7 nejkrásnějších pláží v Evropě

Zveřejněno 21. 6. 2024

Milujete šumění vln a jemný písek pod nohama? Pak se ponořte do průvodce po skrytých plážích Evropy, které okouzlí vaše smysly a zbaví stresu! Zapomeňte na přeplněné destinace a rušný turistický ruch. Nechte se hýčkat klidnou atmosférou a objevte nedotčené krásy pobřeží. Nechci působit namyšleně, ale považuji se za opravdového odborníka na pláže. (Ačkoliv asi ne více než Ken ve filmu Barbie.) Koneckonců, na plážích jsem strávila polovinu svého života. Pokud jde o plážování po celé Evropě, nevyhýbám se ani těm méně známým místům. Zapomeňte na Positano, Amalfi a Saint-Tropez. Níže uvádím ty nejlepší tajné úkryty na východě i západě kontinentu, které stojí za návštěvu.¨

Portoferraio, Elba

Představte si tyrkysové moře, které se třpytí jako drahokam lapis lazuli, a malebné vesničky rozložené po svazích kopců. Na Elbě se prolíná ostrovní život s lahodnou toskánskou kuchyní, takže si tu každý gurmán přijde na své. Navíc si nenechte ujít procházku po stopách Napoleona, který zde strávil své vyhnanství.

Tento ostrov v Tyrhénském moři, dostupný pouze letem do Pisy a trajektem, je italským tajemstvím, které uchvátí každého cestovatele.

Lido Capuccini, Lago Di Garda

Další Italská destinace a tentokrát sladká voda. Ne všechny krásné pláže jsou u moře. Jezero Garda jich má obrovské množství. Hledáte klidné místo u břehu Gardského jezera, kde si užijete slunce a koupání bez davů turistů? Pak je pro vás ideální tento úsek pláže s kavárnou a nerušeným výhledem na oblázkové pobřeží a třpytivou vodní hladinu.

Užijte si osvěžující drink v kavárně a kochejte se krásou jezera. Vychutnejte si koupání v křišťálově čisté vodě a relaxujte na lehátku s knihou v ruce. Toto klidné a malebné místo je ideální pro ty, kteří touží po odpočinku a úniku od shonu každodenního života.

Baia De Paraggi, Portofino

Na tomto malebném místě s skalnatým výběžkem se vám naskýtají dvě možnosti. Můžete se usadit na úzkém veřejném pruhu pláže se svým vlastním občerstvením a po boku italských místních, kteří za krásu své nedotčené přírody odmítají platit. Druhá cesta vede k některému z plážových klubů lemujících pobřeží. Tam si můžete pronajmout lehátko, získat k němu slunečník, využít donášku jídla a půjčit si jakékoliv nafukovací hračky, po kterých vaše srdce touží.

Zdánlivě se jedná o dva naprosto odlišné přístupy k dovolené, ale jedno je jisté – voda je zde nádherně osvěžující a průzračná. Ať už se rozhodnete pro jednoduchost veřejné pláže s místní atmosférou, nebo pro komfort plážového klubu, neuděláte chybu. Rozhodnutí je jen na vás!

Platja dels Balmins, Stiges

Přesouváme se do Španělska. Město Sitges má sice spoustu co nabídnout, ale na vrchol mého seznamu se pravděpodobně dostane pláž Balmins. Disponuje barem a sluneční terasou, které se postarají o vaše vyprahlé hrdlo. Navíc jde o LGBTQ+ friendly pláž. Oblečení je volitelné, ale dobrá nálada je povinná!

Platja de Muro

Platja de Muro, skrytá na severovýchodním pobřeží Mallorky, není žádným tajemstvím. Tato šestikilometrová pláž s jemným pískem a tyrkysovou vodou si získala srdce milionů turistů. A není divu! Platja de Muro nabízí vše, co si od dovolené na pláži přejete: nekonečné možnosti opalování a koupání, klidné zátoky pro šnorchlování a vodní sporty, a malebnou scenérii s borovicemi a písečnými dunami. A jak jsme se v redakci shodli – Mallorca je lék na všechno.

Crvena Stijena, Montenegro

Tato zátoka se pyšní křišťálově čistou vodou, která je tak průhledná, že uvidíte dno i bez šnorchlování. A to není vše. Uprostřed pobřeží se nachází fascinující skalní útvar připomínající vlka vyjícího na měsíc.

Eze Bord La Mer, France

Dobře, tak tahle destinace není úplně utajeným klenotem, ale spíše oblíbeným útočištěm. Eze Bord de Mer na Azurovém pobřeží francouzské riviéry sice leží v sousedství svých luxusnějších sester Cannes a Saint-Tropez, ale tato pobřežní oblast nedaleko Nice je stejně okouzlující. Toto místo po staletí lákalo umělce, filmaře a aristokracii, a já naprosto chápu proč.

Verona – italské město lásky

Verona – italské město lásky

“Pamatujte, Verona je město lásky.” Usmál se na nás muž na vlakovém nádraží ve Veroně. Patent na město lásky asi neexistuje. Poprala by se o něj Paříž s Veronou. A ještě by jim na krky dýchala japonská Jošiwara.  Verona jako město lásky Ať už má Verona na titul...

Italština 101 na dovolenou

Italština 101 na dovolenou

Italská kuchyně, romantická zákoutí, temperamentní italové, umění, renesance, historie, filosofie, Shakespearovy příběhy, víno, moře, hory, jezera a … už jsem zmínila jídlo?  Itálie je místo, které si zamiluje každý. Nabízí spoustu oblastí a každá z nich je...

7 Mýtů o cestování (a životě) v dodávce

7 Mýtů o cestování (a životě) v dodávce

Sníte o úžasném a bezstarostném životě, kdy jediné co děláte je, že cestujete a sedíte u otevřených zadních dveří s výhledem na moře? Líbí se vám ta romantická představa - jen vy, cesta a váš malý domov na kolech. Obdivně sledujete příspěvky na instagramu #vanlife a...