Návrat Y2K módy

Zveřejněno 16. 8. 2021

Viděli jste v posledních měsících na ulici nebo sociálních sítích záblesky minulosti? Není to PTSD, jen nekonečný cyklus módních trendů, které se v pravidelných intervalech vrací, ať se nám to líbí nebo ne. Teď přišla na řadu móda nultých let 21. století, která se označuje jako Y2K.

Y2K móda

Sice jsem v největší éře Y2K módy byla ještě dítě (vlastně batole), díky mírnému zpoždění, se kterým se k nám trendy dostávají, si to pamatuji i já. Typické legíny pod sukní, nápisy z kamínků a flitrů nebo Ed Hardy trička, tím vším jsem si taky prošla.

Po nekonečném roce (vlastně i víc) stráveném doma v teplácích a pyžamech jsme se dočkali bouřlivých dvacátých let. Y2K móda se navrací se vší extravagancí, barevností a výstředností. Především díky sociálním sítím, hlavně TikToku, se pomalu objevují jednotlivé trendy. I ty, které bychom nejraději zahrabali hluboko do skříně. Paris Hilton, Britney Spears nebo filmy Mean Girls a Legally Blonde stojí v čele inspirace pro tuhle (ne tak) novou módní vlnu.

Minisukně

Minisukně se sice nosí pořád tak nějak nepřetržitě, ve správné kombinaci s crop topem nebo průhledným tričkem máte klasický Y2K outfit.

Teplákovky

Velurové tepláky a mikiny byly velkým hitem na začátku století a dnes jsou zpět. Kultovní značka Juicy Couture dokonce udělala comeback a po letech vydala novou kolekci.

Velurové teplákovky
Paris Hilton je už známá svou láskou k Juicy Couture

Nízký pas

Zatímco ještě před nedávnem jste v obchodech narazili jen na kalhoty a sukně s (občas až extrémně) vysokým pasem, trendy se zase obrací a pas se snižuje. Před 20 lety se dokonce kde kdo nebál ukázat spodní prádlo. Tak uvidíme, jak daleko to zajde teď.

Baguette bags

Pravý symbol Y2K éry je zpět – baguette bag. Tyhle malé kabelky se proslavily hodně díky seriálu Sex ve městě a jeho hlavní hrdince Carrie. Přestože se do nich mnoho nevejde, jsou ikonickým doplňkem k jakémukoliv outfitu.

Sex ve městě a ikonické baguette bags

Kýčovité doplňky

Ať už jsou to kýčovité řetězy, choker náhrdelníky, skřipce do vlasů v nejrůznějších tvarech nebo barevné plastové prstýnky, doplňky si vydobyly své místo na slunci i v Y2K módě.

Y2K skřipce do vlasů
Y2K prstýnky
Y2K bandana

Crop tops a baby tees

Malá krátká úzká trička jsou pro Y2K ikonická. Ať už s výstředním nápisem, obrázkem nebo flitry a kamínky, tenhle kousek je naprostá klasika pro tuhle módní éru.

Y2K baby tees
Y2K baby tees

Dá se říct, že Y2K móda pro nás momentálně znamená takový únik od monotónnosti a nejistoty doby. A musíme uznat, že výstřední barevné kousky z této éry jsou docela dobrým rozptýlením.

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...