Ideál modelingové krásy a jeho kotva, která pomalu, ale jistě rezaví

Zveřejněno 12. 12. 2021

Modelky jako prototyp krásy a dokonalosti. Nejlépe křehká blondýnka s modrýma očima nebo uhrančivá bruneta s hnědými kukadly – tyto teze v dnešním „post-modelingu“ můžeme zvesela vypustit. Ideál krásy a samotný přístup k modelingu se přeměňuje do atypické podoby nezvratnou rychlostí.

Nevědomost lidí, nezjišťování a neověřování si faktů v různých oblastech života je pro mě mnohdy velmi deprimující.

V aktuálním myšlenkovém řetězci pojďme zaměřit právě na modeling a přehlížení jeho smyslu a účelu.

Lze snadno uspět s nedokonalostmi zevnějšku?

Pokud modelka disponuje odstátými uši, téměř nulovými vlasy, křivými zuby, jinou barvou pleti, tak pro většinu zajetých klientů a vášnivců módy není tolik přitažlivá. Opak je ale pravdou. Před deseti lety by si nikdo takové modelky v Česku nevšiml, v zahraničí by byla šance vyšší, ale mizivá. Dnes je vše jinak – návrháři a fotografové, ba přímo touží po nedokonalosti vnějšího vzhledu.

Modeling a hlubší smysl? Dává to smysl?

Kdo jde za plentu, tvoří otázky, hledá varianty a odpovědi, procitne a uvědomí si význam modelingu, hned, nebo postupem času a individuálního vývoje.

Modelky neztělesňují pouze ramínka na šaty, vyhublá dokonalá těla a nepřítomné pohledy. Ztotožňují se zejména s přesahem, hodnotou umění, hodnotou příběhu a hodnotou člověka.

Jejich každá póza před fotoaparátem a každý krok na mole si nesou svoje důvody, příčiny a následky. Není to jen přihlouplá mimika a gesta v očích každého druhého člověka.

Proč si neuvést rovnou pár modelek, jejichž netradiční vzhled a silná osobnost okouzlily svět a jeho přehlídková mola.

https://www.instagram.com/p/CH5nLvALpl9/
https://www.instagram.com/p/CVO-lqmFoQA/
https://www.instagram.com/p/CMU1RHtgxNd/
https://www.instagram.com/p/CWtF0utMW_1/
https://www.instagram.com/p/CUefEgbNIe4/
https://www.instagram.com/p/CTCzBCksAGn/

A co dál?

Právě zmíněné odlišnosti prosazují čím dál více modelky po světě. Nachází si je ti správní lidé, nebo ony si najdou je. A z těchto spojení vznikají posléze krásné projekty, s klíčovým obsahem, který pohání modeling kupředu – do tolerantnějšího a mírumilovnějšího světa.

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...