Botami proti genderovým i výrobním stereotypům

Autor PR
Zveřejněno 2. 12. 2019

Fascinace příběhem o transformaci Popelky i nedostatek na trhu se pro designérku Karin Onderkovou staly jak tvůrčími, tak racionálními podněty, jež daly vzniknout autorské kolekci střevíců s názvem Cinderella. Pod značkou Shoedaism jako jediná nejen na československém trhu nabízí genderově neutrální alternativy, a to až do velikosti 44. 

fotografie:  shotby.us

Vysoce kvalitní a dlouho vyvíjený design i materiály tvoří první společenskou obuv na našem trhu, kterou lze díky své velikostní škále označit jako genderově neutrální. Luxusním, ručně vyráběným výrobkům dominují výtvarně pojaté podpatky s metalickou povrchovou úpravou, které v sobě nesou symboliku ženské identity a individuace v kombinaci se současnými trendy. 

„Vytvořit podpatek, který na první pohled ztělesňuje transformaci Popelky a proměnnost, plní nároky na nošení i výrobu a současně bude šperkem na botě, byl jednou z ústředních myšlenek projektu a pro mě zároveň velkou výzvou,“ popisuje téměř dva roky dlouhý proces designérka Karin Onderková, kterou výrazně inspirují aktuální společenská témata a samotná transgender komunita.

fotografie:  shotby.us

Kapsulová linie sedmi modelů na podpatcích od 2,5 do 12,5 cm a tří barevných variantách nabízí možnost různorodé volby ženám i mužům bez ohledu na jejich biologický původ.  

V podobě těchto nadčasových a luxusních doplňků se návrhářka zaměřila na detailní práci s materiálem. Podpatky vznikly z mimořádně pevného průmyslového kopolymeru ABS, jejich povrchová úprava je tvořena technikou galvanizace. Boty jsou vyrobeny z kvalitní kůzlečí usně – hlazené, metalické a veluru. Na podešvi každého modelu je použitý materiál nejvyšší kvality s označením Vero Cuoio.

fotografie:  shotby.us

Myslím, že dobrý design má pomoci řešit problém. Nechtěla jsem proto vyrábět boty jen tak a hledala jsem možnost dát své nové kolekci přidanou hodnotu. Poznávala jsem mezitím různé lidi z LGBTQ+ komunity, a došlo mi díky tomu, že nejlepší přidanou hodnotou by bylo udělat boty v jejich velikostech. Nejnáročnější bylo přesvědčit dva výrobce (v Bulharsku na boty a v Itálii na podpatky), že jde o dobrý nápad. Obě firmy se s takovým zadáním nesetkaly a jako nový klient jsem musela získat jejich důvěru. Šlo nejen o neobvyklou cílovou skupinu, velikost, ale i tvar a specifickou povrchovou úpravu. Mohu ale závěrem říct, že převládla důvěra, a jsem za to moc ráda, nejde ani tolik o finance, jako o přesvědčení firmy, že dělám projekt, který má hlavu a patu,“ popisuje proces vzniku kolekce její návrhářka Karin Onderková

Produkty značky Shoedaism jsou vyrobeny ručně v bulharské a italské tradiční obuvnické firmě. Kolekce je nyní v prodeji na e-shopu značky shoedaism.shop s možností doručování po celém světě. Už na Vánoce 2019 budou výrobky k zakoupení v galerii Deelive a Showroomu SmetanaQ.

Nejikoničtější kabelky všech dob

Nejikoničtější kabelky všech dob

Nové kabelky budou v souladu s neustále se měnícím cyklem trendů vždy nevyhnutelnou součástí módního života. A i když budou vždy přicházet a odcházet, existují siluety, které jsou bezpochyby navždy. Sentiment věčného tvaru znamená víc než jen opírání se o klasiku, ale...

Bude v budoucnu móda už jen unisex?

Bude v budoucnu móda už jen unisex?

Jsem zastáncem názoru, že každé oblečení a každý parfém může být unisex, jakmile přestaneme řešit škatulky. Jsem o tom přesvědčena natolik, že si kladu otázku, zda brzy nenastane doba, kdy bude vše unisex a zda ta doba není náhodou za rohem. Soustředím se na to příliš...

SIN Studio Gallery: Nová galerie plná skleněných designových kousků

SIN Studio Gallery: Nová galerie plná skleněných designových kousků

Jako Češi jsme přeborníci ve dvou uměleckých oborech - kubistickém umění a sklářské umění a design. SIN Studio Gallery, známá svou jedinečnou sklářskou technologií Vitrum Vivum, přivítala návštěvníky ve své nově otevřené galerii na Jungmannově náměstí. Tato nová...