Ke stolu! a o CAMPu vůbec….

Zveřejněno 27. 3. 2020

V dobách minulých, kdy se v klídku mohlo scházet ve skupinkách o počtu lidí větším, než bys napočítal na jedné ruce, jsem zabloudila do CAMPu. Pro ty, kdo neví, co se skrývá za těmi 4 písmenky, tak vězte, že se jedná o Centrum architektury a městského plánování. Sídlí kousek pod Karlovým náměstím směrem dolů na Albertov a najdete zde knihovnu plnou knížek o architektuře, slavných jménech, městech, budovách atd. Onehdá se tu konala jedinečná událost, křest knihy Ke stolu!. Název knížky již sám vyzývá k nějaké debatě, pozvání ke stolu symbolizuje mírumilovnou debatu, ačkoli je na konci vykřičník, žádné přeřvávání v Poslanecké sněmovně, nýbrž spíše příjemnou diskuzi u nedělního oběda, když maminka na stůl položí voňavou buchtu. Stůl jako středobod vesmíru, jako místo, kde se rodí myšlenky.

A tak editorka, Pavla Medková, sezvala celkem 19 osobností nejen z řad architektury a plánování, ale i z ostatních disciplín, sociologie, biologie, politika, teologie, ekonomika, sochařství, a další.

zdroj: archiv autora

Každý z přispěvatelů měl pak za úkol přinést nějaký nápad, nějaký svůj úhel pohledu, jak revitalizovat, vzkřísit, zachránit Prahu, potažmo další oblasti. Každý přinesl svůj díl inspirace a řešení určitého problému. Najdeme zde laická a srozumitelná slova, realizovatelné nápady, dávku inspirace a prostor k zamyšlení. Najdeme zde i odborné slova s bohatými citace a odkazy na další zajímavé čtení. Každý z nich pohledem svým vlastním přináší zajímavý pohled  a odhaluje problematiku. K tomu nabízí stejně zajímavý návod, často inspirovaný jinou oblastí, kde to zafungovalo, většinou v zahraničí. Velmi často pak listujeme Nizozemím, Dánskem, Německem a dalšími. Všechny příspěvky jsou velmi zajímavé a čtivé.

Osobně mě nejvíce zaujaly 3 z nich. Od doktorky Tiché, která polemizuje nad tím, jak je možné, že se česká architektura tak dlouho neobjevila na stránkách prestižních magazínů a nevyhráváme skoro žádné architektonické soutěže. Hraje si pak s otázkou, zda je důležité vyhrát nebo zůčastnit se. 

zdroj: archiv autora

Dalším inspirativním komentářem od dvojice umělců Václavová a Kintera je zasazení soch a umění do prostoru tak, že byste to nečekali. Zde právě hodně zmiňuje Holandsko a příklady zde. 

Odborná esej, která mě donutila zamyslet, byla ta, zabývající se bydlením a dostatkem bytů od docenta Miroslava Cikána, který vyučuje na ČVUT a zabývá se památkovou péčí.. 

Závěrem musím paní editorku pochválit za to, jakou odvedla práci. Nejen ten nápad pozvat všechny “ke stolu”, ale také ten um, kdy se vám povede všechny u stolu zmírnit do té míry, že každý dostane své slovo a to v plnohodnotné míře.

zdroj: archiv autora

Ono CAMP jako takový je velmi zajímavé místo. Pamatuji, když jsem tam byla poprvé, když tam běžely filmy z festivalu Jeden svět. Je to okouzlující místo, které nabádá k zamyšlení.

zdroj: CAMP

Škoda, že vás tam teď nemohu pozvat, nicméně, spoustu přednášek mají na netu.

třeba pořad Camping, jehož již proběhlé přednášky najdete na Youtube kanále CAMP PRAHA. Zde najdete záznamy z dalších akcí.

Od půlky března se o tom, co se bude dít dozvíte na www.campuj.online.

zdroj: CAMP

Co je velká pecka, je spolupráce s MALL.tv, která odvysílá premiérové díly pořadu CAmping s Ondřejem Cihlářem. Tato talk show si zve různé odborníky ze světa architektury a plánování a odlehčenou formou představuje divákům nejzajímavější trendy z oblasti rozvoje města, architektury, urbanismu nebo současného designu.

Součástí on-line programu je pravidelný měsíční podcast CAMPu Zkouška sirén, jehož obsah vymýšlejí a připravují sami zaměstnanci centra ve spolupráci s architekty a urbanisty z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. CAMP nezapomene ani na ty nejmenší. Připravuje speciální dětský program, který zahrnuje soutěže nebo workshop na dálku.

Camping s Ondřejem Cihlářem

Sice je škoda, že nelze na přednášky a debaty osobně do těchto skvělých prostor, nicméně věřím, že pokud toto místo neznáte, tak si zkusíte naladit MALL.TV a třeba Vás to tam pak požene, až se otevřou brány světa veřejnosti. Zatím sjíždějte to, co je na netu a vidíme se na otvíračce.

P.S. Mimochodem na MALL.TV má pořady i Adam Gebrian, což je popularizátor architektury a dění ve městě. Najdete tam jeho tour de nově otevřené Národní muzeum, Šporkův palác, nebo třeba hotel Thermal v Karlových Varech.