Co dělat se životem v několika následujících dnech?

Zveřejněno 12. 2. 2020

Vítr, něco jako sníh, déšť, sluníčko, vítr, kroupy, sluníčko. Počasí si s námi hraje a většina z nás už vzdala veškerý snahy o to – být vhodně oblečen podle počasí. Holt tak to dopadá, když počasí neví co se sebou. Ostatně, kdo ví co se sebou? A pokud teď přikyvujete, zatím co ležíte na posteli s hlavou spuštěnou dolů k podlaze a zkoušíte, jestli uslysíte, jak se vám krev dere do hlavy, no tak přesně pro vás tu máme tipy, co se sebou v následujících dnech. Protože priznejme si to, někdy prostě člověk fakt neví, co by měl se svým životem dělat.

Interaktivní výstava v CAMPu

Na hodinu v kůži úředníka. V CAMPu začala interaktivní výstava URBANIA o plánování města, na jejíž tvorbě pracovali přední čeští umělci a designéři.

Přijďte převzít správu města, naslouchejte jeho potřebám a pomozte mu růst. Centrum architektury a městského plánování (CAMP) spustilo interaktivní výstavu URBANIA, která vtáhne návštěvníky do reality úředníků a městského plánování. Instalace ukazuje, v čem je důležité povolání zaměstnanců radnic a státní správy. Prostřednictvím osmi situací poodhaluje dění v hlubinách úřadu a každá z těchto situací zároveň ilustruje jeden z principů, které jsou při správě města zásadní.  Od 16. ledna do 15. února 2020 se každý návštěvník výstavy stane na chvíli úředníkem a na vlastní kůži zjistí, na kterých principech stojí organická a udržitelná městská správa.

Instalace samotná je koncipována jako osm zastavení, z nichž každé představuje jeden z principů. Na prohlídky se vydá až osmičlenná skupina, jejíž účastníci projdou všechna zastavení a následně se zapojí do řízené debaty. Návštěva výstavy zabere kolem dvou hodin.

Výstava Urbania bude atraktivní i pro milovníky designu, za její podobou totiž stojí několik uznávaných českých tvůrců. Její architekturu vytvořil Bronislav Stratil ze studia Roháč Stratil, autor rekonstrukce Novomlýnské věže. „Výstava pro mě byla novou výzvou a jsem rád, že jsem na ní mohl spolupracovat i s dalšími osobnostmi, které se v této branži pohybují.“ Vizuální identitu výstavě vdechlo grafické studio Les Kanců a světelné efekty vytvořila skupina 3dsense, která stojí například za videomappingem Národní třídy k výročí 17. listopadu. Jako konzultanti navíc byli přizváni výherci Czech Grand Designu Jakub Pollág a Václav Mlynář ze studia deFORM. Scénář, instalaci a režii zvuku měl na starosti Janek Růžička. Fotografie vznikly ve spolupráci s Tomášem Třeštíkem, jehož série Bezdomovci inspirovala tvůrce výstavy pro koncept zachycení zaměstnanců veřejné zprávy.

Výstava URBANIA je v CAMPu pro veřejnost zdarma otevřena od 16. ledna do 15. února 2020 po předchozí registraci. Další informace a registrační formulář naleznete na webové stránce: http://urbania-vystava.cz/

Bistro Mondieu

Máme pro Vás tip na organickou bistro-kavárnu, kterou naleznete v Centru Chodov, Mondieu, kde připravují ty nejlepší dezerty pro vaše mlsné jazýčky. Vždy čerstvé, jemné a křehké. V Mondieu si vychutnáte každé sousto! Vybírat můžete ze sladkých, slaných, pečených nebo RAW zákusků a dezertů. Na své si přijdou i milovníci palačinek a horké čokolády.

Valentýn

Vím, vím, vím. Ale podívejte se, Valentýn je o tom, že oslavíme toho, koho milujeme. A doufám, že víte kdo to je? No přece my sami. Měli bychom se za to pořádně obdarovat, protože je přeci i měsíc na to, cítit se dobře!

Marks & Spencer tradičně připravil limitovanou kolekci valentýnských sladkostí, ve kterých samozřejmě nechybí lahodné čokolády ve tvaru srdce. Ty už nyní najdete v prodejnách s potravinovou sekcí společně s bohatým výběrem vynikajících vín nebo valentýnským koktejlem Mojito.

Valentýnské menu

Na speciální Valentýnské menu se můžete těšit v restauraci Cafe Elektric. Šéfkuchaři si dali záležet a připravili pro vás hned několik chodů, které si zamilujete.

Předkrm: Pečený květák, hnědé máslo, nakládaná dýně, ostružiny, karamelizované vlašské ořechy, zeleninový chips
Polévka: Kaštanový krém, crumble z kaštanu a lískových oříšků
Hl. jídlo: Křepelka, dýňové lívanečky, špenátová ricotta, emulze z červené řepy, fermentovaná zelenina, křupavá pohanka
Dezert: Tvarohové knedlíčky plněné marcipánem obalené v pistaciích, čoko mousse, maliny, mučenka

TIP: Nezapomeňte si udělat rezervaci!

Čokoládové cupcakes s kakaovým krémem a srdíčky Haribo

A nebo pokud se chcete blýsknout (a nebo ušetřit za dárek) upečte své drahé polovičce Valentýnský cupcake. Že nejste příliš zběhlí v pečení? Nevadí, náš recept na čokoládové cupcakes zvládne každý. Důležité je mini dortíčky také stylově nazdobit. K tomu výborně poslouží bonbony Haribo Liebesherzen, červené želatinové bonbony ve tvaru srdíčka. Tak vzhůru do pečení.

Na těsto (12 kusů cupcakes)

  • 185 g hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 30 g holandského kakaa
  • 1/2 lžičky soli
  • 175 g cukru krupice
  • 35 g pravého vanilkového cukru
  • 95 g másla
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce

Na ozdobu

  • 1 měkký tvaroh
  • 1 smetana ke šlehání
  • 2 lžíce pravého vanilkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • čokoládové hoblinky
  • barevné zdobení
  • srdíčka HARIBO Liebesherzen

1. Máslo necháme opatrně rozpustit.
2. Smícháme všechny suché suroviny a do připravené směsi přidáme mléko, vejce a opatrně přilijeme máslo (nesmí být příliš horké).
3. Vše důkladně promícháme ručně nebo pomocí robota a rozpálíme troubu na 170°C.
4. Do plechu vyskládáme papírové formičky, které do tří čtvrtin naplníme těstem.
5. Necháme 12–15 minut péct. Špejlí nebo párátkem píchneme do středu dortíků. Pokud těsto neulpívá, jsou cupcakes hotové a můžeme je nechat vychladnout.
6. Do misky vyklopíme tvaroh a vyšleháme jej spolu s vanilkovým cukrem, kakaem a šlehačkou.
7. Jakmile je krém hladký, přisypeme hoblinky čokolády.
8. Cukrářský sáček naplníme krémem a ozdobíme cupcakes. 9. Zdobička by měla mít kvůli hoblinkám širší konec (stejně dobře poslouží i odstřihnutý rožek pytlíku).
9. Na závěr dekorujeme cupcakes barevným zdobením a na vršek krému usadíme srdíčko HARIBO.