Září jako čas vinobraní

Zveřejněno 9. 9. 2021

Vinařské slavnosti známé jako vinobraní se každoročně konají na podzim na místech spojených s vinařskou tradicí. U nás patří k jedněm z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších událostí v roce. Protože kdo nemá rád víno, ne?

Vinobraní

Trocha historie

Kořeny vinařství sahají až do antiky, přesněji starověkého Řecka a Říma, kolem roku 6000 př. n. l. Kultivační techniky z antického Říma se používají dodnes. Počátky tradice u nás se podle pověstí vztahují k Moravě (jak jinak). Ve Velkomoravské říši se díky knížeti Svatoplukovi zakládaly první vinice. Časem se ale víno dostalo i do Čech.

Ve středověku se o víno starala především církev, která měla jak finanční, tak lidské prostředky pro pěstitelství a vylepšení kvality. Za Karla IV. bylo víno oproštěno od veškerých daní a vinařství zažívalo veliký úspěch. Vinice přibývaly a začaly se šířit i vinné sklípky v moravských vesnicích.

Nástup komunismu negativně zasáhl i vinařství, a tak v tomto období víno ztratilo na kvalitě. Naštěstí se vše obrátilo v devadesátých letech a dnes už opět patříme ke špičce vinařské výroby.

Kam vyrazit na oslavy vinobraní

Ať už bydlíte na Moravě, v Praze, nebo kdekoliv jinde, vinobraní máte blíž, než si myslíte. Po celé republice se totiž každoročně konají desítky slavností. Všechny vinařské akce v tomhle roce můžete najít třeba na stránkách Národního Vinařského Centra. Také se vyplatí sledovat stránky VínoMapa, kde najdete nejen články o víně, ale i doporučení na různé události. A naše doporučení, které akce stojí za to?

Chuchelské vinobraní

Chuchelské vinobraní je poměrně mladé, to však vyvažuje našlapaným programem. Koná se v sobotu 18. září od 13:00 v Chuchle Arena Praha. Těšit se můžete např. naJaroslava Uhlíře s kapelou, legendární PSH, cimbálovou muziku Trnka, kapelu Mladí aneklidní, rappera Justina Case a mnoho dalšího. Dozvíte se o českých i světových vínech, výrobě čokolády v Česku, tradiční čínské medicíně či etiketě stolování a chování. Více informací najdete na www.chuchelskevinobrani.cz.

Vinobraní na Grébovce

Tradiční oslavy na Grébovce se letos konají v sobotu 18. září. Den předtím ale můžete navštívit oslavy vína na náměstí Míru. Grébovka jako centrum pražských vinobraní se každoročně stává nejnavštěvovanější akcí tohoto druhu v Praze. Tématem letošního ročníku je propojení vína a filmu.

Vinohradské vinobraní

Letošní 25. ročník se uskuteční už tento víkend. Festival, který se už tradičně koná na náměstí Jiřího z Poděbrad, bude doplněn i o doprovodný program s hudbou a jídlem. Kromě českých vín budete moct ochutnat i vína od zahraničních vinařů, například z Rakouska, Itálie, Maďarska nebo Chorvatska.

Pálavské vinobraní

Mikulov vás už tradičně zve na Pálavské vinobraní, které se koná druhý víkend v září. Kromě jihomoravského folkloru a vína se můžete těšit na bohatý doprovodný program s hudbou všech žánrů.

Znojemské vinobraní

Znojemské vinobraní se uskuteční 10.-12. září a přinese oblíbené historické scény spolu s hudebním doprovodným programem. Festival s historickou tématikou se zaměřuje na spojení vinařské tradice se slavnou minulostí královského města.

Vinobraní na Kuksu

Oslavy vína a burčáku se uskuteční na Kuksu 11. září. Prostředí barokního areálu letos hostí už patnáctý ročník. Jedním z bodů na programu je trochu netradiční lití vína po kaskádovém schodišti – jedná se o historickou tradici, která každoročně přitáhne na akci davy lidí.