Návrat Y2K módy

Zveřejněno 16. 8. 2021

Viděli jste v posledních měsících na ulici nebo sociálních sítích záblesky minulosti? Není to PTSD, jen nekonečný cyklus módních trendů, které se v pravidelných intervalech vrací, ať se nám to líbí nebo ne. Teď přišla na řadu móda nultých let 21. století, která se označuje jako Y2K.

Y2K móda

Sice jsem v největší éře Y2K módy byla ještě dítě (vlastně batole), díky mírnému zpoždění, se kterým se k nám trendy dostávají, si to pamatuji i já. Typické legíny pod sukní, nápisy z kamínků a flitrů nebo Ed Hardy trička, tím vším jsem si taky prošla.

Po nekonečném roce (vlastně i víc) stráveném doma v teplácích a pyžamech jsme se dočkali bouřlivých dvacátých let. Y2K móda se navrací se vší extravagancí, barevností a výstředností. Především díky sociálním sítím, hlavně TikToku, se pomalu objevují jednotlivé trendy. I ty, které bychom nejraději zahrabali hluboko do skříně. Paris Hilton, Britney Spears nebo filmy Mean Girls a Legally Blonde stojí v čele inspirace pro tuhle (ne tak) novou módní vlnu.

Minisukně

Minisukně se sice nosí pořád tak nějak nepřetržitě, ve správné kombinaci s crop topem nebo průhledným tričkem máte klasický Y2K outfit.

Teplákovky

Velurové tepláky a mikiny byly velkým hitem na začátku století a dnes jsou zpět. Kultovní značka Juicy Couture dokonce udělala comeback a po letech vydala novou kolekci.

Velurové teplákovky
Paris Hilton je už známá svou láskou k Juicy Couture

Nízký pas

Zatímco ještě před nedávnem jste v obchodech narazili jen na kalhoty a sukně s (občas až extrémně) vysokým pasem, trendy se zase obrací a pas se snižuje. Před 20 lety se dokonce kde kdo nebál ukázat spodní prádlo. Tak uvidíme, jak daleko to zajde teď.

Baguette bags

Pravý symbol Y2K éry je zpět – baguette bag. Tyhle malé kabelky se proslavily hodně díky seriálu Sex ve městě a jeho hlavní hrdince Carrie. Přestože se do nich mnoho nevejde, jsou ikonickým doplňkem k jakémukoliv outfitu.

Sex ve městě a ikonické baguette bags

Kýčovité doplňky

Ať už jsou to kýčovité řetězy, choker náhrdelníky, skřipce do vlasů v nejrůznějších tvarech nebo barevné plastové prstýnky, doplňky si vydobyly své místo na slunci i v Y2K módě.

Y2K skřipce do vlasů
Y2K prstýnky
Y2K bandana

Crop tops a baby tees

Malá krátká úzká trička jsou pro Y2K ikonická. Ať už s výstředním nápisem, obrázkem nebo flitry a kamínky, tenhle kousek je naprostá klasika pro tuhle módní éru.

Y2K baby tees
Y2K baby tees

Dá se říct, že Y2K móda pro nás momentálně znamená takový únik od monotónnosti a nejistoty doby. A musíme uznat, že výstřední barevné kousky z této éry jsou docela dobrým rozptýlením.

Nejikoničtější kabelky všech dob

Nejikoničtější kabelky všech dob

Nové kabelky budou v souladu s neustále se měnícím cyklem trendů vždy nevyhnutelnou součástí módního života. A i když budou vždy přicházet a odcházet, existují siluety, které jsou bezpochyby navždy. Sentiment věčného tvaru znamená víc než jen opírání se o klasiku, ale...

Bude v budoucnu móda už jen unisex?

Bude v budoucnu móda už jen unisex?

Jsem zastáncem názoru, že každé oblečení a každý parfém může být unisex, jakmile přestaneme řešit škatulky. Jsem o tom přesvědčena natolik, že si kladu otázku, zda brzy nenastane doba, kdy bude vše unisex a zda ta doba není náhodou za rohem. Soustředím se na to příliš...

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...