Září jako čas vinobraní

Zveřejněno 9. 9. 2021

Vinařské slavnosti známé jako vinobraní se každoročně konají na podzim na místech spojených s vinařskou tradicí. U nás patří k jedněm z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších událostí v roce. Protože kdo nemá rád víno, ne?

Vinobraní

Trocha historie

Kořeny vinařství sahají až do antiky, přesněji starověkého Řecka a Říma, kolem roku 6000 př. n. l. Kultivační techniky z antického Říma se používají dodnes. Počátky tradice u nás se podle pověstí vztahují k Moravě (jak jinak). Ve Velkomoravské říši se díky knížeti Svatoplukovi zakládaly první vinice. Časem se ale víno dostalo i do Čech.

Ve středověku se o víno starala především církev, která měla jak finanční, tak lidské prostředky pro pěstitelství a vylepšení kvality. Za Karla IV. bylo víno oproštěno od veškerých daní a vinařství zažívalo veliký úspěch. Vinice přibývaly a začaly se šířit i vinné sklípky v moravských vesnicích.

Nástup komunismu negativně zasáhl i vinařství, a tak v tomto období víno ztratilo na kvalitě. Naštěstí se vše obrátilo v devadesátých letech a dnes už opět patříme ke špičce vinařské výroby.

Kam vyrazit na oslavy vinobraní

Ať už bydlíte na Moravě, v Praze, nebo kdekoliv jinde, vinobraní máte blíž, než si myslíte. Po celé republice se totiž každoročně konají desítky slavností. Všechny vinařské akce v tomhle roce můžete najít třeba na stránkách Národního Vinařského Centra. Také se vyplatí sledovat stránky VínoMapa, kde najdete nejen články o víně, ale i doporučení na různé události. A naše doporučení, které akce stojí za to?

Chuchelské vinobraní

Chuchelské vinobraní je poměrně mladé, to však vyvažuje našlapaným programem. Koná se v sobotu 18. září od 13:00 v Chuchle Arena Praha. Těšit se můžete např. naJaroslava Uhlíře s kapelou, legendární PSH, cimbálovou muziku Trnka, kapelu Mladí aneklidní, rappera Justina Case a mnoho dalšího. Dozvíte se o českých i světových vínech, výrobě čokolády v Česku, tradiční čínské medicíně či etiketě stolování a chování. Více informací najdete na www.chuchelskevinobrani.cz.

Vinobraní na Grébovce

Tradiční oslavy na Grébovce se letos konají v sobotu 18. září. Den předtím ale můžete navštívit oslavy vína na náměstí Míru. Grébovka jako centrum pražských vinobraní se každoročně stává nejnavštěvovanější akcí tohoto druhu v Praze. Tématem letošního ročníku je propojení vína a filmu.

Vinohradské vinobraní

Letošní 25. ročník se uskuteční už tento víkend. Festival, který se už tradičně koná na náměstí Jiřího z Poděbrad, bude doplněn i o doprovodný program s hudbou a jídlem. Kromě českých vín budete moct ochutnat i vína od zahraničních vinařů, například z Rakouska, Itálie, Maďarska nebo Chorvatska.

Pálavské vinobraní

Mikulov vás už tradičně zve na Pálavské vinobraní, které se koná druhý víkend v září. Kromě jihomoravského folkloru a vína se můžete těšit na bohatý doprovodný program s hudbou všech žánrů.

Znojemské vinobraní

Znojemské vinobraní se uskuteční 10.-12. září a přinese oblíbené historické scény spolu s hudebním doprovodným programem. Festival s historickou tématikou se zaměřuje na spojení vinařské tradice se slavnou minulostí královského města.

Vinobraní na Kuksu

Oslavy vína a burčáku se uskuteční na Kuksu 11. září. Prostředí barokního areálu letos hostí už patnáctý ročník. Jedním z bodů na programu je trochu netradiční lití vína po kaskádovém schodišti – jedná se o historickou tradici, která každoročně přitáhne na akci davy lidí.

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

V pořadí 14. ročník celorepublikového festivalu Den architektury opět pozve na stovky akcí ve více jak 120 městech a obcích po celé České republice i na Slovensku. Od pátku 27. září do čtvrtka 3. října 2024 bude jeho nabitý program objevovat zapomenutá a opomíjená...

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

Festival Praha žije hudbou přináší již tento pátek a sobotu (7. a 8. června) nabitý program s více než 120 účinkujícími, kteří pod heslem Umění patří do ulic zaplní nejen hudbou pražské ulice, náměstí nebo parky. Na pětadvaceti různých místech festival nabízí...

Letní slavnosti staré hudby zvou do říše snů 

Letní slavnosti staré hudby zvou do říše snů 

Slyšíte-li ve snu krásnou hudbu, je to šťastné znamení – čekají Vás samé dobré zprávy!“ Jedna z nich je již zde – Letní slavnosti staré hudby zveřejnily program svého jubilejního 25. ročníku, jehož vyladěnou dramaturgii rámují SNY. Festivalová nabídka se v širokém...