledem. 

Možná je to kombinace historie, vína, jídla a romantických zákoutí. Nebo možná je to prostě kouzlo města, kde i fiktivní milenci dokázali inspirovat skutečnou lásku po staletí. Ať už je důvod jakýkoli, Verona zůstává místem, kde láska nikdy neumírá.

Italština 101 na dovolenou

Italština 101 na dovolenou

Italská kuchyně, romantická zákoutí, temperamentní italové, umění, renesance, historie, filosofie, Shakespearovy příběhy, víno, moře, hory, jezera a … už jsem zmínila jídlo?  Itálie je místo, které si zamiluje každý. Nabízí spoustu oblastí a každá z nich je...

7 nejkrásnějších pláží v Evropě

7 nejkrásnějších pláží v Evropě

Milujete šumění vln a jemný písek pod nohama? Pak se ponořte do průvodce po skrytých plážích Evropy, které okouzlí vaše smysly a zbaví stresu! Zapomeňte na přeplněné destinace a rušný turistický ruch. Nechte se hýčkat klidnou atmosférou a objevte nedotčené krásy...

7 Mýtů o cestování (a životě) v dodávce

7 Mýtů o cestování (a životě) v dodávce

Sníte o úžasném a bezstarostném životě, kdy jediné co děláte je, že cestujete a sedíte u otevřených zadních dveří s výhledem na moře? Líbí se vám ta romantická představa - jen vy, cesta a váš malý domov na kolech. Obdivně sledujete příspěvky na instagramu #vanlife a...