Módní stůl aneb the show must go on

Zveřejněno 7. 9. 2020

První dny fashionweeku za časů korony. Praha je na mapě červená, ochranka před vstupem měří teploty a ve vzduchu je maličko cítit nejistota. Ovšem nic, co by nezabránilo mnohem silnějším emocím, které fashionweek pod taktovkou Lukáše Loskota ve svých divácích vzbuzuje. The show must go on. Tak jdeme na to. 

FASHIONWEEK DEN 1

Datum: 4.9. 2020
Lokace: Gabriel Loci
Přehlídka: Liběna Rochová

mbpfw Liběna Rochová Pražský fashion week přehlídka
Foto: Ondřej Zavřel
mbpfw Liběna Rochová Pražský fashion week přehlídka
Foto: Ondřej Zavřel

DEN 2

Datum: 5. 9. 2020
Lokace: Gabriel Loci, Veslařský ostrov
Přehlídky: Daniela Pešková, Denisa Dovala, Imreczeova, Ether, Jan Černý, Michael Kovacik, Tereza Vu

Daniela Pešková – ženský minimalismus, který nerespektuje sezóny

Celkem 15 outfitů převážně z vlny a hedvábí v tlumených odstínech od béžové po tmavěhnědou ačernou. Módní designérka je věrná svému tvůrčímu rukopisu – kolekce je minimalistická a přes mužské prvky zůstává sofistikovaně ženskou. Stejně jako předchozí kolekce se ani tato neřídí módními sezónami nebo ročním obdobím. Za kolekci pro jaro/léto 2020 získala Daniela nominaci na ceny Czech Grand Design 2019 v kategorii Módní designér roku.  

MERCEDES BENZ PRAGUE FASHION WEEK FW-SS 2020/2021 DANIELA PESKOVA
MERCEDES BENZ PRAGUE FASHION WEEK FW-SS 2020/2021 DANIELA PESKOVA

Nejnovější kolekci, stejně jako celou tvorbu Daniely Peškové, charakterizuje tendence oděv redukovat až na samotný základ a hra s mužskými prvky, které podtrhují sofistikovanou eleganci a ženskost nositelky. „Nechci dělat z žen muže, ale ráda pracuji ve své tvorbě s mužskými prvky šatníku jako jsou saka či kalhoty nebo volnější střihy. Je to však vždy v mezích ženské siluety, kterou tím chci podtrhnout.  Modely jsou vždy velmi ženské,“ vysvětluje Daniela Pešková. Každá její kolekce navazuje na tu předchozí, kterou designérka doplňuje a dá se jedna s druhou snadno kombinovat napříč sezónami. 

Denisa Dovala – I.N.F.O.R.M.E.L

Kolekce Spring Summer 2021, prezentovaná Mercedes-Benz Prague fashion weeku je inspirovaná obrazem , který sama autorka kolekce namalovala. Obraz byl vytvořen podle uměleckého směru Informel. Ten vychází z expresivních impulzů autorovy mysli. Zakládá si na pezprostřednosti a vychází z automatismu. Tímto způsobem autorka obraz namalovala a dále ho použila jako hlavní inspiraci při následující tvorbě kolekce.

MERCEDES BENZ PRAGUE FASHION WEEK FW-SS 2020/2021 DENISA-DOVALA
MERCEDES BENZ PRAGUE FASHION WEEK FW-SS 2020/2021 DENISA-DOVALA

ether – SOLUM

Ether si dovolím postavit za svůj top pick tohoto dne. Kolekce kabelek a oděvů s názvem SOLUM, z latinského výrazu Solum – „základ, podstata“. Tvarosloví doplňků vychází ze základních geometrických tvarů – kruh, krychle, kvádr a válec. V oděvech se značka Ether inspirovala ikonickými prvky šatníku, s nimiž si dále materiálově i ve stylingu pohrává.

MERCEDES BENZ PRAGUE FASHION WEEK FW-SS 2020/2021 ETHER KABELKY TAŠKY KOŽENÉ
MERCEDES BENZ PRAGUE FASHION WEEK FW-SS 2020/2021 ETHER KABELKY TAŠKY KOŽENÉ

Co mne naprosto uchvátilo jsou kabelky z této kolekce. Ty představují základní geometrické tvary, v nichž Ether staví do kontrastu monochromatický minimalismus spolu s rebelským dotekem v podobě výrazného kování. Hlavními barvami jsou základní bílá a černá doplněné o monochromatický odstín mint. Celý koncept doplňků navazuje na nejvýraznější produkt Ether – psaníčko Trigon, jehož základem je trojúhelník.

MERCEDES BENZ PRAGUE FASHION WEEK FW-SS 2020/2021 ETHER KABELKY TAŠKY KOŽENÉ
MERCEDES BENZ PRAGUE FASHION WEEK FW-SS 2020/2021 ETHER KABELKY TAŠKY KOŽENÉ


„Kruh, krychle, kvádr a válec jsou pro nás plné neobjevených aspektů a hravých forem. Při tvorbě kolekce byly využity inovativní technologické postupy, které nám dovolily z kvalitní italské přírodní usně vyrobit čisté geometrické tvary.“ Řekla Eva Vontorová, zakladatelka značky Ether.

Jan Černý – Romantic era

Jan Černý představuje svoji kolekci pro sezonu S/S 21 na speciální lokaci, u břehu Vltavy na Veslařském ostrově. Je to doposud jeho největší kolekce, čítající 34 pánských looků. Show je unikátní i tím, že je opět přístupná pro veřejnost. Demokratizace módy je pro Černého důležitým tématem.

Pražský fashion week Jan Černý přehlídka
Pražský fashion week Jan Černý přehlídka

„Rok 2020 je pro mě začátkem nové romantické éry. Vnímám ho jako znovuprožívání historie. V devatenáctém století během klasicismu – nadvlády rozumu a vzdělání – najednou přichází romantismus. Touha se vrátit více ke kořenům. Zjištění, že jen rozum není štěstí. Prožíváme to i dnes. Mladá generace opět tíhne k přírodě, jezdí na chaty, na výlety. Odkláníme se od technologie. Prožíváme a intenzivněji objevujeme přírodu,“ mluví o inspiraci pro novou kolekci Jan Černý.

Fashion week Jan černý přehlídka

Právě znovuobjevení přírody a pozorování ji ve větších detailech se prolíná celou kolekcí. Rozostřené printy přírody v ostrých barvách jsou fotografie, které Černý pořídil během jarní covid pandemie. Fotografie jsou záměrně rozostřené, aby pracovaly s lidskou fantazií. Mikroskop jako symbol pozorování věcí zblízka a výšivka květu kosatce odkazující na Černého oblíbenou květinu.

Také skladba celé kolekce odpovídá konceptu. Standartně přehlídky uzavírá tailoring a obleky, Černý se rozhodl celou strukturu obrátit. Tímto statememtem poukazuje na nefunkčnost aktuálního módního systému a nutnosti změny. Show tak začíná pěti striktními černými obleky, které jsou symbolem města a povinnostem ke společnosti. Postupně se looky uvolňují. Plisované windbreakery s šortkami jako struktura kůry stromů, Černého ikonické bleachované pláště zase připomínají žíly v kamenech. Rybářské klobouky ještě více propojují lokaci u břehu Vltavy s kolekcí.

Kolekci ucelují doplňky jako strukturované shopper bags, crossbody kožené tašky a šátky. Černý představuje tři nové siluety ikonických tenisek Prestige x Jan, pečetní prsten Ondřej Stára x Jan a náramky a náhrdelníky 14gram Jewels x Jan.

Lokace na břehu Vltavy má zhmotňovat vizi o návratu k přírodě. Soundtrack k přehlídce vytvořil producent a DJ Nobodylisten. „V hudbě jsme chtěli využít přírodních prvků, proto jsem zvolil velmi výrazné akustické perkuse, které propojují celý track. Tato skladba je pro mě velmi emotivní a přináší spoustu odlišných momentů, které podtrhují rozmanitost show. Postupně otevírá nové příběhy, které jsou zakončeny až chaotickou gradací,“ komentuje soundtrack Nobodylisten.

V dalším módním stole se ještě k fashion weeku vrátíme, současně totiž budou probíhat přednášky a čekají nás další přehlídky!

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...