Silky Gang – gang do kterého budete chtít patřit

Zveřejněno 8. 3. 2021

Když jsem viděla poprvé Pomádu, vzbudilo to ve mě, krom touhy tančit a zpívat se skupinou lidí při různých životních situacích, taky touhu mít nějaký svůj holčičí gang. A pak jsem objevila Silky Gang. Konec příběhu.

A teď vážně. Silky gang je česká značka edice hedvábných šátků na motivy klasických českých pohádek s ilustracemi od různých autorů, které si zamiluje snad každý, kdo má alespoň trochu rád šátky a nebo ještě neví, že má rád šátky, ale má rád hedvábí.

Udržitelnost podle Silky Gang

Jedním ze základních kamenů DNA značky Silky Gang je důraz na kvalitu používaných materiálů spolu s vysokou kvalitou výrobních postupů, na jejichž konci je dokonalý produkt.

Silky Gang od svého založení v roce 2019 spolupracuje s rodinnou tiskárnou na severu Anglie, která má již dvacetiletou tradici v tisku na hedvábí. Ovšem kvůli aktuální situaci v Evropě se značka rozhodla pro své hedvábné šátky hledat i druhého dodavatele.

„Zaměřili jsme se na oblast severozápadní Itálie, kde se v regionu Lombardie nachází městečko Como přezdívané také ‚Silk Capital‘. Tradice výroby hedvábí a tisku na tento ušlechtilý materiál se zde datuje až do období římské říše. Dnes je tato oblast vyhledávaná těmi nejznámějšími módními domy haute couture, kteří zadávají zdejším manufakturám a tiskárnám výrobu hedvábných látek pro své módní kolekce,“ přibližuje proces hledání zakladatelka značky Martina Karafiátová. „Celý proces trval přes půl roku, protože až třetí manufaktura dokázala naše vzory reprodukovat tak, aby svou kvalitou navázala na špičkovou úroveň, na kterou jsme byli zvyklí od tiskařů z Velké Británie.“

Při hledání ideálního tiskového výstupu se Silky Gang dostali i k unikátnímu materiálu – 100% hedvábnému twillu v biokvalitě. Tento materiál nese označení GOTS (Global Organic Textile Standard). Jedná se nejpřísnější mezinárodní biotextilní certifikaci, která deklaruje ekologickou čistotu výroby konečného výrobku. Od produkce hedvábného vlákna, tkaní v italských tkalcovnách u jezera Como až po barvení barvami v biokvalitě. Toto hedvábí používá značka Silky Gang jako jediná v České republice a také jako jedna z mála v Evropě.

Nové šátky na biohedvábí tištěné barvami v biokvalitě tak reprezentují udržitelnost podle Silky Gang. To znamená vytvářet produkty ve vysoké výtvarné i materiálové kvalitě, s perfektním řemeslným zpracováním. Takové, které ani dlouhodobým užíváním neztratí nic na své kráse a budou se jimi těšit i další generace.

Pták Ohnivák

Každá kolekce Silky Gang je inspirovaná nějakou pohádkou např. kolekce na motivy Červené Karkulky nebo pohádky O Smolíčkovi. A jaká kolekce bude na jaro 2021?

V královské zahradě rostla vzácná jabloň. Každý den na něm vykvetlo, vyrostlo a dozrálo jedno zlaté jablko. Žádné se však nedočkalo rána, a tak král povolal své tři syny, aby odhalili zloděje. Nejmladšímu synovi se podařilo zasáhnout velkého zlatého ptáka, který o půlnoci přiletěl jablko sezobnout, do křídla. Vypadlé pero vydávalo takovou zář, že v královské síni nebylo třeba ani světel. A králi se zachtělo Ohniváka, i vyslal své syny, aby pro něj vzácného ptáka získali…

Příběh s motivy ptáka se zlatým planoucím peřím se řadí mezi úplnou klasiku českých i světových pohádek – u nás ji vydal Karel Jaromír Erben v roce 1858 v almanachu Máj pod pseudonymem J. E. Miletínský. 

Zpracování ilustrace na šátek Silky Gang se ujala nová autorka – Iva Beranová, aktuálně žijící a tvořící v Berlíně. Zaměřila se na ústřední motiv – ptáka Ohniváka, jenž si přilétá pro vzácné zlaté jablko.

Komplementární barevné odstíny fialové a oranžové vytváří žádoucí kontrast a na hedvábí se celá ilustrace úplně rozzáří. Každý roh šátku je jiný a umožňuje mnoho variant nošení.

Ručně šité rukavičky

Silky Gang nově představil také kolekci ručně šitých rukaviček z velmi kvalitní italské jehnětiny. Spolupracuje při tom s českým výrobcem rukavic s 25letou tradicí, který dodává své zboží i významným zahraničním módním značkám např. z Francie. „Jsme rádi, že můžeme podpořit českou rukavičkářskou výrobu a tradici,“ pochvaluje si zakladatelka značky.

„Rukavičky Silky Gang jsou logickým pokračováním vývoje naší značky. Chceme vytvářet unikátní a originální doplňky, které navazují na ty nejlepší řemeslné a výtvarné tradice ve spojení s nejkvalitnějšími materiály. Naše rukavičková kolekce se vyznačuje originálním SG designem,“ vysvětluje Martina Karafiátová, zakladatelka značky. 

Prvním typickým znakem je střih, který je vytvořen tak, aby rukavičky opravdu perfektně seděly. Silky Gang používá tvarování podle tzv. výsekových francouzských nožů, což znamená, že jsou rukavičky užší, mají delší prsty a lépe sedí na ruce než klasické střihy používané např. v Německu nebo v Česku. „Vycházeli jsme přitom ze skutečnosti, že dnes vzhledem k životnímu stylu mají lidé spíše užší dlaně a delší prsty, než tomu bylo dříve,“ podotýká Martina Karafiátová. 

Zákaznice mohou vybírat ze dvou modelů: Klasické dlouhé rukavičky mají podšívku ze 100% anglického hedvábí. Jemný lem a meziprstí tvoří barevný kontrast. Rukavičky se nosí ideálně mírně shrnuté na předloktí.

Rukavičky bez prstů jsou více rebelské, ozvláštní i ten nejjednodušší outfit. Jsou určeny k celodennímu nošení.

Osobitým prvkem rukaviček SG je výrazná barevnost, která byla pečlivě volena tak, aby dokonale ladila s šátkovými kolekcemi. Na dlouhých i bezprstových rukavičkách najdete vždy dva ladící odstíny, přičemž jeden z nich tvoří barevný akcent – barevné meziprstí mezi malíčkem a ukazováčkem a tenký barevný lem nebo pásek. 

V základní nabídce jsou dvě nejběžnější dámské velikosti 7 a 7,5. Pokud zákaznice svoji velikost nenajde, je možno ušít rukavičky na míru. 

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...