Dyzajn market za časů korony

Zveřejněno 18. 5. 2020

Neděle jako malovaná. Ideální na polehávání v parku na dece. Jsme jednou z mnoha pozitivně naladěných skupinek na relativně malém (nikoliv však nařízením odporujícím) prostoru. 

Svízelná situace a strašák korona opouští pomalu naše životy a postupný návrat do normálnu nahání všem úsměv do tváře, i když jej stále za rouškou nelze vidět. Vějířky vrásek kolem očí mluví za vše. 

Praha postupně ožívá a s tím se pojí i zvýšená kulturní nabídka. 

Konečně! Už bylo na čase! 

Znáte takový ten pocit, kdy vás setsakramentsky svrbí prsty a chcete strašně moc dělat něco, co nemůžete, mít něco, co nemáte. Já to mívám třeba když jsem na víkend u našich na Vysočině. I když je strašně ráda vídám a ráda se vracím do té pohody venkova, rodinného domu a obří zahrady s domácím ovocem a zeleninou, na víkend mi to bohatě stačí. V neděli už přichází přesně tohle svrbění. Kulturně strádám, chybí mi kámoši, vlastně i ten prachem zanesený vzduch města (ble, vážně jsem to napsala?). 

Máme za sebou období 2měsíčního svrbění, období bez Prahy (a dalších měst, ať nejsem pragocentrická… opět…achjo…) jak ji známe. 

zdroj: Dyzajn market Jaro

Ale je neděle jako malovaná a my se stabilním krokem s pívem (točeným! ze zahrádky!) v ruce vydáváme na Dyzajn market na pražském Výstavišti. Svrbění je pryč.

Samozřejmě, jsou definovaná jistá pravidla (viz příspěvek organizátorů na FB eventu z konce dubna):

  • Mezi všemi stánky a místy budou rozestupy minimálně 2 metry.
  • Každý dyzajnér a kulinář bude mít roušku a rukavice.
  • Na každém stánku bude připravena dezinfekce.
  • Všichni budeme „podroušeni“. Pokud byste roušku neměli, budou připraveny na INFO stanu pro každého příchozího. Samozřejmě spolu s jednorázovými rukavicemi.
  • S týmem budeme dohlížet na dodržování odstupů zákazníků mezi sebou.
  • Tentokrát nebude žádný kulturní program a místo k sezení.

A byť to byl nelehký úkol, akce probíhala víceméně podle plánu. Ono taky uhlídat stádo lidí, kteří mají za sebou tak trochu kulturní půst (nedobrovolný), je pořádný kumšt. 

Rozestupy mezi stánky odpovídaly, prodejci se řídili nařízeními a návštěvníci, no vždyť to znáte. Já sama se přiznám, že člověk přede mnou asi 2 metry nebyl, a paní za mnou byla ode mě přesně na vzálenost kočárku, který tlačila před sebou a kterým mě neustále zezadu nabírala. Tak ach jo, rychleji jsem nemohla jít, přece musím sledovat, co se prodává na stáncích. No ne? Až budu mít jednou svůj kočárek, rozhodně nebudu najíždět na lidi ze zadu. I když to vlastně může být sranda. Dobře, tak paní odpouštím. 

zdroj: Dyzajn market Jaro

Zastoupení dyzajnérů bylo jako vždy různorodé. Na Výstavišti jsem konkrétně na DM dlouho nebyla, většinou chodím na ten na Piazzetě Národního divadla. Nicméně, našli jste tu super originální kousky od lokálních návrhářů oblečení, šperků, spoustu výrobků ze dřeva, skla, kovu, plastu, papíru. Doplňky do bytu a doplňky k outfitu.

A co mě osobně oslovilo nejvíc?

PaperTime – tohle je něco pro totální nešiky, kterým to moc nejde se stříháním a vždycky se zaručeně popatlají lepidlem. V PaperTime pro nás připravili sady, kde máte již vystřižené dílky, číslo na záhybu vás nasměruje, se kterým dílem to máte spojit, lepidlo je v tubě, takže si neslepíte prsty ani nezašpiníte dílky. No a výsledek stojí za to. Super dárek, pokud máte dítě, své nebo kámoščino, nebo pokud znáte nějakého hravého dospěláka.

papertime.cz

Kokino – nejvíc sympatická a na pohodu dyzajnérka. No považte, kdo si dá na web do sekce O mně hned na úvod větu: Kokino. Po brněnsku bonbón nebo zákusek a také hovínko 🙂 Za značkou stojí Kristina Lišková a najdete u ní růčo malované náušnice a brože. Její produkty včetně brože ve tvaru “chytrého hovínka” (no fakt, tak zní název produktu na jejích e-shopu) nebo krávy s nápisem “Jsem kráva” pořídíte rovněž ve vybraných designových obchůdcích po celé republice i na Slovensku. Tak kuk na její webovky: https://www.kokinoshop.cz/

kokinoshop.cz

POLAK – další 2 pohodové holky z Brna, Dita a Katka a jejich super výrobky ze dřeva. A proč dřevo? Protože k němu mají vztah už od dětství a protože krásně voní. A pod to se teda podepíšu. Třeba taková voňavá záložka do knížky. Nebo rovnou dřevěná peněženka. Jó, a pokud chcete využít 15% korona slevu, tak skočte na jejich web a zadejte u objednávky Využijte slevu 15% při zadání kódu „laskazacasucorony“

zdroj: bypolak.com

BLAHO – to Blanka Hovorková použila části svého jména a vytvořila značku, kde prim hraje porcelán. No považte, jak blažený pocit musíte zažívat, pijete-li čaj nebo kafe z jejích hrnečků. Jestli máte hrnků plnou skříňku, tak třeba slánky na stůl nebo třeba misku na snídani. A nebo něco z úplně jiného soudku. Třeba rovnou lampu, nebo náušnice. Prostě holka celá z porcelánu. Nebo kluk. Ať jsme genderově vyvážení. No hele, tady máte všechno www.bileblaho.com

bileblaho.com

Kristina Petkovic – původně makedonská návrhářka a maminka dvou dětí, co našla svůj domov v Praze, začínala dětskou kolekcí. Dámská a pánská kolekce přišly vzápětí a dnes patří její značka k těm již zaběhnutým. Co model to unikát, všechny spojuje kvalita, originální potisk a nadčasovost. 

zdroj: olestars.com

Dále stojí za zmínku Studio Kakao, které klade důraz na udržitelnost a pomocí re-use a re-cycle konceptu dává výrobku nový život, Nosek Design se svými 3D tiskem ozvláštněný bytovými doplňky, nebo Nakladatelství Meander, které si zakládá na krásný výtvarný doprovod knihy a přináší nejen dětem krásnou literaturu. Krom zvučných jmen, např. Ludvík Vaculík, Václav Havel, toto nezávislé nakladatelství “objevilo” třeba držitele Magnesie Litery Petra Nikla. 

Nosekdesign
Kakao
Meander

A protože nakupování způsobuje žízeň a hlad, tak nechybělo občerstvení. Teda, celkem dost stánků s pitím a jídlem, byť konzumace přímo v areálu byla zakázána. Za každým stánkem jste měli vyhrazený plácek. Když jsme my nakráčeli do areálu, tak jsme se nejprve zarazili, jestli tam teda jako s tím naším kelímkem můžeme. Ještě navíc nepořízeným v tom areálu. Jenže valná většina návštěvníků nás svým pivkem v ruce a burgerem v puse zlákala na scestí a my se svezli s nimi na vlně rebelie.

No což, jedno pravidlo se může porušit, dvě taky, tři už ne. 

No, pár fotek pro inspiraci můžete zkouknout během článku, já svoje nepořídila. 5 minut předtím, než jsem vystoupila, mi na podlahu tramvaje spadl mobil. Klasicky rovnou na displej. A to jsem si před víkendem říkala, jak si hned v pondělí koupím to tvrzený sklo. A patří mi to! No, tak aspoň něco málo od kámošů a z FB eventu Dyzajnmarketu.

zdroj: tenor.com

Tak mějte pohodový týden a bacha na “gramlavé” ruce, prudké pohyby a v tramvaji a ze schodů padající mobily. 

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...