Low waste balení dárků

Zveřejněno 19. 12. 2019

Rok 2019 se nesl čím dál tím více v duchu udržitelnosti, low až zero waste. Mnoha lidem se otevřely oči a myslím, že si za to můžeme všichni jen a jen gratulovat. Jak říká moje psycholožka, „akce vyvolá reakci, čím víc populistů, o to víc vás, mladých lidí, co jsou tady, aby nás ostatní zachránili, co cestují low cost a ten bordel na pláži fakt vidí…“.
Vánoce jsou na naše bezobalové, zero waste, udržitelné a eko snažení velkým zápřahem. Přeci jen dárky, které ten druhý možná ani nevyužije, dárková balení plná plastů navíc, jednorázové papírové obaly, plastové mašle,…

Tak mi dovolte otázku.

Je možné zvládnout low waste Vánoce?

Já vim, blbá otázka, jasně že jo. Proč se pořád tak blbě ptám, když stejně vím odpověď?

zdroj: goingzerowaste.com

Čím nahradit balící papír?

Balící papír ze zbytků látek

  • Je to hrozně jednoduché a originální. Pokud šijete, přešíváte nebo jen likvidujete staré věci ze šatníku či skříně. Do každé takové látky je možné zabalit dárek a pokud se jóó cítíte kreativně, vyšít tam jmenovku je naprosto dokonalé.

Noviny a časopisy

  • Není to poprvé, co bych místo balícího papíru použila noviny a musím říct, že takové noviny mi přijdou kolikrát mnohem stylovější než přeplácený kýčový balící papír se santa clausem.

Papírové tašky

  • podobně jako noviny můžete použít papírové tašky z obchodů, které jen různě rozstříháte, obrátíte na druhou stranu, rozložíte nebo si s nimi pohrajete podle fantazie.

Krabice

  • Tak schválně, kdo z vás ještě má nervy na to mačkat se s lidma v obchodech a stát nekonečné fronty? Já rozhodně ne. Proto mi spoustu dárků přijde již s obalovým materiálem v krabici. Z takové krabice stačí strhnout nálepky (pro jistotu zkontrolovat obsah, zda-li tam není faktura) a přilepit na ně třeba nějakou usušenou kytičku nebo větývku. Vypadá to pak krásně. A taková krabice se pak buď zrecykluje nebo ji obdarovaný použije dál. Povídejte mi o udržitelnosti.
zdroj: goingzerowaste.com

Čím nahradit mašle, lepenku

Kožený provázek

  • který se rozhodně nevyhodí, ale nový majitel si na něj může dát šperk nebo jej nadále používat jako něco jiného

Místo lepenky obyčejné lepidlo

  • Ano, lepící páska ušetří více času, ale na druhou stranu takové lepidlo je přeci jen trochu šetrnější, ne?

Přírodní provázky

  • Vypadají lépe a není problém s jejich kompostováním. Navíc nejsou ani dražší.

Nastříhaná látka

  • pokud recyklujete látky, nastříhejte si proužky z nějaké teplákoviny – ideální a elastické

Ozdoby na dárky

  • využijte, co máte doma: větývku ze stromečku, jmelí, nasušené plátky pomeranč, nějaký květ, kus skořice?

Mimo to, že z tohoto způsobu balení budete mít lepší pocit, zároveň budete originální, tak vlastně ještě ušetříte, protože budete pracovat s tím, co doma již máte. Nemáte zač. Tomu říkám originální balení dárků!

Last minute dárky

Last minute dárky

Vánoce dokážou být stresujícím obdobím a sama občas nejvíc času strávím vymýšlením dárků. Navíc když člověk nemá ani čas je koupit nebo vyrobit, stává se, že to dohání až na poslední chvíli. Já jsem teda trochu opak, a dárky mám většinou připravené už od října. Každý...

Jak jednoduše vyfouknout vejce

Jak jednoduše vyfouknout vejce

Velikonoce se blíží. Beránci, vajíčka, kuřátka, osení, pomlázky a všechna ta znamení jara. Obzvláště tyto Velikonoce bychom měli všichni přijít na jiné myšlenky a zpříjemnit si je co nejvíce. A v tu chvíli, jakmile se do toho pustíte, zjistíte, že jste fakt dospělí....

Barevné scrunchies přivolávající jaro pod vašima rukama

Barevné scrunchies přivolávající jaro pod vašima rukama

Pochmurné počasí se chýlí ke konci. Začínáme společně vyhlížet jaro a s ním i spojené barvy, svěží vzduch a zpívající přírodu. S tímto obdobím přichází ale i teplo. Známe to všechny, ulepené vlasy všude a padající do všeho. Proto jsem si pro vás připravila návod, jak...