Patříte do geriatické generace Z? Co tento nový termín znamená?

Zveřejněno 27. 4. 2023

Je mi líto, že vám to musím říct zrovna já, ale pokud jste se narodili v letech 1996 až 1998, hra skončila. Byli jsme chyceni při činu. Přestože jsme se o fous vyškrábali do kategorie generace Z, děti této generace si řekly “no pozor, ne tak rychle”. Odsoudili nás a obdařili nás tak nálepkou, ne zrovna lichotivou: geriatrická generace z (geriatric gen z). A pro ty z vás, kdo nevíte, co to znamená a rozhodnete si googlit slovo geriatrický – nedělejte to, je to lékařský termín a mládí se netýká (nebo týká ale spíše jeho absencí). 

Tento nový termín, který vymyslel Insider, se opírá o svého staršího bratrance „geriatrický mileniál“, a přestože nejstaršímu z nás může být teprve 26 let, název nás předčasně zestárl jako římský salát. Jistě, jsou horší věci, než být nazýván starým, a určitě ještě horší věci, než být starý. Ale abychom pandemii ještě jednou vtáhli do hovoru, tento termín nás zastihl v křehkém okamžiku. Všichni v posledních dvou letech truchlili nad ztraceným životem, ale pro starší generaci Z Covid-19 vylil studenou vodu na naše dvacátá léta, období, které mělo být naplněno poprvé a zábavou. Teď jsme všichni starší, potýkáme se s tlakem na stabilní bydlení, udržení si zaměstnání a všech příkras života řízeného konvencemi, a otravné děti z generace Z chtějí k tomu přidat ještě to, že nejsme cool? Já se z toho teda zásadně vylučuji.

Pokud tedy můžete mileniála poznat podle toho, že má pozvánky psané kurzivou a tetování Harryho Pottera, jaké jsou charakteristické znaky geriatrické generace Z? 

Jsou dost staří na to, aby si pamatovali, jak jejich otec křičel na jejich starší sourozence, aby přestali telefonovat a mohli používat internet, na rozdíl od mladší generace Z, která nikdy nepoznala vysokorychlostní internet. Geriatrické generace Z si pamatují růžovou Motorolu Razr, ale jejich prvním telefonem byla pravděpodobně Nokia E63. Zatímco příslušníci generace Z narození v druhé polovině období 1999 – 2012 budou mít pouze iPhone. 

Co se týče školní docházky a pracovního prostředí, geriatrická generace Zers je jako poslední zažila zcela osobně a bude si pamatovat dobu, kdy se ve škole nenosil notebook. 

Mezitím bude většina geriatrických příslušníků generace Z na TikToku, ale jen pozorovat. Koneckonců jsou to jejich mladší protějšky, kdo vládne hřišti.

Pokud to pro vás tedy nic moc neznamená, pokračujte jako dřív. 

Ale pro ty, kteří se cítí být stejně otřeseni označením geriatrická generace Z jako nadcházející tzv. změnou vibrací, pak vám chci říct toto. Přijměte tento odznak. Noste ho jako osobnostní rys. Naučte se choreografii TikToku, a co víc, zveřejňujte svá videa. Stárnutí a nebýt cool nejdou ruku v ruce. Stačí se podívat na Willema Dafoea, abyste se o tom přesvědčili. A na konci dne možná projdete starou cílovou páskou jako první, ale na stupních vítězů se k vám nevyhnutelně přidají ty děti z generace Z. Tím si můžete být jisti.

Jak Stanley Kubrick zinscenoval přistání na Měsíci

Jak Stanley Kubrick zinscenoval přistání na Měsíci

Setkali jste se někdy s člověkem, který byl na Měsíci? Zbývají už jen čtyři. Zhruba do deseti let bude poslední z nich mrtvý a tento úžasný výkon přejde z živé paměti do historie, která je vždy dříve či později zpochybněna a proměněna v báji. Příběh o přistání na...

E. Fromm: Láska jako umění

E. Fromm: Láska jako umění

K lásce mám zvláštní vztah - myslím si, že je naší společností velmi přeceňována. Člověk by si mohl myslet, že pokud není "zamilovaný", tak je s ním něco šeredně špatně. Dlouho jsem si hrála s myšlenkou, že romantická láska neexistuje. Byla jsem přesvědčená, že jde o...

Jsou duchové skuteční?

Jsou duchové skuteční?

Dušičkové zamyšlení nad duchy. Kde jsou duchové moderní doby a proč svět vnímáme příliš staromódně?