Co bude s fashion weekem a další otázky na módním stole

Zveřejněno 9. 4. 2020

Jaký má současná situace dopad na módní svět? Přinese to trochu inovací do jinak zastaralého světa jež určuje nové trendy? Co se stane s celým udržitelným hnutím? Vrátíme se zase s levné módě nebo naopak vzroste poptávka po té udržitelné? A jak se vlastně vůbec máte?

Pražský fashion week slučuje dvě sezóny do jedné

Z důvodů bezpečnostních opatření se organizátoři MBPFW rozhodli již jednou odložený jarní fashion week sloučit s podzimním do jedné edice. A máme už i datum a to 4. – 11. září 2020! Jak se s tím popasují návrháři je čistě na jejich rozhodnutí. Buď se mohou rozhodnout kolekci FW20 prezentovat formou see-now-bouy-now nebo si zvolit ten tradiční model a uvést již kolekci SS21.

zdroj: MBPFW (Adam Kost)

„Rozhodnutí, s jakou kolekci se chtějí na zářijové edici návrháři prezentovat, necháváme tentokrát zcela na jejich uvážení. Chceme lokální návrháře, jejich tvorbu a módní průmysl maximálně podpořit. Naším cílem je zachovat původní skladbu programu, a tu doplnit o další nové prezentace. Zachován zůstane také koncept dvou přehlídkových stagí: Mercedes-benz stage a Zalando stage a rovněž soutěž pro začínající módní návrháře Van Graaf Junior talent,“ říká Lukáš Loskot, CEO MBPF

Na program se můžeme těšit už nejpozději koncem června 2020.

Zrušené fashion weeky

Bohužel francouzský módní správní orgán své nadcházející fashion weeky pro muže i haute couture zrušil. Což módnímu průmyslu bojujícím s následky této situace mnoho neulehčí. 

„S ohledem na šíření epidemie Covid-19 po celém světě je třeba učinit důrazná rozhodnutí k zajištění bezpečnosti a zdraví domů, jejich zaměstnanců a všech pracujících v našem průmyslu,“ uvedla v pátek prohlášení Federace.
Pánský fashion week měl být 23. – 28. června, haute couture zase 5. – 9. července a očekávání nebyla malá – návrat Balenciagy a debut konceptu hostujícího designéra, kterým byl Jean-Paul Gautier se Sacai. Balenciaga tak odkládá své spuštění haute couture až do ledna 2021, takže si ještě chvilku počkáme.

zdroj: GettyImages

„V tuto chvíli přemýšlíme o ochraně našich týmů a ochraně našeho podnikání, je to ústřední téma, ale také přemýšlíme o tom, jaký bude konec krize a jaké změny nastanou, ale není čas na přijímat aktivní rozhodnutí a provádět náhlá oznámení. Musíme se zamyslet nad nápady a nechat je zrát a diskutovat o nich společně,“ řekl Ralph Toledano, prezident federace, a poznamenal, že bylo zřejmé rozhodnutí učinit uprostřed krize COVID-19.

K té Balenciaga Haute couture – víte vlastně, o co jde?

Kdo neví, čtěte, kdo ví, tak pro zopakování.

Celý tento plánovaný haute couture debut Balenciagy který se koná půl století poté, co španělský zakladatel Cristóbal Balenciaga zavřel svůj legendární couture house, je pro módní průmysl velkým překvapením. Cédric Charbit, prezident a generální ředitel společnosti Balenciaga, řekl, že první kolekce haute couture Demna Gvasalia bude „syntézou mezi ulicí a salonem“. Gvasalia je známý pro velmi žádané tenisky, mikiny a bombardéry jak u Balenciaga, tak u značky Vetements – značky, kterou založil se svým bratrem Guramem v roce 2014.

zdroj: Balenciaga

Zpět k fashion weekům

Londýnský a Pařížský pánský fashion week je zkrátka zcela zrušen, stejně tak i haute couture. Milánský se posouvá na září. A ještě něco?

Ruský fashion week právě proběhl – online

zdroj: MBPFW Russia

Tento víkend proběhl ruský fashion week úplně poprvé v historii celý online. Dva dny tak Ruší designéři a značky dodávali své video prezentace udělané na míru pro MBPF Russia na online platformách aizel.ru a megogo – velké mediální služby.  Tyto přehlídky si můžete pustit i vy doma – například zde.

Bohužel, dopady jsou ne vždy veselé

Zemřel italský obuvník Sergio Rossi

Ani nemoc si nevybírá a všichni jsme v tom stejně. Proto se celá krize nevyhla ani italskému obuvníkovi a designérovi, 84 letému Sergio Rossimu. Tento návrhář je znám pro své elegantní a typické lodičky, které obulo mnoho celebrit i modelek (Rihanna, Ariana Grande, Lady D).  Ještě začátkem března jeho společnost oznámila financování ve výši 100 000 EUR na boj proti koronaviru.

Krize ve známém W magazínu

Bohužel luxusnímu zboží se teď příliš nedaří (pokud nedodává desinfekce, toaletní papír nebo těstoviny). Další vydání známého módního časopisu, které bylo naplánováno na květen, bylo odloženo na neurčito. Na výplatní listině tak zůstali pouze digitální zaměstnanci, ale i ti dostávají menší platy než dříve.

Ještě hůře je na tom Bangladéš

Dopady pandemie těžce pociťují i miliony pracovníků v bangladéšských továrnách. Jelikož celý módní průmysl z Evropy i Ameriky pozastavil výrobu v těchto „levných“ továrnách. Už asi všichni máme představu o tom, za jaký plat zde pracovali ještě před krizí, tím spíš je o to více alarmující představa, že upadnou do chudoby ještě větší. Ačkoliv boj fast fashion a informovanost o těchto podmínkách, které tam pracující zažívají, vzrostla, ještě jsme zdaleka nedošli k žádnému viditelnému zlepšení a kroky k tomu potřebné podnikl též málo kdo. Otázkou zůstává, co to může způsobit?

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...