Ty nejdůležitější momenty letošního haute couture weeku

Zveřejněno 30. 1. 2023

Letošní haute couture přehlídky byly v mnohém opravdu nezapomenutelné. Oproti ostatním ročníkům se může pyšnit momenty, které se dostaly i mimo módní bublinu. Od kontroverzních umělých „zvířecích hlav“ na přehlídce Schiaparelli až po Timothée Chalameta, který pobláznil fanoušky na přehlídce Jean Paul Gaultier. Pojďme si zopakovat v čem byl haute couture week jaro/léto 2023 nezapomenutelným.  

Sezóna debutů 

Haute couture je sezóna, kdy se představují nejvýraznější řemeslné talenty, ale často je také nejvypjatější. V této sezóně se tato pověst změnila a vedle předních talentů se představily i další domy haute couture. Například Robert Wun, který se narodil v Hongkongu a žije ve východním Londýně, debutoval s kolekcí, která zkoumala samotný koncept dokonalosti haute couture, a kamerunská návrhářka Imane Ayissi, která se do Paříže vrátila s živou kolekcí oslavující středoafrické řemeslo, a to nikoli jako hostující návrhářka, ale jako stálá součást. 

Doja Cat a 30 000 Swarovski krystalů 

Rok 2022 zakončila Doja Cat albem Planet Her, které se stalo jedním z pěti nejstreamovanějších alb na Spotify. Třpytky byly pro americkou zpěvačku asi nejdokonalejší volbou, jak se ukázat na přehlídce Schiaparelli.

Byla od hlavy až k patě nalíčená a ověšená červenými kamínky. Schiaparelli na Instagramu prozradil, že k vytvoření poutavého vzhledu rapperky bylo ručně použito 30 000 krystalů Swarovski. Podle makeup artistky Pat McGrath to trvalo jen něco málo kolem 5 hodin. Dovedete si to představit sundavat si to po party? 

Schiaparelli vyvolal kontroverzi s realistickými „zvířecími hlavami“

Nejdiskutovanějším momentem sezóny jaro/léto 2023 se stal Daniel Roseberry, který u Schiaparelliho debutoval s umělými hlavami. Inspirován Danteho Peklem pověřil návrhář svůj ateliér vytvořením velmi realistických zvířecích hlav z pěny, pryskyřice a umělé kožešiny, které na sobě měla Kylie Jenner v první řadě a Naomi Campbell, Shalom Harlow a Irina Shayk na mole. Lev, vlk a sněžný leopard, vypadaly pozoruhodně realisticky a rozvířily debaty na sociálních sítích. 

Zablokované krky návštěvníků díky převráceným šatům Viktor & Rolf

Viktor Horsting a Rolf Snoeren mají zálibu v předvádění kolekcí odborně zkonstruovaných kousků s nádechem humoru. Na jaře poslali návrháři na molo řadu šatů v těch nejrozkošnějších cukrářských odstínech. Ty se pohybovaly od těch, které byly zcela bokem, vzhůru nohama a zakrývaly obličej, až po mírně nakřivo.

A Doja Cat znovu – tentokrát nasadila vousy

Doja Cat se nejspíš vsadila, kolikrát se jí podaří upoutat pozornost a letos to vyhrála. Poté, co se dostala na titulní stránky novin po celém světě svým třpytivým červeným vzhledem na přehlídce Schiaparelli, Doja Cat opět upoutala pozornost novým vzhledem. Na přehlídku Viktor & Rolf přišla s knírkem, kozí bradkou a obočím z umělých řas.

Těsně před přehlídkou napsala na instagram: „Pokud jsou řasy to, co všichni chcete, pak řasy jsou to, co dostanete. Uvidíme se u Viktora a Rolfa,“ napsala. A tak jsme to dostali. 

Zadání u Valentina? Pojďme se bavit

Mezi nahými šaty a mizejícími spodními lemy není v dnešních trendech místo pro nevzhledné kalhoty. Očividně. Přehlídka Valentino byla určená všem milovníkům spodního prádla. Tu byly flitrované stříbrné kalhotky navrstvené na limetkově zelené punčocháče, támhle žhavě růžové kalhoty zakončené výraznou mašlí, která by mohla konkurovat jakémukoli vánočnímu dárku. Pierpaolova poznámka: Spodní prádlo se nehodí jen pod outfit na večírek, ale je to outfit. 

Eva Herzigová – múza se vrátila k Muglerovi

Po tříleté pauze se Casey Cadwallader vrátil na přehlídkové molo s extravagancí, která vzdala hold okázalým přehlídkám Thierryho Muglera. Přestože kolekce ready-to-wear nebyla v oficiálním programu, jednalo se o velkolepé zakončení sezóny, protože supermodelky Irina Shayk, Shalom Harlow a Amber Valetta se prošly po boku Muglerových múz z 90. let Debry Shaw a Evy Herzigové.

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...