ULTRASUPERNATURAL Barbory Šlapetové a Lukáše Rittsteina: zázrak setkání dvou světů v DOXu

Zveřejněno 4. 6. 2020

Od roku 1997 uskutečnili Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein celkem 11 výprav do vzdálených oblastí Západní Papuy a Papuy Nové Guineje. Cílem těchto cest však nebyl etnologický výzkum, ale umělecká perspektiva vyjadřující zázrak setkání dvou světů oddělených od sebe příkopem času. Pro mnohé z posledních přírodních lidí to bylo vůbec první setkání s bílým člověkem, pro umělce silná a neopakovatelná příležitost nechat se ovlivnit a inspirovat přímo duší pravěkých lidí.

Výstava ULTRASUPERNATURAL v Centru současného umění DOX je vyvrcholením životního a velice osobního příběhu umělců Barbory Šlapetové a Lukáše Rittsteina, vyústěním téměř čtvrtstoletí trvajícího projektu. Vychází ze skutečných příběhů a setkání s nejvýznamnějšími papuánskými náčelníky a členy domorodých kmenů Yali Mek a Korowai Batu, kteří ještě donedávna žili v džungli vnitrozemí Západní Papuy na úrovni doby kamenné, nedotčeni civilizací.

„Za více jak dvacet let mezi námi a domorodci vznikla oboustranná komunikace a plnění přání – papuánští kanibalští náčelníci vyjádřili přání setkat se s největším českým náčelníkem, pochopit, kdo je a co dělá umělec, nebo poznat toho, kdo stejně jako místní kmenoví kouzelníci dokáže létat do vrchního patra světa – vesmíru,“ popisuje Lukáš Rittstein. Došlo tak ke spolupráci náčelníků z doby kamenné s Václavem Havlem, převedení jejich skutečných těl do podoby uměleckých děl nebo k setkání posledních pravěkých lidí s astronauty Leroyem Chiaem a Koichim Wakatou.

„Enigmatický název výstavy ULTRASUPERNATURAL shrnuje celou naši předcházející zkušenost do nového kontextu. Natural je anglicky přirozený, přírodní, supernatural znamená nadpřirozený a ultrasupernatural je vlastně takový mix všeho – co je (nad)přirozené pro nás, není (nad)přirozené pro domorodce a naopak. Třeba ultranadpřirozený je pro ně teď mobilní telefon,“ komentuje Bára Šlapetová.

Skok v čase pravěkých lidí do 21. století, který navždy mění životy místních obyvatel, odráží obsáhlý umělecký materiál v podobě Bářiných fotografií, experimentálních filmů, kreseb, animací a Lukášových soch. Poprvé a naposled v dějinách lidstva se setkala 3D digitální technologie s posledními těly pravěkých lidí na této planetě. Lidé kmene Yali Mek a astronaut Koichi Wakata byli zhmotněni 3D skenerem na podzim roku 2017 v neopakovatelných momentech. 

Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein patří mezi kmenové autory Centra DOX. To už v roce 2009, záhy po svém otevření, představilo první část tohoto mimořádného projektu pod názvem Manop, poslední první (2009) a následně roku 2015 jeho další fázi ve výstavě Všechno je jinak.

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

V pořadí 14. ročník celorepublikového festivalu Den architektury opět pozve na stovky akcí ve více jak 120 městech a obcích po celé České republice i na Slovensku. Od pátku 27. září do čtvrtka 3. října 2024 bude jeho nabitý program objevovat zapomenutá a opomíjená...

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

Festival Praha žije hudbou přináší již tento pátek a sobotu (7. a 8. června) nabitý program s více než 120 účinkujícími, kteří pod heslem Umění patří do ulic zaplní nejen hudbou pražské ulice, náměstí nebo parky. Na pětadvaceti různých místech festival nabízí...

Letní slavnosti staré hudby zvou do říše snů 

Letní slavnosti staré hudby zvou do říše snů 

Slyšíte-li ve snu krásnou hudbu, je to šťastné znamení – čekají Vás samé dobré zprávy!“ Jedna z nich je již zde – Letní slavnosti staré hudby zveřejnily program svého jubilejního 25. ročníku, jehož vyladěnou dramaturgii rámují SNY. Festivalová nabídka se v širokém...