Co (z)můžeme

Zveřejněno 16. 3. 2020

Dneska mělo být na tomto místě nějaké zhodnocení z pražského fashion weeku. Taky jsem touhle dobou měla být u kámošky v Káhiře a zítra jsme měli společně s jejím snoubencem mířit na jižní Sinai. 

No jo, co už. Jsme dospělí lidi a nějak to prostě společně přežijeme, ať už je situace taková nebo maková.

we can do it karanténa

Upřímně, moc jsem nevěděla, co sem hodit. Asi nebudu kritizovat současnou situaci, musíme všichni držet pohromadě a toho svinstva se zbavit.

Škoda, že nejsou otevřený fitka a podobně, ale dá se cvičit i doma. Pokud si nevíte rady, tak lze hledat i na youtube, kde najdete inspiraci na cvičení doma. Třeba taková jóga nebo pilates jsou ideální. A budete se cítit fajn.Ráda bych Vám doporučila venkovní vycházky, ale vzduchem se šíří obavy z totální karantény.

Abych úplně neodbíhala od rubriky Módní stůl, rozhodla jsem se zmapovat situaci kolem roušek a gelů. V obchodě dezinfekční gely moc nenajdete a roušky navzdory ujišťování vlády nejsou v dostatečném množství. 

Jako, do háje? Nevíme, co to je být solidární?

Bohužel, někteří se snaží na této situaci a panice z nedostatku vyrejžovat. Na internetu jsem zaznamenala několik nabídek balíčku první pomoci obsahující těstoviny, rýži, dezinfekční gel a toaleťák za prachy, které by skoupily vesnici o pár obyvatelích. To mi přijde fakt mimo jakékoliv pochopitelné kroky. Když jsem viděla, jak ex-Vyvolená Nela Slováková na Instagramu hrdě prezentuje nový dezinfekční gel, bylo mi fakt blbě. Její designový flakonek za 10krát vyšší cenu než je stejně výkonný z drogerky?To stejný, když jsem viděla nabídku roušek. Gel prodává za 22 EUR a roušky za 12 EUR. A všem hejterům se směje….

zdroj: oficiální eshop Nely Slováková

Jako, do háje? Nevíme, co to je být solidární?

Ale nezoufejme. Pokud máte doma šicí stroj, tak můžete dokonce pomoci a podle návodu šít roušky sami. Dokonce gel si lze vyrobit doma. V následujících odstavcích vám nabídnu pár tipů, jak na to. 

Plastová ochrana

S první ochranou přišel rektor ČVUT, který využil kouzlo plastových lahví. Návod je podle něj prostý: prázdnou láhev PET o objemu dva litry nastřihnout dle nákresu níže a vnitřní části řezů oblepit těsněním na okna pro pohodlí. Dále poblíž uší protáhnout PET skrze dírku gumičku a přelepit, aby to těsnilo. „A nakonec vložit filtrační náplň. V tuto chvíli to může být kupříkladu mnoho vrstev papírových ručníčků, později nanovláknová vrstva a desikátor,“ uvedl. Desikátor neboli exsikátor je tlustostěnná dvoudílná nádoba používaná v laboratoři k sušení pomocí tzv. desikantu.(citace z novinky.cz)

zdroj: novinky.cz

DIY: DESINFEKCE

A co budete potřebovat na výrobu domácí dezinfekce?

PŘÍSADY:
⅔ šálku 60% čistého alkoholu (známý jako např. Isopropylalkohol, lékárenský líh, třecí alkohol nebo ethanol)
⅓ šálku aloe vera gelu (dá se ale použít i glycerin)
10-20 kapek esenciálního oleje (lze kombinovat 2 až 3 esenciální oleje dle preferencí – například 10 kapek tea tree a 10 kapek levandulového oleje)
misku, lahvičku, lžičku, (etiketu a propisku)

POSTUP:
Připravte si menší hrneček, ve kterém odměříte alkohol a aloe vera gel. Následně přelijte obě přísady do misky. Přidejte esenciální oleje dle preference. Všechny ingredience dobře smíchejte, aby konzistence byla tuhá a všechny ingredience spojené. Přelijte do lahvičky a můžete začít ihned používat na dezinfekci rukou a nosit dle potřeby všude s sebou. Nezapomeňte však lahvičku označit popiskem, aby nedošlo k nechtěnému pozření či jinému nedorozumění v použití gelu.

APLIKACE:

Podle CDC (Centra pro kontrolu a prevenci nemocí), je nejúčinnější gel aplikovat na ruce a alespoň 20 sekund roztírat po celém povrchu rukou, na nic nesahat dokud ruce nejsou úplně suché. Aby byla aplikace gelu opravdu účinná, je důležité nezapomínat ani na oblasti mezi prsty a celou plochu dlaní.

Zdroj: www.magazin.biooo.cz

DIY: Roušky

No a poslednim je návod na roušky. Veškeré info najdete v grafice níže, kde nemocnice v Podolí vyzývá k pomoci.

zdroj: eurabia.cz

Pokud to není jasné, stačí zajít na stránku Česko žije roušky na Facebooku, kde najdete spoustu tipů a rad. Případně zde návod:

Potřebujete bavlněný (nový) materiál o rozměrech 1x 20×20 cm a 2x 3,5×100 cm, šicí stroj a nit.

POSTUP:
Na dvou protilehlých stranách připraveného čtverce látky zahněte 2×0,5 cm a prošijte.Dle střihu, který si můžete stáhnout na stránkách návrhářky, si udělejte nástřihy, které výrazně usnadní tvorbu skladů, zažehlete a zajištěte ještě špendlíky.Pruhy – okraje po celé délce zahněte cca 0,5-0,7 cm a zažehlete, poté přeložte ještě napůl a znovu zažehlete. 

Do takto připravených proužků vložíme do středu zažehlenou roušku, schováme do něj její nezačištěný okraj a zajistíme špendlíky.Špendlíky zajistíme i celý zbytek proužku. Konce proužku rozložíme, zahneme 1 cm dovnitř a opět poskládáme dle zažehlení. Zajistíme špendlíkem.Celé proužky prošijeme. 

Pokud jste šikovnější a máte dostatek látky, pak myslete i na lidi ve svém okolí a roušky jim nabídněte. O stejné roušky v současné době stojí i mnohé zdravotnické organizace.

Doufám, že vám brzy budu moci nabídnout nové trendy a módní inspiraci, nicméně momentálně společností hýbe jiný fenomén a musíme se s tím naučit žít. Držím nám všem palce a posílám good vibes.

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Vyhlášení finalistů: VAN GRAAF Junior Talent 2024

Mercedes-Benz Prague Fashion Week se v rámci jarní edice chystá přivítat nejen etablovaná jména, ale rovněž poskytnout platformu pro novou vlnu nadějných vycházejících návrhářů prostřednictvím tradiční soutěže VAN GRAAF Junior Talent. Odborná porota talentové soutěže...

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

MBPFW SS24: Kdo a co stojí za zmínku

Aneb o čem mluvíme na Brunchi i po akci. Lokace Propojení módy a industriální budovy není nic neobvyklého, ale teď si to opravdu sedlo. V porovnání s posledními roky to mělo naprosto jinou atmosféru. Vanda Janda Birthday Party Vanda Janda má svůj ikonický styl, který...

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Kdy je to móda, umění a kdy jen touha šokovat?

Jakmile pracujete v módním průmyslu, stáváte se pro rodinu, přátele a známé (pokud se na módní scéně také nepohybují) někým s kým si nejde promluvit o oblečení. Automaticky začnou přiznávat, že tomu vlastně nerozumí. "Módní" totiž podle nich v překladu znamená ujetý,...