Ke stolu! a o CAMPu vůbec….

Zveřejněno 27. 3. 2020

V dobách minulých, kdy se v klídku mohlo scházet ve skupinkách o počtu lidí větším, než bys napočítal na jedné ruce, jsem zabloudila do CAMPu. Pro ty, kdo neví, co se skrývá za těmi 4 písmenky, tak vězte, že se jedná o Centrum architektury a městského plánování. Sídlí kousek pod Karlovým náměstím směrem dolů na Albertov a najdete zde knihovnu plnou knížek o architektuře, slavných jménech, městech, budovách atd. Onehdá se tu konala jedinečná událost, křest knihy Ke stolu!. Název knížky již sám vyzývá k nějaké debatě, pozvání ke stolu symbolizuje mírumilovnou debatu, ačkoli je na konci vykřičník, žádné přeřvávání v Poslanecké sněmovně, nýbrž spíše příjemnou diskuzi u nedělního oběda, když maminka na stůl položí voňavou buchtu. Stůl jako středobod vesmíru, jako místo, kde se rodí myšlenky.

A tak editorka, Pavla Medková, sezvala celkem 19 osobností nejen z řad architektury a plánování, ale i z ostatních disciplín, sociologie, biologie, politika, teologie, ekonomika, sochařství, a další.

zdroj: archiv autora

Každý z přispěvatelů měl pak za úkol přinést nějaký nápad, nějaký svůj úhel pohledu, jak revitalizovat, vzkřísit, zachránit Prahu, potažmo další oblasti. Každý přinesl svůj díl inspirace a řešení určitého problému. Najdeme zde laická a srozumitelná slova, realizovatelné nápady, dávku inspirace a prostor k zamyšlení. Najdeme zde i odborné slova s bohatými citace a odkazy na další zajímavé čtení. Každý z nich pohledem svým vlastním přináší zajímavý pohled  a odhaluje problematiku. K tomu nabízí stejně zajímavý návod, často inspirovaný jinou oblastí, kde to zafungovalo, většinou v zahraničí. Velmi často pak listujeme Nizozemím, Dánskem, Německem a dalšími. Všechny příspěvky jsou velmi zajímavé a čtivé.

Osobně mě nejvíce zaujaly 3 z nich. Od doktorky Tiché, která polemizuje nad tím, jak je možné, že se česká architektura tak dlouho neobjevila na stránkách prestižních magazínů a nevyhráváme skoro žádné architektonické soutěže. Hraje si pak s otázkou, zda je důležité vyhrát nebo zůčastnit se. 

zdroj: archiv autora

Dalším inspirativním komentářem od dvojice umělců Václavová a Kintera je zasazení soch a umění do prostoru tak, že byste to nečekali. Zde právě hodně zmiňuje Holandsko a příklady zde. 

Odborná esej, která mě donutila zamyslet, byla ta, zabývající se bydlením a dostatkem bytů od docenta Miroslava Cikána, který vyučuje na ČVUT a zabývá se památkovou péčí.. 

Závěrem musím paní editorku pochválit za to, jakou odvedla práci. Nejen ten nápad pozvat všechny “ke stolu”, ale také ten um, kdy se vám povede všechny u stolu zmírnit do té míry, že každý dostane své slovo a to v plnohodnotné míře.

zdroj: archiv autora

Ono CAMP jako takový je velmi zajímavé místo. Pamatuji, když jsem tam byla poprvé, když tam běžely filmy z festivalu Jeden svět. Je to okouzlující místo, které nabádá k zamyšlení.

zdroj: CAMP

Škoda, že vás tam teď nemohu pozvat, nicméně, spoustu přednášek mají na netu.

třeba pořad Camping, jehož již proběhlé přednášky najdete na Youtube kanále CAMP PRAHA. Zde najdete záznamy z dalších akcí.

Od půlky března se o tom, co se bude dít dozvíte na www.campuj.online.

zdroj: CAMP

Co je velká pecka, je spolupráce s MALL.tv, která odvysílá premiérové díly pořadu CAmping s Ondřejem Cihlářem. Tato talk show si zve různé odborníky ze světa architektury a plánování a odlehčenou formou představuje divákům nejzajímavější trendy z oblasti rozvoje města, architektury, urbanismu nebo současného designu.

Součástí on-line programu je pravidelný měsíční podcast CAMPu Zkouška sirén, jehož obsah vymýšlejí a připravují sami zaměstnanci centra ve spolupráci s architekty a urbanisty z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. CAMP nezapomene ani na ty nejmenší. Připravuje speciální dětský program, který zahrnuje soutěže nebo workshop na dálku.

Camping s Ondřejem Cihlářem

Sice je škoda, že nelze na přednášky a debaty osobně do těchto skvělých prostor, nicméně věřím, že pokud toto místo neznáte, tak si zkusíte naladit MALL.TV a třeba Vás to tam pak požene, až se otevřou brány světa veřejnosti. Zatím sjíždějte to, co je na netu a vidíme se na otvíračce.

P.S. Mimochodem na MALL.TV má pořady i Adam Gebrian, což je popularizátor architektury a dění ve městě. Najdete tam jeho tour de nově otevřené Národní muzeum, Šporkův palác, nebo třeba hotel Thermal v Karlových Varech.

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

Den Architektury po stopách Kafky celou republikou

V pořadí 14. ročník celorepublikového festivalu Den architektury opět pozve na stovky akcí ve více jak 120 městech a obcích po celé České republice i na Slovensku. Od pátku 27. září do čtvrtka 3. října 2024 bude jeho nabitý program objevovat zapomenutá a opomíjená...

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

V pátek a v sobotu rozezní ulice festival Praha žije hudbou

Festival Praha žije hudbou přináší již tento pátek a sobotu (7. a 8. června) nabitý program s více než 120 účinkujícími, kteří pod heslem Umění patří do ulic zaplní nejen hudbou pražské ulice, náměstí nebo parky. Na pětadvaceti různých místech festival nabízí...

Letní slavnosti staré hudby zvou do říše snů 

Letní slavnosti staré hudby zvou do říše snů 

Slyšíte-li ve snu krásnou hudbu, je to šťastné znamení – čekají Vás samé dobré zprávy!“ Jedna z nich je již zde – Letní slavnosti staré hudby zveřejnily program svého jubilejního 25. ročníku, jehož vyladěnou dramaturgii rámují SNY. Festivalová nabídka se v širokém...