Happy No Panties Day!

Zveřejněno 30. 6. 2020

Vlastně mě ani nepřekvapuje, že snad každý den v roce je Dnem někoho nebo něčeho. Den dětí, otců či matek je klasika, ale pak tu v únoru máme Den psích sucharů (National Dog Biscuit Day), v březnu Den panenek barbie (National Barbie Day), v červenci má svůj velký Den avokádo (National Avocado Day) nebo v srpnu můj oblíbený Den sekáčových šatníků (National Secondhand Wardrobe Day). 

No a 22. června jsme slavili

Den bez kalhotek (No Panties Day). 

Podle některých tvrzení vychází z původního Dne bez kalhot (No Pants Day), který má plovoucí termín a není nadobro ustálen na jednom konkrétním dni v roce. Důvod vzniku? Snad čistě racionální. Lidem prostě bylo v létě horko, tak proč si nesundat kalhoty a vyrazit ven, aniž byste byli spocení až na prde…ehm….na zadku. Ostatně, v letním letovisku taky chodíte jen v kalhotech po městě a nikdo se nepohoršuje, tedy skoro nikdo, většinou 🙂

Zatímco “free nipples” trend, tedy nenošení podprsenky, se v posledních letech podstatně detabuizoval, představa chybějícího spodního dílu stále do tváří mnoha lidí vhání ruměnec. 

Být tzv. “naostro” nebo “go commando”, jak zní anglický ekvivalent. Z jedné strany na nás míří názory obhajující a opěvující odhazování spodního prádla a pozitivní vliv na naše zdraví. Ze strany druhé pak straší různými infekcemi a v neposlední řadě případnými faux pas. 

Doba jde dál a stejně tak se posouvá odvaha, hranice a touha po svobodné vůli lidí. Společnost je tolerantnější, respektive přijímá jevy, které kdysi byly tabu, jako OK. Toužíme po maximálním pohodlí a nikdo nechce zbytečnou vrstva oblečení, která je akorát na obtíž. No považte, spěcháte na záchod a musíte sundávat další kus oblečení, drahocených pár sekund. Nejlepší je, když se vám zasekne do kalhotek zip z kraťas, to vážně chcete! (fakt super!). Existují však i řekněme sofistikovanější a výzkumy podložené argumenty proč ano, ale i proč ne.

Proč bez spodků?

Tak za prvé je to pohodlnější. Mnoha ženám vyhovuje cvičit a sportovat bez spodního prádla a nemyslím tím běhání bez sportovní podprsenky, pokud se pyšníte většími prsy. Myslím tím absenci kalhotek, tangáčů, strings nebo čehokoliv, co dole nosíte. Jen koukněte na fotbalisty, taky jich spousta pod dresem nemá nic. Překáží to, omezuje flexibilitu. Akorát bacha na tzv. camel toe.

Podle některých lékařů by měl člověk sundávat komplet spodní prádlo alespoň na noc, ideálně spát úplně nahý, k čemuž se přikláním. Není nic lepšího než nechat tělo konečně svobodně dýchat. 

Viditelné zářezy do kůže, vytváří záhyby, pokud máme na sobě těsnější oblečení. Tady je to spíš o chytře volbě spodního prádla. Nechcete, aby vám spodní prádlo vytvářelo nebo zvýrazňovalo madla nebo imaginární špíčky. Tohle dělají hlavně silonky, nicméně špatně padnoucí prádlo vás pošle do stejného problému. 

zdroj: instyle.com
dailymail.co.uk

S tím souvisí další důvod, estetický. Některé kousky a střihy dokonce vyžadují absenci spodního prádla, a to nejen podprsenky, ale i kalhotek. Očekává se to hlavně u celebrit, pakliže na červeném koberci předvádějí nejnovější kousky z kolekcí renomovaných módní návrhářů. Nutno podotknout, že zde si nositelky musí dávat setsakra majzla, jak sedí, jak vystupují z auta a jaké dělá pohyby vůbec. Každým špatným krokem si může zadělat na pěknou ostudu okořeněnou fotkou na titulce bulváru. Ve zkratce, není to pro každého a bohužel, je mezi samozvanými celebritkami spíše nadbytek těch, které působí vulgárně a končí na již zmíněných titulních stranách (otázkou je, kolik z nich ukazuje intimní partie záměrně pro slávu, špatné promo taky promo…). Vzpomeňte si třeba na Paris, Lindsey Lohan nebo Britney. 

zdroj: vogue.com
zdroj: usmagazine.com

A na odlehčení situace, žádný pubertální výrostek vám nemůže udělat “zářez”. Moment, děje se to vlastně ještě vůbec na vyšších stupních základek a středních? 

Někteří lékaři se ohánějí testováním a výzkumy, že nenošení spodního prádla pomáhá proti tvorbě vaginálních infekcí.  Avšak druzí používají stejné důkazy pro to, že efekt je opačný a právě vzniku infekce napomáhá (no panties = big infection).

Sporné je i nenošení spodního prádla během menstruace. Ačkoliv většina se klaní k negativním dopadům, je pár lékařů (např. dr. Chisholm), kteří si stojí za tím, že pokud zvolíte tampony nebo menstruační kalíšek, je to úplně v pohodě, jen musíte dávat pozor na to, že máte jen kalhoty. 

Tím, že nemáte žádnou “zábranu” mezi vaginou a kalhotami, tak může docházet k častějšímu ušpinění spodní vrstvy oblečením, případně zápach. Vaginální výtok je naprosto normální jev, pokud je v přiměřeném množství, ale sem tam zanechává flíčky a to následně skvrny, ideálně na oblečení světlé barvy. V kombinaci s nevhodnou volbou materiálu si navíc můžete zadělat na malý nebo větší nevábně vonící malér. Neutrální poševní odér je přirozený, nepříjemný zápach však může značit zdravotní problém.

Stejně tak nevhodně zvolené materiály kalhot může způsobit poševní oděrky a trhlinky, to však mohou způsobit i nevhodně zvolené kalhotky. Spodní prádlo, stejně jako spodní díl oblečení ze syntetik vám také může způsobit poševní kvasinkové infekce, vaginitidu, poševní mykózu a jiné. Proto vždy volte prodyšné materiály. 

A v neposlední řadě, nikdo nechce ostudu v podobě obnaženého rozkroku a poslouchat hlášky typu “je ti vidět až do kuchyně”, “schov si tu kačku (pipinu, frndu, no, pojmenování jsou pro ni různá)”. Pamatuju si, že jako malé mi babička říkala, ať si vezmu kalhotky, jinak že mi nastydne pipka. Holt, ne každý umí sedět normálně s nohama u sebe, a kombinací ultra-minišortek, žádných spodek a sezení s nohama od sebe si člověk zadělá na parádní faux pas. Díky bohu, ne každý z nás je slavnou osobností a nehrozí nám nálety paparazzi. Pro normální smrtelníky však existuje Módní peklo a FB stránky typu “Spatřeno v…” (Praze, Brně, Ostravě, kdekoli). 

Tedy, ať už nosíte, či nenosíte, každý si může dělat co chce a rozhodovat se tak, jak mu to vyhovuje. Jak lze vidět, vše má své pro a proti a co je pro, může být proti a naopak. Důležité je, myslet na volbu materiálů a na vlastní renomé 🙂

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...