7 Mýtů o cestování (a životě) v dodávce

Zveřejněno 19. 6. 2024

Sníte o úžasném a bezstarostném životě, kdy jediné co děláte je, že cestujete a sedíte u otevřených zadních dveří s výhledem na moře? Líbí se vám ta romantická představa – jen vy, cesta a váš malý domov na kolech. Obdivně sledujete příspěvky na instagramu #vanlife a závidíte příspěvky s vyzdobenou dodávkou a úchvatnými výhledy? 

Já ne. Měla jsem ve svých 16 letech takovou představu, že si pořídím Volkswagen T2 (takové to typické hippie auto) a předělám si ho na spaní, ale vlastně se mi líbila jen ta představa, nevěděla jsem, co bych s ním pak dělala.  

Přesto nikdo neunikne trendům, které se na něj řítí zprava a zleva a zdá se, že si instagramoví cestovatelé svou cestu ke štěstí proklestili tím, že z otlučeného obytného vozu udělali domov snů, bez účtů a s nekonečnými možnostmi cestování. Ale všichni víme, že realita ráda přichází a ničí naše sny. 

Vyrazila jsem na Mallorcu, kde jsem si takový život na chvíli vyzkoušela. Mallorca se přeci na takové romantické cestování hodí. Je tam příjemné počasí, nádherné pláže s výhledy a jde o relativně malý ostrov, který je možné takto jednoduše a rychle procestovat. 

To jsem si myslela. 

Pro kontext uvedu, že rozhodně nejsem nějaký extra dobrodruh, co by chodil spát pod širák pozorovat hvězdy. Bez mučení přiznám, že mám ráda určité pohodlí. Divokou přírodu miluju, ale z povzdálí. Jsem městský typ, který potřebuje přísun kaváren a pohodlí. Zkrátka ideální výchozí bod pro takovou cestu dodávkou. 

Mýtus č. 1 – S dodávkou můžete kamkoliv

Vrátím se o odstavec výš. Mallorca – nádherný ostrov. Půjčili jsme si dodávku přímo na místě přes airbnb, ale na ostrov se dostanete i pomocí romantického roadtripu skrz Evropu do Barcelony a 7 hodin trajektem z Barcelony. Pro tu radost z cesty. 

Jenže jakmile dorazíte na Mallorcu zjistíte, že zde takovému typu turismu extra naklonění nejsou. Na celém ostrově je pravděpodobně jediný kemp, kde najdete nějaké zázemí. Současně pokud máte v dodávce sprchu a toaletu – super – až na to, že je na celém ostrově také jediné místo, kde se záchod může vyprázdnit a s vodou na doplnění to také není žádná sláva. Mallorca tedy asi nakonec není tak úplně ideální místo, obzvláště například oproti takovému Rakousku.

Mýtus č. 2 – Může to být celkem pohodlné 

Může. Určitě může, ale jen pokud máte dostatečná zázemí. Jak jsem zmínila výše, Mallorca to rozhodně nenabízí. A jelikož jsme nechtěli každou chvíli jezdit zpět do Palmy na doplnění vody a vyprázdnění chemického záchodu, museli jsme se celkem omezit. 

Omezení znamenalo, že budeme toaletu využívat minimálně (beztak se musela vždy vyndat z kufru) a sprchu téměř vůbec – voda byla důležitější na mytí nádobí, čištění zubů a vaření. Takže jsme chodili na veřejné záchody (které jsme našli jen na jednom místě u pláže) a za sprchou jsme museli do fitka, protože ani sprchy na pláži na Mallorce byly vzácností. 

Na cestách a životě v dodávce se můžete rozloučit s upraveným vzhledem na který jste normálně zvyklí. To proto, že není neobvyklé strávit několik dní bez pořádné sprchy. A když konečně najdete kemp s vybavením, je pravděpodobné, že v něm nebudete chtít trávit více času, než je nezbytně nutné.

Tomu nijak nepomáhá skutečnost, že většinu času na cestách máte na sobě vlhké oblečení, které nikdy pořádně neuschne.

A co se spánku týče, ne všude budete mít klidnou noc. Počítejte s hlučnými ulicemi a lidmi kolem, kteří nerespektují fakt, že na nějakém parkovišti se o spánek pokouší nějaký unavený cestovatel, který 3 hodiny jezdil, aby našel zrovna tohle parkoviště, kde může usnout. 

Mýtus č. 3 – Můžete spát kdekoliv

Jasně, můžete spát kdekoliv, kde není vyloženě označené, že nesmíte. Jen tedy pod podmínkou, že to nebude vypadat, že kempujete (to znamená, že nesmíte vyndat židličky a stolečky, všechno hezky zabalené uvnitř). Ale ani to není taková pohádka, jak se zdá. Sníte o místě s výhledem na moře? Pár jich najdete, ale chce to štěstí a rozhodně nejezdit v sezóně. Někde nemůžete parkovat přes noc, někde nesmíte stát déle jak 72 hodin (což tedy v případě, že stejně chcete přejíždět a objevovat, je zcela vpořádku), jindy můžete vadit místním, někdy vás bude rušit hluk kolem a aby toho nebylo málo někdy je to prostě tak moc do kopce nebo z kopce, že se tam nedá spát. Používali jsme aplikaci park4night, ale jeden den jsme dokonce projeli tři města než jsme našli místo, kde budeme spát. Máloco je frustrující víc než jezdit po tmě, vyčerpaný z řízení, ale neschopní najít místo, kde můžete zastavit a konečně se vyspat. Nakonec vaše místo nemusí vypadat tak úplně, jak jste si představovali.

Mýtus č. 4 – Je to “levnější”

Možná, kdyby nešlo o tak trendy záležitost. Ale jen půjčení dodávky vyjde asi podobně, jako ubytování v kterémkoliv jiném airbnb. A pokud jste obzvláště oddaní myšlence životu v dodávce a chcete si vlastní pořídit nebo postavit, dobře si vše spočítejte. Nakonec přičtěte pohonné hmoty. #Vanlife není pro chudý.

Mýtus č. 5 – Budete pracovat a žít remote van life

Ale stabilní internetové připojení není samozřejmost. A místo také není zrovna ideální, jak se instagramové příspěvky mohou zdát. Technicky vzato můžete své lůžko v dodávce přeměnit na gauč a stůl. Ve skutečnosti jsem málokdy měla tu energii na to vše uklidit, zahrát si tetris s postelí a matrací, abych ji dostala do tvaru gauče a opět poskládala všechny věci zpět. 

Zvlášť když jsem se při výsledném uspořádání stále nepohodlně hrbila nad klávesnicí. 

Mýtus č. 6 – Svobodné a spontánní 

Musíte plánovat. Musíte plánovat všechno – cestu, místa na spaní, jak jste na tom se zásobami, vodou, kdy a kde si nabijete všechna elektronická zařízení, … 

Mýtus č. 7 – Žádné starosti a odpočinek od stresu

Tomu asi nikdo moc nevěří, nic není bez starostí, takže pojmenovat tento odstavec jako mýtus je nejspíš dost zavádějící – omlouvám se. Jen potřebuji zařadit štěstí, které nás potkalo. Druhý den – vybitá baterie u auta – hodinové čekání na mechaniky než se posuneme dál. Šestý den – vybitá baterie u auta – další čekání na mechaniky a výměn baterie, cesta úzkými a klikatými cestami ve snaze najít místo na spaní a díky tomu píchnutá pneumatika, hodinové čekání na mechanika a výměna kola. 

Někteří považují pravidelné rituály za nejdůležitější faktor pro zmírnění stresu. Vanlife nabízí spoustu věcí, ale nějaká pravidelnost  mezi ně prostě nepatří. Váš život je nekonečný proces učení se novým rutinám, které jsou jen zřídkakdy den ode dne stejné.  A řeknu vám, je to přímo stresující, a to jiným způsobem, než jste zvyklí stres prožívat. Stres z nových míst a pocity přemístění mohou člověka vyčerpat, stejně jako stísněnost na malém prostoru (zejména s další osobou).  

Nakonec … 

Jsou chvíle, kdy to bylo skvělé. Spali jsme chvíli jen pár kroků od nádherné pláže. Během pár vteřin jsme byli v moři. Jiný den jsme měli opravdu ten nádherný výhled na východ slunce nad mořem, který jsme sledovali nad mořem. A věděli jsme, že nás nic netlačí, máme vše s sebou na cestě a když se nám podaří (s trochou štěstí) najít místo na spaní můžeme zůstat kdekoliv. A věřím, že pro spoustu lidí je to opravdu to pravé.

Tento článek si neklade za cíl všechny odradit. Naopak věřím, že je mnoho lidí, kterým vše výše uvedené nezkazí žádné dobrodružství. Mám mnoho známých a pár přátel, kteří zvládají chodit treky, spát pod širákem a fungovat s minimem, vodu si filtrovat ze studánek a mnoho jiných pro mne nepředstavitelných věcí. Žít v dodávce je určitě to pravé – pro někoho. Nenechte se však zmást lákavými fotkami z instagramu a nepouštějte se do něčeho pouze s růžovými brýlemi.

Verona – italské město lásky

Verona – italské město lásky

“Pamatujte, Verona je město lásky.” Usmál se na nás muž na vlakovém nádraží ve Veroně. Patent na město lásky asi neexistuje. Poprala by se o něj Paříž s Veronou. A ještě by jim na krky dýchala japonská Jošiwara.  Verona jako město lásky Ať už má Verona na titul...

Italština 101 na dovolenou

Italština 101 na dovolenou

Italská kuchyně, romantická zákoutí, temperamentní italové, umění, renesance, historie, filosofie, Shakespearovy příběhy, víno, moře, hory, jezera a … už jsem zmínila jídlo?  Itálie je místo, které si zamiluje každý. Nabízí spoustu oblastí a každá z nich je...

7 nejkrásnějších pláží v Evropě

7 nejkrásnějších pláží v Evropě

Milujete šumění vln a jemný písek pod nohama? Pak se ponořte do průvodce po skrytých plážích Evropy, které okouzlí vaše smysly a zbaví stresu! Zapomeňte na přeplněné destinace a rušný turistický ruch. Nechte se hýčkat klidnou atmosférou a objevte nedotčené krásy...