V areálu Automatických mlýnů v Pardubicích se nachází řemeslná pekárna Romana Koblížka, která každý den od roku 2017 připravuje pro své zákazníky čerstvé pečivo. Roman byl původně deset let obchodním zástupcem firmy prodávající pekárenské technologie a navštívil tak bezmála každou pekárnu v Česku. Během cest po tuzemských pekárnách viděl, že převážná část pečiva se do našich obchodů vozí předpečená, což se mu nelíbilo.
Proč zrovna název Optimista?
Od založení pekárny ho z počátku mnozí odrazovali a říkali mu, že se na trhu neuchytí. On to ale viděl jinak, optimisticky. Měl vlastní vizi, že si jako první v Pardubicích založí řemeslnou pekárnu, ve které bude pečivo připravovat přímo před zraky zákazníků.
Jak má vypadat správný koláč?
Právě zákazníci a jejich spokojenost jsou středobodem úspěchu Optimisty. „Pokud se s lidmi bavíte o tom, co jim chutná a z čeho je pečivo vyrobené, přijdou znovu,“ říká Roman Koblížek. Zároveň dodává, že vyšší cena jeho pečiva je vzhledem k řemeslnému zpracování a pečlivému vybírání surovin od nezávislých dodavatelů oproti maloobchodním řetězcům opodstatněná. „U nás si vše děláme od začátku do konce sami. Máme stálé zákazníky, kterým jsme schopni garantovat absolutní čerstvost, a navíc nabízíme výrobky, které si jinde v Pardubicích prostě nekoupí – například ciabatty. Abychom se od ostatních odlišili, neprodáváme například klasické rohlíky.“ Kromě buchet, koláčů a různých sladkých a slaných výrobků nabízí i obložené bagety a vše myslitelné k snídani.
Nejvíce u Optimisty letí tvarohové a povidlové koláče. „V těch od nás je jen mléko, máslo, sádlo, vejce a žloutky, ale žádná voda. Děláme i kvalitní náplně. Přesně tak má totiž vypadat správný koláč.”
V Optimistovi pracuje 5 zaměstnanců – majitel, pekař, dvě pomocné síly a občas také brigádníci. Během pandemie, kdy nebylo možné si jídlo sníst na místě, se Optimista proměnil v obchod s potravinami, který si rychle našel stálé zákazníky. „Náš obchod byl během pandemie pro lidi z širokého okolí vítanou změnou, protože si užívali, že si mohou nakoupit potraviny, které jsou přímo od farmářů,“ dodává Koblížek.
A plány Romana Koblížka do budoucna? Rýsuje se otevření nové pobočky v Hradci Králové, aby lidé nemuseli dojíždět až do Pardubic. „Jak své výrobky a produkty vyrábějí ostatní neřeším. Já jsem Optimista a dělám si věci po svém a tak, aby lidem chutnaly,“ uzavírá Koblížek.